https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Na voljo bo več kot 5.700 zdravljenj z molnupiravirjem

8.12.2021  

Minister za zdravje Janez Poklukar, predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb so danes v avli glavne stavbe UKC Ljubljana dali izjavo o uporabi proticovidnih zdravil molnupiravir in roactemra.

Izjava ministra Poklukarja in Tatjane Lejko Zupanc glede novega zdravila proti covid-19, ki bo bolnikom omogočilo zdravljenje na domu. Glavni namen uporabe tega zdravila je preprečiti hospitalizacije. 

V teh dneh v Slovenijo prihaja zdravilo Molnupiravir za zdravljenje bolnikov s covid-19. Minister za zdravje Poklukar pove, da sta NIJZ in infekcijska klinika naredila pomembne korake, da smo v tem mesecu prejeli zdravila za več kot 5.700 zdravljenj. 

Zdravilo je že v Sloveniji, NIJZ bo z distribucijo začel že v tem tednu, uporabljati pa ga bodo lahko začeli z začetkom prihodnjega tedna. 

Ključno pri tem zdravilu je, da za razliko od prejšnjih, to zdravilo ni potrebno prejemati intravenozno ali podkožno, temveč se to zdravilo prejema v obliki tablet. To zdravilo omogoča zdravljenje na domu. Namenjeno je predvsem necepljenim, ni pa primerno za nosečnice in ženske, ki nameravajo zanositi.

Ali bo bolnik prejel to zdravilo, bo odločil prvi zdravnik, ki bo prišel v stik s pacientom. "Posvetoval se bo z enim od zdravnikov iz covidnih bolnišnic," dodaja Zupančeva. Tako zdravnik kot tudi bolnik pa bosta morala podpisati soglasje, saj zdravilo v Sloveniji še ni registrirano.

Čeprav zdravilo molnupiravir, ki za zdravljenje covida-19 še ni registrirano, Komisija RS za medicinsko etiko meni, da prinaša pomemben napredek pri omejevanju epidemije. Bolnika pa je treba pred samo uporabo seznaniti z vsemi informacijami, da se lažje odloči.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.12.2021 ob 13:19 gost

      Sam sebi podpišeš obsodbo, da ........................??????

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.12.2021 ob 13:29 gost

      Poklukar, kako si upaš dati v uporabo zdravilo, ki še v Sloveniji ni registrirano?????? Se iz primera 20 letne Kaje nisi ničesar naučil? Ali ti je pa v gonji za evre vseeno za ljudi?

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.12.2021 ob 14:00 gost

      Razhaja neka nova vrsta virusa samo ga testi neezaznajo. Kako potem lahko vejo da je nov virus. Halo debili.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.12.2021 ob 15:23 RESET gost

      DELTA OMICRON je MEDIA CONTROL

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.12.2021 ob 18:16 gost

        Pametnjakoviči z portala, vi ste znanstveniki in doktorji ki ste pridobili lažne FB diplome. Če ste tak pametni potem obdržite te butaste izjave za sebe.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.