https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zagovornik: Odsotnost zaradi bolezni in starševstva ne sme biti razlog za diskriminacijo pri izplačilu božičnice

20.12.2021 ob 10:50  

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ugotovil nova primera diskriminacije pri izplačilu božičnice zaposlenim. Lobnik je v odločbah opozoril na nujnost razlikovanja med božičnico, ki je nagrada iz naslova poslovne uspešnosti podjetja, in nagrado za individualno uspešnost posameznega zaposlenega.

"Zagovornik načela enakosti je obravnaval še dva primera diskriminacije pri božičnicah. Dogovorjena merila za izplačilo božičnice so v slabši položaj neupravičeno postavila zaposlene, ki so bili med letom odsotni zaradi bolezni, starševstva in nege bolnih otrok, kar je po Zakonu o varstvu pred diskriminacijo prepovedano. V odločbah je Zagovornik opozoril na nujnost razlikovanja med božičnico, ki je nagrada iz naslova poslovne uspešnosti podjetja, in nagrado za individualno uspešnost posameznega zaposlenega.

Zagovornik načela enakosti je prek anonimnega predloga za obravnavo diskriminacije izvedel, da je podjetje s področja kovinske in elektroindustrije višino božičnice v letih 2017, 2018 in 2020 odmerjalo glede na prisotnost zaposlenih na delovnem mestu. Zaposleni, ki so bili na porodniškem oziroma očetovskem dopustu, ki so koristili dopust za nego in varstvo otroka in ki so bili med letom odsotni zaradi bolezni, so prejeli nižjo božičnico.

Zagovornik je zato sprožil postopek ugotavljanja diskriminacije. Med postopkom je podjetju pojasnil, da je sicer svobodno pri odločitvi, ali božičnico izplača ali ne, da pa jo mora v primeru, ko se za to odloči, izplačati tudi skladno z Zakonom o varstvu pred diskriminacijo. Ta določa, da je diskriminacija vsaka neupravičeno slabša obravnava oseb zaradi njihovih osebnih okoliščin in v primerjavi z drugimi, ki teh osebnih okoliščin nimajo. Zakon takšno obravnavo prepoveduje, podjetje pa med postopkom pred Zagovornikom ni izkazalo, da bi bila določitev meril za izplačilo božičnice lahko obravnavana kot izjema od prepovedi diskriminacije.

Zagovornik je zato ugotovil, da so bili nekateri zaposleni, ki so zaradi njihovih opravičenih odsotnosti zaradi nosečnosti, starševstva in zdravstvenega stanja prejeli nižje božičnice, diskriminirani. Ti delavci so zaradi svojih osebnih okoliščin, na katere niso mogli vplivati ali jih zlahka spremeniti, težje dosegali stalno prisotnost na delu. Posledično so prav zaradi teh svojih osebnih okoliščin prejeli nižjo nagrado, kot bi jo, če teh osebnih okoliščin ne bi imeli.

Podjetje je v postopku Zagovorniku navedlo, da bo v bodoče pri določanju višine božičnice delovalo drugače. Merila naj bi spremenilo tako, da bo odsotnosti zaradi koriščenja bolniške, porodniškega in očetovskega dopusta ter dopusta za nego in varstvo otroka izločilo iz meril za sorazmerno izplačilo poslovne uspešnosti.

Diskriminacijo pri božičnicah je Zagovornik na podlagi prijave zaposlenih ugotovil tudi v podjetju s področja farmacevtske dejavnosti. Podjetje je določilo, da je višina božičnice odvisna od prisotnosti na delovnem mestu in se sorazmerno zniža za vsak dan odsotnosti zaposlenega zaradi bolezni, porodniškega dopusta ali očetovskega dopusta. Če je bilo v obdobju, za katerega se je božičnica izplačala, 239 delovnih dni, je vsak dan opravičene odsotnosti nagrado znižal za eno dvestodevetintridesetino.

Zagovornik je tudi v tem primeru odločil, da je podjetje kršilo prepoved diskriminacije. Čeprav so merila veljala za vse zaposlene enako, so namreč negativne posledice povzročila predvsem tistim, ki so bili z dela nehote in opravičeno odsotni zaradi njihovih osebnih okoliščin.

Zagovornik je v obeh odločbah pojasnil, da je po Zakonu o delovnih razmerjih treba razlikovati med božičnico, ki je nagrada iz naslova poslovne uspešnosti podjetja, in nagrado za delovno uspešnost posameznega delavca. Božičnica se namreč izplača vsem zaposlenim, če je bila družba poslovno uspešna, in to ni nagrada posameznemu delavcu, ki bi bila sorazmerna njegovemu dejanskemu prispevku k poslovni uspešnosti družbe. Nagrada za individualno delovno uspešnost pa se izplača posameznemu zaposlenemu za njegovo dejansko učinkovitost in uspešnost pri delu. To velja tudi v primerih, ko podjetja zaradi delovnega procesa domnevno ne morejo oblikovati ustreznih meril za izplačilo nagrade za individualno delovno uspešnost. Pri določitvi meril za dodeljevanje nagrad pa morajo vedno spoštovati tudi prepoved diskriminacije iz Zakona o varstvu pred diskriminacijo.

