https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Lendava prejela naziv Branju prijazna občina

07.12.2021 ob 8:00  

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS so v petek, na Ta veseli dan kulture, že peto leto zapored, podelili nazive občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi, bralni pismenosti in kulturi. Med njimi je tudi občina Lendava.

Namen javnega natečaja Branju prijazna občina je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. Z nazivom želijo nagrajevati in spodbujati aktiven prispevek občin k izboljšanju bralne pismenosti, spodbujanju branja in razvoju bralne kulture v lokalni skupnosti.

Naziv Branju prijazna občina je letos na novo prejela tudi občina Lendava. Podelitve naziva na Ministrstvu za kulturo so se udeležili župan Občine Lendava Janez Magyar,  podžupanja Rozina Nemec in podžupan Ivan Koncut.  

V občini Lendava so k angažiranim aktivnostim dvigovanja ravni pozitivnega odnosa do knjig in bralne kulture pristopili po tem ko so zaznali znatno znižanje zanimanja za izposojo knjig na območju Lendave. Pristopili so z mehkimi vsebinami, spodbudami in gestami ter si v letu 2020 in 2021 prizadevali oznanjati pomen knjig in branja.

Knjigi daje Občina Lendava velik poudarek kot darilu, in sicer knjigam domačih avtorjev ter knjigam o ključnih lendavskih znamenitostih, osebnostih in mejnikih v izdajah lendavskih javnih zavodov. Tako so s knjižnim darilom za uvod v izobraževanje obdarili letošnje prvošolčke, že nekaj let pa s kakovostnim knjižnim darilom nagrajujejo tudi najuspešnejše šolarje. Kot darilo pa se knjiga znajde tudi na protokolarnih dogodkih, obiskih in različnih srečanjih.

Občina Lendava s številnimi odkupi, sofinanciranji ter spodbudami tudi podpira izdajo številnih knjižnih izdaj lendavskih društev in javnih zavodov.

Ob dejstvu, da so zaradi izostanka dogodkov v glavnini leta plakatni stebri v mestu samevali prazni, je Občina Lendava vse plakatne stebre v mestu prelepila z različnimi motivi, povezanimi z branjem in knjigami.

Nastala je tudi akcija Knjiga je dobra izbira, kjer so izbrane posameznike najrazličnejših poklicev in starosti prosili za njihove knjižne predloge. Z izborom želijo sporočati, da je potreba po branju splošna, saj jih večina ni poklicno povezana z literaturo.

V občini so letos obeležili tudi 150 obletnico ustanovitve Meščanskega bralnega društva, v sklopu katerega je delovala tudi knjižnica s 673 knjigami, na voljo pa so bili tudi dnevno časopisje, leposlovne revije, gospodarski zbornik in revije za prosti čas. Na ta pomenljivo obletnico in dejavnost spominja tudi spominska tabla na pročelju mestne hiše.

Pomembno vlogo na področju bralne kulture v Lendavi imata tudi Zavod za kulturo madžarske narodnosti in Zveza kulturnih društev Lendava, ki s svojo založniško dejavnostjo v madžarskem in slovenskem jeziku podpirata knjižne izdaje proze in pesmi pretežno domačih avtorjev ter druge kakovostne publikacije na področju domoznanstva, zgodovine, strokoven in poljudne periodike, medtem ko je Galerija-Muzej Lendava pristojna predvsem za monografije likovnih umetnikov in strokovne muzejske publikacije.

Od leta 2017 je nazive Branju prijazna občina prejelo že 52 občin. Letos ga je na novo prejelo šest občin, poleg Lendave še Kozje, Ribnica, Slovenj Gradec, Trbovlje in Vodice. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju bodo prejemnice naziva strokovni komisiji znova predstavile svoje nove projekte, da bodo veljavnost naziva podaljšale.

Vir in foto: Občina Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2021 ob 8:11 gost

      Ni njim ne pomaga to branje ker imajo v občini župana keri povzroči nesrečo in pobriše. Imajo poslanca ki krši zakone v državnem zboru. Ker sta oba iz desnega pola stranke SDS in oba globoko podkupljiva z vseh strani. Njima ta čitanost nič ne koristi ker knjige je potrebno brati in se z jih kaj naučiti ne pa jih prinesti pa doma pozabiti na njih.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2021 ob 8:15 gost

      Danes bodo spet zaslišali SDS pizdeke na komisiji zaradi nezakonitega financiranja stranke za volitve 2018. Pomagala njim je banka KBM kera je zaradi taga morala v stečaj. In so jo morali davkoplačevalci sanirati. Ker si je SDS debil,,,, Januš grozni,,, vzel denar od banke in ga ni vrnil kjer ga je vzel nezakonito.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.12.2021 ob 20:55 Heh... gost

      Brez komentarja.. dobitniki vse priznanj so seveda predstavniki sds-ja.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.