https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dvajset let delovanja Pomurske akademsko znanstvene unije

Murska Sobota, 27.11.2021 ob 13:00  

Včeraj se je v prostorih Alma Mater Europaea v Murski Soboti začela dvodnevna 19. znanstvena konferenca PAZU, z naslovom »Znanstveno raziskovalna dejavnost v Pomurju«, katere predsednik je Mitja Slavinec. Predstavilo se bo skupaj 30 pomurskih akademikov s primeri dobrih praks.

Na letošnji, že devetnajsti po vrsti, konferenci Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU) je svoje primere dobrih praks predstavilo 30 pomurskih akademikov. Na okrogli mizi plenuma, ki jo je vodil Mitja Slavinec, so sodelovali Simona Kustec, Aleksander Jevšek, Ludvik Toplak, Peter Volasko, Mitja Lainščak, Robert Repnik in Milan Svetec. Predavanja so bila razdeljena po tematskih sklopih: humanistika, farmacija in medicina, tehnika in naravoslovje, družboslovje in naravoslovje ter fizika. Predstavila sta se tudi dva nova člana.

Pred dvajsetimi leti je bil v prostorih zdajšnje Pomurske gospodarske zbornice, ustanovni sestanek Pomurske akademsko znanstvene unije PAZU. Na sestanku se je zbralo približno dvajset doktoric in doktorjev znanosti iz Pomurja, kjer so se odločili, da ustanovijo združenje, ki bo povezovalo vse z rodnim Pomurjem. Saj je velika večina pomurskih doktoric in doktorjev živela in delala izven Pomurja, ker doma ni bilo možnosti za to, pa tudi realnih obetov za v prihodnje ni bilo videti, je povedal Slavinec.

V Dvorcu Rakičan deluje Raziskovalno izobraževalno središče RIS, pod okriljem katerega je nekaj časa delovala dislocirana enota fakultete za Kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Ludvik Toplak je pod okriljem Alma Mater Europaea vzpostavil kar nekaj visokošolskih programov in PAZU je bil povsod aktivno zraven. Pa ne le pri teh, tudi sicer se v okolju ni dogajalo nič v zvezi z znanostjo in izobraževanjem, še posebej na terciarni ravni, da PAZU ne bi tako ali drugače odigral pomembne vloge. To so seveda več kot opravičljivi razlogi, da je bila ustanovitev smiselna in upravičena.

Tudi letošnja konference je povezana z aktualno in lokalno temo, še toliko bolj, saj je bil pred kratkim po mnogih letih sprejet zakon o znanstveno raziskovalni in razvojni dejavnosti v Sloveniji. Zakon predvideva podvojitev sredstev, namenjenih v znanost, pozabljeno pa ni niti na skladnejši regionalni razvoj na področju znanstveno raziskovalne dejavnosti.

Letošnja konferenca poteka hibridno, tako v živo, kot na daleč. Vsa predavanja si je možno pogledati tudi na spletu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2021 ob 6:59 Čergoli gost

      Pranje las????

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2021 ob 8:49 gost

      Zdaj so se tega umazanca imenovali za vodijo komisije za podelitev koncesije visokošolskih ustanov. Kajti on je najbolj podkupljiv debil in Janči z jim lahko manipulira. Ker ko bo konec te vlade bone in debil ne nebo nič kriv Janči ampak taki prodani ministri in sekretarji.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.12.2021 ob 21:29 gost

      Ka tej Toplak še nej v penziji, meni je predavo na pravnoj v mb pa je te bil že stari ge san že pet let v penziji on pa še vedno predava, ka pa demenca pa to

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2021 ob 19:19 gost

        TIJ SI V P M Nej v penziji! tij gnoj nemaš konćane osemletke, ker si se v glavo vdaril ko si mami iz pijzde spadno--govno

        0 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2021 ob 8:29 Tako pač je gost

      Strašno lepo zveneči naslovi, visoka akademska imena, učinek pa popolna nula. NULA! Vseh dvajset (???) let in več. Od njih Pomurje nima NIČ.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.12.2021 ob 1:14 poznavalec gost

        V vseh drugih regijah že majo visokošolske ustanove, edino v Pomurju ni nič. Ne bi se preveč hvalo s to 20 letnico, ker nič ni od nič. In tale nevidna univerza nebo zaživela, ker iz nič ni nič!!!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.12.2021 ob 19:08 dringi 22 gost

      doktorirajo iz teme: "ali se lahko zruši most, če po njem koraka mravlja" ????!!!!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.12.2021 ob 20:05 UČINEK NULA gost

      Sram naj jih bo, Prekmurje od njih nima popolnoma nič, vse kar je bilo pametno je in zapušča Prekmurje in vukojebino slovenijo ker so že zdavnaj spoznali, da se z norci nima smisla ukvarjati. V Sloveniji je ostal "ološ" balkanci, levičarji in komunisti, ki v Evropi nimajo nobene možnosti, ker tam je potrebno delati ne pa krasti.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.12.2021 ob 10:28 gost

      jefšek se v znanost razmi kak svija f trompeto

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 15:26 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.02.2022 ob 13:55 Čergoli - sin gost

      Pranje las?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2022 ob 15:30 Magyar Bacsi gost

        Sinek Čergolček veš temu več noben šampon ne bo pomagal. Ta je že cel masten in smrdi po masti.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.