https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Evangeličanski koledar letos z vodilom »Kdor pride k meni, ga ne bom zavrgel«

04.01.2022 ob 17:00  

V prostorih Evangeličanskega centra Murska Sobota je danes potekala predstavitev novega Evangeličanskega koledarja za navadno leto 2022. Obenem so bile predstavljene še druge publikacije, ki so izšle v letu 2021, mesečnik Evangeličanski list, ki je v novembru dopolnil petdeset let izhajanja, ob tem pa je izšla tudi posebna številka ter dopolnjena izdaja brošure Po poti reformacije na Slovenskem v slovenskem in nemškem jeziku. 

Vodilo za letošnje leto je vzeto iz Jezusovega evangelija, ki pravi, kdor pride k meni, ga nikoli ne bom zavrnil. "To je tudi v današnjem času zelo aktualna izpoved, kajti glede na razmere v katerih se nahajamo, se soočamo v družbi, ki se deli, vpliva tudi na nivo medsebojnih odnosov in tudi na naš način retorike, ki jo uporabljamo v našem vsakdanu" v uvodu pove škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak.

"Jezus Kristus nam ravno s temi besedami želi povedati, da je pri njem vsak dobrodošel, ne glede na to, kakšno prepričanje ima, ne glede na to iz katerega okolja izhaja ali kakšne barve je. Jezus Kristus prihaja na ta svet, da bi nas poenotil, spravil, da bi imeli boljše, prijaznejše, spoštljivejše medčloveške odnose, da bi eden drugemu stali ob strani v težkih situacijah, v katerih se nahaja cel svet," še doda. 

"Evangeličanski koledar ima vsako leto neko vodilo, ki spremlja potem delovanje Evangeličanske cerkve skozi vse tekoče leto, ki je pred nami. Koledar izhaja že več kot 100 let, prva številka je izšla leta 1920 v prekmurščini, zdaj pa imamo koledar, ki ga izdamo v slovenskem jeziku, imamo pa tudi prispevke v madžarskem jeziku," pojasni Novak. 

Mesečnik Evangeličanski list

"Prvi Evangeličanski list je izšel novembra 1971 in od takrat naprej redno izhaja, prihaja na naslove naročnikov. Obvešča in osvešča o duhovnih, teoloških, zgodovinskih in kulturnih temah," uvodoma pove Klaudija Sedar. V njem najdemo razne zapise za mlade bralce, razmišljanja in molitve, naznanila, obvestila, vse to torej že 50 let, vsak mesec. V novembru leta 2021 je mesečnik obeležil zlati jubilej. Odločili so se, da k redni številki tako dodajo še eno skromno prilogo, v kateri je podan kratek pregled vseh dosedanjih let.

"Evangeličanski list zagotovo po vseh teh letih ni le zanimiv za prebiranje preteklih dogodkov, postal je primarni vir in pa seveda zelo pomemben za spoznavanje in tudi raziskovanje preteklega življenja znotraj Evangeličanske cerkve ter seveda spoznavanje sedanjega življenja in pa tudi utripa," poudari Sedarjeva.

Letna publikacija Evangeličanski koledar

Pred božičnimi prazniki je izšla letna publikacija Evangeličanske cerkve. Evangeličanski koledar ima že zelo dolgo tradicijo, daljšo kot Evangeličanski list, in tako že dobro stoletje obvešča o pomembnih vsebinah, o protestantski dediščini. Po besedah Sedarjeve približuje reformacijo drugim, reformacijsko gibanje, protestantske vrednote in seveda pomembne vsebine, ki so kakorkoli povezane s protestantizmom in seveda tudi širše.

Razdeljen je na koledarski del in nagovore, vsebinski del zajema čas vse od Martina Lutra pa do danes, drugi sklop govori o reformaciji danes, v tretjem pa so prispevki, ki se nanašajo na praznike, običaje in na tradicijo. Evangeličanski koledar je tako izšel na 240 straneh in podaja en res tako zaokrožen sklop, ki nam približuje ta razvoj reformacije vse od 16. stoletja in do danes, pa tudi vrednote, ki jih prepoznamo še v današnjem času. Naslovno stran je tudi tokrat prispeval akademski slikar Nikolaj Beer, naslovil jo je Jutro na Mediji v Izlakah. 

Umetnostni zgodovinar Franc Obal pove nekaj več o naslovnici, ki krasi Evangeličanski koledar. Tudi tokrat je na naslovnici umetniško delo, slika Nikolaja Beera, ki se vedno vrača v svojih likovnih delih nazaj na rodno Goričko. Pove tudi, da je bil Beer že od samega začetka eden izmed pobudnikov, ustanoviteljev slikarske kolonije Primoža Trubarja v Moravskih Toplicah, ki deluje od leta 1995. Dolga leta pa je bil tudi njen umetniški vodja. 

Izletniška knjižica Po poti reformacije na Slovenskem

Zadnja publikacija, ki jo je predstavila Sedarjeva, je bila knjižica oziroma brošura Po poti reformacije na Slovenskem. Ta knjižica je bila izdana že v letu 2019, takrat v angleškem in slovenskem jeziku. Odločili so se, da jo izdajo ponovno, saj so izvodi v slovenskem jeziku hitro pošli. Malce v prenovljeni obliki je sedaj na voljo v slovenskem in nemškem jeziku.

"V tej brošuri so predstavljene točke reformacije, sekralni objekti, spomeniki in pomniki, ki jih danes najdemo v slovenskem prostoru," pojasni Sedarjeva. Največ jih imamo prav tukaj v pomurski statistični regiji. Gre za kratko podajo podatkov o posameznih točkah, nekatere so podkrepljene s slikovnim gradivom, spet druge pa so samo besedilno predstavljene. Skupno je predstavljenih več kot 40 točk. Knjižica je primer kulturnega in trajnostnega turizma, ki poskuša približati slovensko protestantsko kulturno dediščino doma, obenem pa tuje goste nagovarja in spodbuja, da raziskujejo in spoznavajo to protestantsko dediščino sami in ob tem seveda še druge znamenitosti, ki so v okolici. "Lahko rečemo, da gre za izletniško knjižico, ki jo lahko damo v torbo in ob tem spoznavamo tudi spomenike, ki so ob nas in okoli nas," še pove na koncu. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija