https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Čakš Jagrova: »Skrajšanje karantene na 7 dni bo v veljavi od ponedeljka dalje«

7.1.2022  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Uvodoma je spregovorila o razmerah po svetu, število okuženih z novim koronavirusom namreč spet raste. »Število potrjenih primerov okužb po svetu je že preseglo 290 milijonov, število smrti pa je preseglo 5 milijonov. Število novih primerov najbolj raste v Evropi in tudi Afriki,« je dejala.

Podatki do začetka praznikov sicer kažejo, da je bilo največ novih primerov v ameriški regiji in Afriki, Evropa pa je imela stabilno število novih primerov. Imata pa Evropa in Ameriko najvišjo incidenco. Število smrti najbolj raste v Afriki.

Od začetka epidemije je bilo v Evropi skoraj 60 mio pozitivnih primerov, od tega pa je bilo več kot 900.000 smrti. Število primerov v Evropi spet izredno hitro raste. V Evropi je enkrat cepljenih 83,6 %, polno cepljenih pa 79 % starejših od 18 let.

Včeraj je bilo v Sloveniji 4069 novoodkritih okužb. Epidemiološke ankete kažejo, da so viri v 57 odstotkih lokalni vir, vir je neznan v 38 odstotkih primerov, uvoženega je zelo malo.

Čakš Jagrova je tudi obrazložila razliko med izolacijo in karanteno: »Ko oseba zboli, kontaktira osebnega zdravnika, ki nas napoti v izolacijo. Izolacija je torej ukrep za bolno osebo. Potek izolacije pa v domeni osebnega zdravnika. Karantena je ukrep za zdravo oseb, ki je bila v visokorizičnem kontaktu.«

Glede na strokovna izhodišča so bile predlagane nove izjeme od karantene. Kot smo že poročali so med izjemami vsi, ki so bili polno cepljeni in dobili poživitveni odmerek, polno cepljeni in prebolevniki v vseh možnih kombinacijah ter prebolevniki v času 45 dni po začetku bolezni ali pozitivnem PCT testu pri asimptomatskih bolnikih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2022 ob 13:23 gost

      Prehlad traja 7 dni. Komu še to ni jasno?

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2022 ob 18:20 123 gost

        Nekaj ne štima ,če je tako kužen zakaj se potem skrajšuje karantena,samo da lahko opravičite čakalne vrste,objavljeno je bilo da je manj hospitaliziranih,nekaj ne štima

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2022 ob 16:08 CB gost

      Skrb za zdravje in sočloveka zgleda popolnoma drugače kot se izvaja!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2022 ob 18:32 gost

      Tako so se zapletli z lažmi da enostavno več niso sposobni slediti sami sebe kamoli vse te seve keri stroko prehitevajo po levi in po desni.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2022 ob 23:38 gost

      Hi hi hi hi rdečuharje pod ključ.hihi hi hi

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.