https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Bojan Sobočan: »Po duši sem umetnik«

Gomilica, 14.12.2021 ob 6:00  

V okviru projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo, vam predstavljamo umetnika Bojana Sobočana iz Gomilice, ki iz keramične mase izdeluje najrazličnejše odlitke telesa.


"Po duši sem umetnik. Moja ideja v katero sem razvil posel je, da sem želel ustvariti unikatni personalizirani izdelek, v katerega izdelavo bi na nek način bila vključena tudi stranka sama. Tako se je razvila in uresničila ideja, da bi izdeloval unikatne 3D spomine," pove Sobočan.

Izdelujete unikatne 3D odlitke rokic in nogic dojenčkov, odlitke dveh oseb in na ta način ovekovečite določeni trenutek, itd. Od kod ste dobili idejo?

Moja ideja v katero sem razvil posel je, da sem želel ustvariti unikatni personalizirani izdelek, ki bi bil drugačen od tistih na katerih je navedeno samo ime stranke. Moja ideja je bila, da bi v sam izdelek na nek način vključil tudi stranko samo, ki bi aktivno sodelovala pri izdelavi. Tako se je razvila in uresničila ideja, da bi izdeloval unikatne 3D spomine. Slednji so personalizirani in unikatni izdelki, enkratni in neponovljivi ter neprecenljive vrednosti za stranke.

Ideja je bila uresničena na podlagi želje po ustvarjanju in raziskovanju. Z namenom, da svojo ustvarjalnost izraziš skozi izdelek.

Izdelujemo različne izdelke glede na povpraševanje in želje strank. V največji možni meri jim poskušamo uresničiti njihove želje. Starši radi izdelajo tiste mickene rokice in/ali nogice dojenčkov. Dnevi hitro grejo in dojenček zraste in z njim tudi rokice in nogice. Kadar pa naredimo odlitek njihovih majhnih rokic, nogice pa slednje za vedno ostanejo prvotne velikosti v 3D obliki. Tako imajo čudovit unikaten 3D spomin svojega otroka. V kolikor ga ne bi izdelali, ga nikoli več ne bi mogli imeti. Zato imajo naši izdelki lahko rečemo neprecenljivo vrednost.

Večkrat pridejo tudi pari, ki želijo »ovekovečiti« svojo ljubezen na način, da izdelamo odlitek dveh rok, ki se držita in ki simbolizirata povezavo med osebama, da bosta za vedno skupaj in neločljivo povezana.

Je pa tudi interes za družinske odlitke pri izdelavi katerih sodeluje celotna družina. Tukaj je lahko različno število oseb. Izdelali smo odlitke od treh pa do petih članov. Zagotovo bo prej ali slej prišla še kakšna družina z večjim številom članov.

Iz kakega materiala so izdelani odlitki? Je postopek izdelave zahteven?

Najprej se vedno narediti kalup, ki je iz silikonske mase, saj mora biti masa dovolj prožna, da se lahko varno roke vzame iz posode. Glede na velikost odlitka, se uporabi tudi ustrezno velika posoda. Masa, ki jo uporabljamo je namensko narejena in namenjena za uporabo na koži oz. osebah.

Masa, ki jo uporabljamo je kvalitetna in nam omogoča, da so na končnih izdelkih vidni tudi najmanjši detajli roke.

Stranka mora biti prisotna pri izdelavi kalupa. Potem, ko je kalup izdelan pa stranke, več ne potrebujemo. Potem pa pripravimo maso za vlivanje v kalup, ki je keramična masa in dokaj masivna. Zato so večji izdelki tudi dokaj masivni in težki. Potem sledi sušenje in konča obdelava, ki zahteva tudi svoj čas, da dobi izdelek čim lepšo končno podobo.

Za katere odlitke se ljudje najpogosteje odločijo? Morda opažate, da se želje strank iz leta v leto spreminjajo?

Največ se odločajo za odlitke dojenčkovih rokic in nogic, pa tudi pari in pa seveda družine. Dejansko kakšnega posebnega trenda ne opažamo. So pa sezonski trendi. Recimo za valentinovo je več parov. Marca in decembra je večje povpraševanje za družinske odlitke. Ob prvem novembru je povpraševanje po eko trajnih svečah. Decembra je potem spet interes za božične okraske ipd. Glede na sezonske vplive, tudi prilagajamo ponudbo.

Seveda tudi izpopolnjujemo in dodelujemo obstoječe izdelke, po drugi strani pa razvijamo tudi nove izdelke. Razvoj izdelka pa zahteva, kar veliko časa in energije. Redko kdaj že ob prvem poskusu dobimo želeni končni izdelek. Navadno je treba izdelati več izdelkov preden pridemo do zadovoljivega izdelka. Veliko časa vlagamo v učenje in izboljšave ter razvoj naših izdelkov.

Naša najmlajša stranka je bila stara tri tedne, najstarejša pa 89 let in sicer naša babica.

Pripravljate modra tudi kake razstave? Če da, kje in kaj vse razstavljate?

Za enkrat nimamo v planu kakšne razstave. Smo pa veseli, da naše izdelke opazijo tudi v tujini izven meja Slovenije. Tako smo lansko leto na povabilo Akademije za umetnost iz Dunaja sodelovali v enem večjem mednarodnem projektu, katerega pobudnika sta bila umetnika iz Belgije. Za namen projekta smo izdelali deset črnskih rok, predpisanih oblik in velikosti. V sklopu tega projekta je bila lanskega oktobra odprta tudi razstava v Welt Museumu na Dunaju, na kateri so bili razstavljeni tudi naši izdelki. Razstava je trajala vse do aprila 2021. To je bila zelo lepa in zares odlična izkušnja, ko se povežejo ljudje iz različnih držav in skupaj uresničijo idejo in projekt je zares bil nekaj posebnega. Zato smo bili zelo veseli in hvaležni za to povabilo.

* Foto: osebni arhiv Bojan Sobočan

    Fotogalerija