Upravno sodišče je v podobnem primeru lansko leto potrdilo pravilnost Zagovornikovega stališča, da odsotnosti zaradi osebnih okoliščin ne smejo vplivati na znižanje višine nagrade, ki jo delavci prejmejo iz naslova poslovne uspešnosti podjetja. Pri tem se je oprlo tudi na stališče Vrhovnega sodišča iz leta 2003, da je bolniška odsotnost okoliščina, na katero posameznik nima nobenega vpliva in zato na njegove pravice iz delovnega razmerja ne more in ne sme vplivati," so sporočili iz urada zagovornika načela enakosti.

*Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2021 ob 11:50 gost

      Iz leta v leto iste besede brez haska. Pa naj ta Miha Lobnik že enkrat to da na Ustavno sodišče in potem bo to vsem jasno, tudi tistim, ki se zdaj delajo, da jim ni jasno. A ne bo tega storil, ker je Janšev nastavljenec? Polno teh nastavljencev imamo povsod z velikimi plačami in nič haska od njih. A ni Janša obljubljal, da jih bo veliko odrezal? Ne, ravno obratno, on jih je še na stotine nastavil.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2021 ob 12:32 gost

      Danes poteka interpelacija malega Janeza Janše,,,, Hojsa,,, keri rad ljudi z vodnim topom preganja po ulicah v Ljubljani in zastruplja z plinom. To je njemu in njegovemu nadrejenemu debilu Janezu Janši čist okej. Pa vsem ki podpirajo to vlado propadle stranke, DeSUS, smc, SNS, nsi. Kajti vse te stranke se povolitvaj lahko na smetišču zgodovine iščejo in sestavljajo. Uničil pa jih je sam,,, grof Drakula,,, vele vodja keromi so tako zvesto sledili v prepad.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2021 ob 15:52 gost

      JANŠA BO GVINA !!!!!!!!!!! Levojaji paraziti mu do narta ne segajo, kaj šele da bi ga zamenjali!!!!! Zato leva drhal smetišče politično si kar pripravite!!!!!!!!!!!!!

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2021 ob 19:28 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Mater vam,stalno na bolniškem.Ko pridete z enoletnega bolniškega imate še dopust,pa spet na bolniško,deca se vam nemreju pusrati na vöjru,pa mati stára mujra,pa vaša je zmatrana ud frigidnusti, e ,tu pa zagovarjam kapital,riti trbej vö brsnuti....P.s .nikoli,pa prav nikoli,prosim vas gospodarstveniki,nikoli ne zaposlite medicinskega brata,nikoli,ti so šele bolni,nemoški,beda človeka...pa prav imam.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.12.2021 ob 20:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tisti,ki vsaj pol leta ni delal(na bolniški)je nedelavac,èli pa pred smrtjo....,èli pa hvalevredna nosečnica,éli pa tista,ki skrbi za decu,ostali su prasci delomrzneži,na takše jes plüvlen.Najhujši so Rakinčanski bratje,tej su sikdàr betežni,gingavi,nemoški sluzavci,kar poglejte okoli sebe,najdete jih,riti ženskaste , niste moški,nič.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.12.2021 ob 20:10 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj pa jaz,ki celo leto delam,desetletja,za barabe bolniške ničvredne,kaj pa jaz...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.12.2021 ob 20:19 AAAAAAAAAAAAAAA gost

      Komentatori kak vas je nej sran či se van kaj ne vijdi normalno napijšite nej pa primitivne koimentare keri ne soudijo niti za šank v oštariji. Pomurec pa že idnou briši takšne primitivne komentare či nej ste isti.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2021 ob 20:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Na,kumentáruš,ka si mijslu puvedati....?Prečitaj si šče idnouk,što je tü,što,tij si nič,pa mij Prekmurci,uštarij e nemamu,mij màmu gustilne,vö štere tij nesmiš.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.12.2021 ob 21:30 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tak je s tem,barabe,prašiči,ki so jako na bolniških,odvzet pejneze,bodo ozdraveli.Se razmimu,sem socialnež,komunist,barabam pa odkratiti vse,predvsem medicinskim bratom,ti so žgoljgavci,pedri smrdljivi...en velik nič.....tete,medicinske,ve pa ste nekaj več,vam se klanjam,ve ste moški....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.