https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Kustečeva - Pomurje je regija z veliko priložnostmi na področju izobraževanja in znanosti

28.11.2021 ob 6:00  

V sklopu regijskega obiska vlade je Pomurje obiskala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki je med drugim obiskala Osnovno šolo Prežihovega Voranca Bistrica ter Vrtec Bistrica.

»Izjemno smo ponosni na številne dobre prakse, ki se v tem regijskem okolju na področju vzgoje in izobraževanja kažejo in imajo tudi evropski odmev. Pred eno takšnih smo ravno zdaj, to je OŠ Bistrica in tudi Vrtec Bistrica, dobitnika evropske nagrade za inovativnost letošnjega leta,« je ob obisku povedala ministrica Simona Kustec.

Naj spomnimo, da je OŠ Prežihovega Voranca Bistrica je ena od štirih šol v Sloveniji, ki so prejšnji mesec prejele evropsko nagrado za inovativno poučevanje.

OŠ Bistrica je po besedah ministrice zgled za celotno Slovenijo. »S svojim pristopom k vzgoji in izobraževanju tlakujejo zgled na celotnem evropskem polju,« je povedala in dodala da je šola zgled tudi z vidika opremljenosti in znanja na polju informacijsko-komunikacijske tehnologije ter prenosa teh pedagoških znanj in veščin.

V okviru vladnega obiska Pomurske regije je ministrica obiskala še Center šolskih in obšolskih dejavnosti v Murski Soboti, ki je edina izpostava v celotni pomurski regiji, Ljudsko univerzo v Murski Soboti, Dvojezično osnovno šolo Lendava I ter Dvojezično srednjo šolo Lendava.

Ob obisku je ministrica tako izpostavila tudi, da imamo tako v Pomurju, kot v celotni Sloveniji razvejano in pa dobro delujočo mrežo vrtcev in pa osnovnih ter srednjih šol. Kar se tiče znanstveno raziskovalnega dela in pa višjega ter visokošolskega izobraževanja pa regija še potrebuje dodaten potencial in pa tudi razvoj, je dejala.

»V regiji nimamo nobenega visokošolskega zavoda. Sta le dva programa, ki ju izvajata dva samostojna visokošolska zavoda. Imamo sicer eno višjo šolo in tudi raziskovalno smo prisotni, vendar pa je tu kot rečeno še zelo veliko potenciala,« je še dodala Kustečeva.

Regijo je tako opisala, kot regijo z veliko priložnostmi na področju izobraževanja in znanosti. »Vsekakor ji bomo dali dodaten pomen in spodbude, tako kot smo to že naredili v sklopu investicijske podpore s sofinanciranjem 15 projektov,« je dejala.

Gre za projekte, ki so bili potrjeni v okviru Razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v Republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2021-2024, in sicer za 9 vrtcev in 6 osnovnih šol. Za investicije v vrtce je zagotovljenih 6.876.840,33 evrov, za investicije v osnovno šolstvo pa je zagotovljenih 4.509.406,15 evrov.

Poleg teh je potrjenih še pet projektov na področju zunanjih športnih površin v petih občinah, je še povedala Kustečeva. Vse bodo za investicije prejele po 22.916,66 evrov sofinanciranja.

Občina Lendava bo sredstva vložila v športno rekreacijski park pri Dvojezični srednji šoli Lendava, občina Apače za izgradnjo igrišča za mali nogomet z umetno travo, občina Črenšovci v posodobitev športnih objektov, občina Ljutomer v izgradnjo pumptracka pri ŠIC Ljutomer in občina Radenci v novogradnjo športnega poligona.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.