https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zavetišče za brezdomce v Murski Soboti - že jutri je lahko vaš dom

Murska Sobota, 08.10.2011 ob 9:18  

Včeraj so v zavetišču za brezdomne osebe v Murski Soboti, ki deluje že štiri leta, obeležili dan odprtih vrat – program dela zavetišča in vključevanja brezdomnih oseb so predstavili Alojz Kavaš (društvo Mozaik), Carmen Šeruga Bednar (CSD Murska Sobota) in Petra Fartek (vodja zavetišča). Obiskovalci so si tudi ogledali prostore zavetišča, nato pa je sledil še družabni del dogodka.


Brezdomci so osebe, ki so jih take ali drugačne življenjske situacije pripeljale do izgube službe, doma, posledično tudi družine in socialnega življenja. Program vključevanja teh oseb v družbo izvajajo v zavetišču v Murski Soboti, kjer je trenutno nastanjenih 18 oseb in Lemerju, kjer sta nastanjeni 2 osebi. Nudijo jim hrano in prenočišče, obenem pa še vrsto dejavnosti, s pomočjo katerih naj bi se ponovno vključili v družbo.

Zavetišče vodi Petra Fartek, program pa so začeli izvajati že leta 2006, imeli sprva veliko težav z ustanavljanjem zavetišča, vendar jim je  s skupnimi močmi vseeno uspelo. Prvi vodja zavetišča je bil Jernej Šavel.

To niso »klošarji«

Brezdomec lahko postane vsak izmed nas – glavni razlogi za brezdomnost so ponavadi zasvojenost od različnih drog, izguba službe, nepremostljivi družinski problemi ... »Pri nas ni tipičnih t. i. klošarjev,« poudarja Alojz Kavaš (Mozaik), »to so le ljudje, ki so se znašli ob nepravem času na nepravem mestu.« Povedal je še, da bi morali ljudje spremeniti svoj odnos do brezdomcev, ki je trenutno prevečkrat odklonilen.

Do sedaj nastanili 70 oseb

Pri izvajanju podpornih socialnih programov je velikega pomena sodelovanje z lokalnimi oblastmi, kot poudarja Carmen Šeruga Bednar (CSD Mursko Sobota). »Brezdomnost je ekstremna oblika revščine, ki posameznika močno zaznamuje, zato je tem ljudem potrebno ponuditi več kot le posteljo in hrano,« še poudarja Šeruga bednarjeva.

Je brezdomnost res problem velikih mest?

»Mnogi so začudeni, ko slišijo za brezdomce v naših krajih, saj menijo, da se to dogaja le v velikih mestih, vendar je to postalo del naše vsakdanjosti,« izpostavi vodja zavetišča Petra Fartek. Poudarila je, da ti posamezniki s sabo prinašajo različne življenjske zgodbe in jim je zato treba vsakemu posebej nuditi drugačno vrsto pomoči. Spodbuden podatek je, da v mnogih primerih takim osebam uspe najti službo, stanovanje in se ponovno vključiti v družbo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.