https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali se še spomnite, kaj so nekoč praznovali na današnji dan?

29.11.2021 ob 14:00  

V nekdanji skupni državi Jugoslaviji je na danšnji dan, 29. novembra, potekal eden največjih državnih praznikov, Dan republike.

29. november je bil praznik v spomin na dan, ko je bila SFR Jugoslavija leta 1945 bila razglašena za republiko. Dve leti prej (29. novembra 1943) pa se je na ta dan zaključilo tudi drugo in prelomno zasedanje AVNOJ-a (Antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije) v Jajcu, kjer je bila sprejeta odločitev o federativni ureditvi države, s katerimi so postavili temelje za gradnjo nove Jugoslavije. Predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije je vse od ustanovitve Jugoslavije leta 1945 pa vse do svoje smrti 4.maja 1980 bil Josip Broz Tito.

FOTO: Remembering Yugoslavija.

Dan republike je bil državni praznik v Jugoslaviji, ki se je proslavljal 29. in 30. novembra in ki so se ga takrat radi spominjali predvsem na proslavah po šolahotroci so dobivali rdeče pionirske rutice in tako postajali pionirčki, praznik pa je zaznamovala tudi obilica jedače in pijače ter tudi ostale velike svečanosti, ki so se pojavljale povsod v nekdanji domovini.

Foto: podruznica.si

Marsikdo se še danes spomni Pionirske zaobljube, ki je šla takole: "Danes, ko postajam pionir, dajem častno pionirsko besedo, da se bom pridno učil in delal, da bom spoštoval starše in starejše ljudi, da bom ljubil svojo domovino in vse njene bratske narode."

Foto: podruznica.si

Dan republike je bil šest desetletij eden največjih praznikov v SFRJ-ju, ki so ga zaznamovali dela prost dan, šolske prireditve in koline, a vendarle ni preživel razpada SFRJ-ja niti v eni republiki nekdanje skupne države, razen v Srbiji, kjer so ga ukinili šele leta 2002. Dneva republike se danes spominjajo večinoma starejše generacije po celotni nekdanji domovini, med največjimi jugonostalgiki pa smo ravno Slovenci.

Naslovna fotografija: Ribnica24.

    Fotogalerija