https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Počivalšek: »Podjetje z zavidanja vrednimi rezultati, inovativnimi izdelki in več kot petsto zaposlenimi«

Puconci, 23.11.2021 ob 17:00  

V okviru vladnega obiska v Pomurju sta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan obiskala Skupino ROTO.

"Pomurska regija je regija, polna izzivov. V regiji je veliko večjih podjetij in eno od teh je Skupina Roto z zavidanja vrednimi rezultati, več kot 500 zaposlenih, v več državah in tovarnah. To je pot, po kateri je potrebno iti. Če želimo zadržati mlade, ki ustvarjajo novo dodano vrednost, potem moramo ustvariti delovna mesta, ki zagotavljajo mladim solidno plačo, poslovno kariero in pogoje za to, da si tukaj ustvarjajo družino," med drugim pove Počivalšek in doda, da je Skupina ROTO redek primer v Sloveniji, ki je obrtniško dejavnost uspešno razvil v industrijsko, hkrati pa se podjetniški duh širi iz generacije v generacijo družine Pavljinjek. Zgodba in vizija podjetniške družine Pavljinjek je za ministra Počivalška čudovita in tako z veseljem podpira razvoj in vložek Skupine ROTO v lokalno okolje, saj podjetje ROTO tako uresničuje želje vlade, da mlademu izobraženemu kadru oz. po besedah ministra »mladim možganom« omogoča zaposlitev doma, s tem pa se razvija tudi Pomurska regija.

Predstavniki vlade so med obiskom Skupine ROTO obljubili podporo pomurskim podjetjem pri inovativnih idejah in pomoč pri odpiranju vrat za tujino, kar pa si želimo vsi, tudi direktor Skupine ROTO Štefan Pavlinjek, ki je ob tem povedal »Bog daj takši reči hasek«.

Skupina ROTO stremi h konstantnemu razvoju na področju razvoja novih izdelkov in materialov, širjenju podjetja in investiciji v zaposlene. To je namreč tudi ključ do uspeha v letu 2021, saj so ROTO družbe v prvih 10. mesecih zabeležile 37 % rast prihodkov v primerjavi z letom 2020. Proizvodne kapacitete imajo popolna zapolnjene v vseh tovarnah, zato bodo do konca leta 2021 v skupini ustvarili 80 milijonov evrov prihodkov, od tega družbe v Sloveniji dve tretjini.

Letošnjo leto je bilo v skupini ROTO, kljub izjemnemu dvigu cen materialov in surovin, intenzivno tudi na področju investicij, saj je vložek v poslovne objekte in strojno opremo znašal več kot 6 milijonov evrov. Zaključujejo se investicija v novo tovarno v Ivanić Gradu na Hrvaškem in izgradnja nove proizvodne hale v Makedoniji. V teku je prenova poslovne zgradbe v Černelavcih, hkrati pa se pričenja investicija v razširitev proizvodne hale na isti lokaciji.

Foto: arhiv Pomurec (Roto v Černelavcih)

V letu 2021 je Skupina ROTO prevzela tudi proizvodnjo podjetja Ekoplast v Kopru, kjer se proizvajajo izdelki po meri kupcev iz polietilenskih plošč. V novi tovarni Ekoling na Jesenicah so letos začeli z novim proizvodnim programom industrijskih čistilnih naprav, ki so primerne za čiščenje vode iz gospodarskih družb v živilsko predelovalni industriji, industriji papirništva in reciklažnih obratih. Z novimi čistilnimi napravami EkoFloat lahko vodo prečistijo do te mere, da jo ponovno uporabijo v industrijskem procesu ali izpustimo v vodotoke.

Foto: arhiv Pomurec (Roto v Puconcih)

V tovarni v Puconcih so razvili tudi novo generacijo rezervoarjev za vodo Roterra volumna 23 tisoč litrov, ki je trenutno največji monolitni polietlienski rezervoar na svetu. Rezervoar so letos vgradili v številnih podjetjih, kjer investirajo v samooskrbo z vodo in jo uporabljajo za protipožarne ali sanitarne namene. Ustanovili so tudi hčerinsko podjetje v Nemčiji, kjer imajo razvojni in prodajni oddelek za izdelke za čiščenje odpadne vode.

Skupina ROTO svoje aktivnosti usmerja tudi na področje zelenih tehnologij in obnovljivih virov energije. Pričeli smo z razvojem inovativnih novih izdelkov za veterne elektrarne, kot so zalogovniki elektrolitov za baterije in komponente za hišne vetrne turbine.

V skladu s strategijo prehoda podjetja v krožno gospodarstvo, so letos začeli z intenzivno integracijo sekundarne surovine v proizvodne procese. Povezali so se s podjetji, ki nam dobavljajo odpadne reciklirane plastične materiale in iz njih, na osnovi eko designa, proizvajajo nove izdelke. Tako so oktobra 2021 prvi na svetu proizvedli kajak iz odpadne embalaže in ga uspešno predstavili na sejmu v Lyonu, Franciji. Reciklirane materiale uvajajo tudi v proizvodnjo čolnov, izdelkov za vrt (kot npr. cvetlična korita in vrtno pohištvo) ter nekatere gradbene proizvode.

V Sloveniji so intenzivno začeli s procesom avtomatizacije in digitalizacije poslovnih procesov. Prvi učinki se že kažejo, saj so dodano vrednost na zaposlenega povečali za 10 %. V letu 2021 so uvedli tudi novo robotizirano linijo za proizvodnjo sodov za deževnico, ki jih že izvažajo v 63 držav po vsem svetu. Tudi v prihajajočem letu bodo intenzivno nadaljevali z uvajanjem robotizacije in avtomatizacije poslovnih procesov, tako v Sloveniji kot tudi v ROTO tovarnah v tujini.

Zaradi večjega obsega poslovanja in novih dejavnosti, so število zaposlenih v skupini ROTO povečali na 515, kar znaša 16% več kot v letu 2020. Zaposlujejo predvsem mladi, izobraženi kader iz lokalnega okolja, kateremu omogočajo razvoj in uspešno kariero v Pomurskem, izvozno usmerjenem družinskem podjetju. Prizadevajo si, da bi čim več mladih našlo priložnost za ustvarjanja kariere v okolju, kjer so odraščali in pridobili svojo izobrazbo. Zato dajejo pobudo tudi državi, da vzpodbuja zaposlovanje mladih v regiji in s tem preprečuje beg možganov ter enakomeren regionalni razvoj, ki ga zagotavljajo domača podjetja.

  Fotogalerija

  Komentarji

  !Za komentiranje se morate prijaviti

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.