https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada z novelo zakona o zdravniški službi naslavlja problematiko pomanjkanja zdravnikov

25.11.2021  

Vlada se je danes sestala na 104. redni seji po kateri je na novinarski konferenci spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar.

»Danes smo na vladi sprejeli kar nekaj pomembnih odločitev, ki bodo pripomogle k boljšemu delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema, predvsem na primarni ravni,« je uvodoma povedal Poklukar.

Na seji so sprejeli predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi, kjer v prvi vrsti naslavljajo problematiko pomanjkanja zdravnikov, zaradi katere je otežena dostopnost do zdravstvenega varstva prebivalcev.

Zaradi poenostavitve postopkov zaposlitve zdravnikov iz tujine, se z novelo zakona predlaga, da se znanje slovenskega jezika dokazuje tudi s potrdilom zbornice.

Zdravnik bo pri zbornici opravljal izpit pred veččlansko komisijo zdravnikov in profesorja slovenskega jezika. Izpit slovenskega jezika, ki bo potekal pri zbornici na nivoju znanja C1, pa bo primarno upošteval vsebine strokovne terminologije zdravnika.

Zdravnik bo lahko samostojno opravljal zdravniško službo na strokovnem področju, za katerega je pridobil licenco, z dodatnimi usposabljanji in izobraževanji pa bo imel možnost pridobiti tudi certifikat o osvojenih posebnih znanjih na določenem drugem strokovnem področju.

Praviloma bo zdravnik te vstopne pogoje pridobil v okviru opravljanja specializacij z določenih področij oz. drugih zakonsko predvidenih usposabljanj za zdravnike in doktorje dentalne medicine.

Če ponazorimo praktično, to pomeni, da bo zdravnik specialist družinske medicine opravil dodatna usposabljanja in preizkus znanja na primer iz paliative ali geriatrije. Tako bo pridobil kompetence za delovanje na tem področju.

»Kot minister za zdravje, še posebej pa kot zdravnik, se iskreno strinjam z včerajšnjimi besedami dr. Gorjupove. Tudi mene žalosti, da nekateri ljudje ne zaupajo stroki. Da ne zaupajo zdravnikom. Predvsem pa, da ne zaupajo v tisto, kar priporočamo in verjamemo, da je dobro za vse nas in da nas bo vrnilo v normalno življenje,« je zaključil Poklukar.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2021 ob 15:54 gost

      Poklukar, takšni kot si ti, Beovićeva, Logarjeva, Krek, Godčeva, Bregantova, Vindišar, pač niste stroka. Ste trenutno po izbiri Janše na položajih, a ste vsi skupaj daleč od prave stroke. In ne čudite se potem, da ljudje nimajo zaupanja v vas. Ko daste doktorju, ki upošteva Hipokratovo prisego in se bori za svoje bolnike, takojšnjo odpoved delovnega razmerja, ker ne uboga vaših pritlehnih navodil, ko utišate vse zdravnike, ki se ne strinjajo z vami, ............... Na tak način pač ne morete pridobiti zaupanja ljudi.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2021 ob 17:16 2022 gost

      Zdravniki iz tujine v SBMS so zelo dobri, posebno kardiologi in kirurgi.Takšne rabimo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2021 ob 17:49 gost

      Včeraj so bile po celi Evropi liga prvakov na vsakem stadionu je bilo od 40 do 60 tisoč ljudi. Vse brez razdalje vse brez mask. Kakšen virus imamo v Sloveniji da nseme skupaj stati 10 ljudi. Kuji kurac se pri nas idemu. Vlada in stroka se obnašata kot da smo v srednjem veku za ni niso sposobni. Totalni kreteni.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2021 ob 17:53 gost

      Mladi zdravniki pri 30 letih zaslužijo 1300 evrov, manj kot medicinske sestre, učitelji ...iste starosti, zato bežijo v Berlin, Gradec, na Dunaj ... Pošljem kopijo plačilne liste, če kdo ne verjame. Večino te plače porabijo za stanarino v LJ, ker je specializacija v UKC za večino obvezna. Ko si uredijo stanovanje, jih čez noč prestavijo drugam. Zaradi virusa jim podaljšujejo specializacije. Drugje so zdravniki pri 26 letih samostojni, pri nas pri 32 vajenci. Nekomu v zdravniški zbornici odgovarja, da jih čim dlje držijo vstran od torte. Ta je samo za posvečene. Ampak ne jim dvignit plače, raje uvažajmo tujce! Idiotsko in pokvarjeno!

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2021 ob 18:06 gost

      Če zaposlimo mlade zdravnike se zmanjša starejšim zdravnikom zelo veliko nadur kere ne delajo si jih pa pišejo in v službi dremajo. Kajti jaz k zdravniku keri ima 25 ur delavnik na dan ne grem niti mrtev.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2021 ob 19:17 gost

        Podgoršek obiskal Zeleno točko ? Jaz takega ne bi pustil stopiti na lastno dvorišče, podobno je tudi v zdravstvu, glavno da se štemplajo !

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.