https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Med najbolj skrbnimi lastniki gozda tudi Stanko Ficko

08.12.2021 ob 16:00  

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je tudi v letošnjem letu 2021 izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Priznanje je prejel po en posameznik iz vsake od 14-ih območnih enot ZGS.

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov poteka od leta 1999, njegov namen pa je promocija odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo.

Posameznike izpostavljajo zaradi njihovega zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z gozdom, strokovne izvedbe del v gozdu, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za varno delo v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva.

V območni enoti Murska Sobota je najbolj skrben lastnik postal Stanko Ficko, v tolminski območni enoti Boris Bratuž, v blejski Škofija Novo mesto, v kranjski Milan Ravnikar, ljubljanski Mirko Mrovlje, postojnski Janez Kastelic, kočevski Marjan Kljun, novomeški Alojz Staniša, brežiški Janez Medved, celjski Franc Grobelnik, nazarski Bernard Štiglic, slovenjgraški Franjo Pirnat, mariborski Stanko Skledar in sežanski Bojan Majdič.

Janez Logar, v. d. direktorja ZGS je izpostavil, da so pred javno gozdarsko službo in lastniki gozdov zaradi podnebnih sprememb številni izzivi. »Dobro sodelovanje med lastniki gozdov in javno gozdarsko službo dokazuje, da lahko trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdom v praksi ponudi odlične rezultate,« je dejal.

Akciji promocije skrbnega gospodarjenja z gozdom sta se letos pridružila tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je ob letošnji razglasitvi povedal, da se na ministrstvu zavedajo vloge lastnikov gozdov za uspešno gospodarjenje z gozdovi. »Tradicionalni izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov temelji na praksah, ki jim velja slediti, saj združujejo vse vidike skrbnega ravnanja z gozdom in podpirajo sodelovanje tudi na tem področju,« je povedal.

Predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren pa je ob razglasitvi povedal: »Želimo, da bi slovenska družba znala prepoznati predvsem vaše razumevanje večnamenske rabe gozda in zlasti delo, ki ste ga vložili v strokovno izvedbo nege svojega gozda. Le ta je prvi pogoj za zdrav in lep gozd in sadove tega dela bodo v prihodnosti želi vaši nasledniki skozi gospodarski donos in širša javnost ob obisku narave.«

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozda, ki je v letu 2021 potekal triindvajsetič, je zaradi epidemije covida-19 tudi letos potekal v prilagojeni obliki. Ker tradicionalne podelitve priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozda zaradi epidemičnih razmer ni bilo mogoče organizirati, se bodo najbolj skrbnim lastnikom gozda zahvalili pisno, ko pa bodo razmere dovoljevale, bo v sodelovanju z občino Litija organizirana tudi podelitev priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozda za leti 2020 in 2021, so zapisali na ZGS.

Fotografije so simbolične. Naslovna fotografija: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.12.2021 ob 7:20 gost stroka gost

      Iskrene čestitke vsem lastnikom gozdov za podeljena priznanja.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 17:05 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.