https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Zmagovalka literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha je Barbara Tivadar

Lendava, 11.01.2022 ob 13:00  

V ponedeljek, 10. januarja, je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi potekala prireditev ob spominskem dnevu Sándorja Szúnyogha na kateri so podelili nagrade zmagovalcem literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha.

Zbrane je najprej nagovoril direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Mihael Šooš, ki je med drugim tudi predstavil življenje Sándorja Szúnyogha.

Sándor Szúnyogha se je rodil v Dolnjem Lakošu leta 1942 v kmečki družini in po lendavski osnovni šoli, je leta 1963 končal učiteljišče v Murski Soboti. Od tam ga je pot vodila v Domanjševce, kjer je poučeval na tamkajšnji osnovni šoli, vse do leta 1969, ko je sprejel delo prevajalca na lendavski občini. Diplomiral je na Mariborski Pedagoški fakulteti, ter si nato pridobil še učiteljsko diplomo v Sombotelu. Od leta 1972 je začel delati v uredništvu tednika Népújság ter hkrati bil radijski sodelavec v Murski Soboti. V tem času je bil urednik letopisa Naptár. Od leta 1992 do svoje smrti je bil urednik in direktor Studia madžarskih programov RTV Slovenija.

V kulturnem programu z naslovom »Narava – Domovina – Kritičnost: Szúnyogh 80« so prisotni lahko prisluhnili mislim literarnega zgodovinarja Lajosa Benceja o delu in miselnosti Sándorja Szúnyogha. Besedilo je interpretiral Misi Štampah, program pa so z gibi in glasbeno adaptacijo poezije Sàndorja Szúnyogha obogatili Éva Nađ in skupina Kis-Hétrét iz Zalaegerszega.

Programu je sledila podelitev nagrad zmagovalcem literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha. V literarnem natečaju Sándorja Szúnyogha za šolsko leto 2021/2022 je sredi oktobra leta 2021 sodelovalo 44 osnovnošolcev in 15 srednješolcev.

Dela je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Mária Pisnjak, višja svetovalka za madžarski jezik pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije, Elizabeta Tóth, višja svetovalka za šolstvo narodnosti pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije in dr. Lajos Bence, pesnik in prejemnik nagrade Attile Józsefa.

Nagrado Sándorja Szúnyogha, to je pesnikov portret, delo slikarja Lászla Nemesa, prejme tekmovalec z najvišjim številom zbranih točk. V letu 2022 je nagrado prejela Barbara Tivadar, dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, ki je ob priložnosti tudi prebrala svoj esej.

Poleg tega je žirija podelila tri nagrade v vsaki starostni skupini. Nagrade so prejeli:

Osnovna šola – 6. razred:

1. mesto: Čivre Adam, DOŠ I Lendava

2. mesto: Gal Alja, DOŠ Genterovci

3. mesto: Kerékgyártó Blanka, DOŠ Prosenjakovci

Osnovna šola – 7. razred:

1. mesto: Ruzsics Dorka Ildikó, DOŠ I Lendava

2. mesto: Kiss Virág, DOŠ Prosenjakovci

3. mesto: Füle Zoja Ajda, DOŠ Genterovci

Osnovna šola – 8. razred:

1. mesto: Tátrai Kovács Kinga Ávila, DOŠ I Lendava

2. mesto: Koren Benita, DOŠ I Lendava

3. mesto: Lebar Lara, DOŠ I Lendava

Osnovna šola – 9. razred:

1. mesto: Koter Rebeka, DOŠ I Lendava

2. mesto: Magyar Miha, DOŠ I Lendava

3. mesto: Ježovnik Eva, DOŠ Dobrovnik

Jubilejno nagrado je prejela Elisa Lebar.

Srednja šola I. – II. letnik:

1. mesto: Kepe Buda György, DSŠ Lendava

2. mesto: Treiber Maja, DSŠ Lendava

3. mesto: Abraham Alida Kiara, DSŠ Lendava

Srednja šola III. – IV. letnik:

1. mesto: Bažika Filip Franc, DSŠ Lendava

2. mesto: Neubauer Karmen, SPTŠ Murska Sobota

3. mesto: Njakaš Noemi, DSŠ Lendava

Nagrade za najboljše eseje sta podelila Jutka Király Meszelics, odgovorna urednica Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti in Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.01.2022 ob 18:27 gost gost

      Ka je nej tak, ka more biti najprej v slovenščini napisano, če smo v Slo? Tu pa najprle v mađarskon, pa te z manjšimi črkami v slovenščini, jeziku države, v kateri živijo. Ej, kama smo prišli, ka tan delajojo je absurd. Sicer pa ne pišite več, ka se tan dogaja, majo svoj portal, pa naj se veselijo, pa čitajo.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2022 ob 9:04 pirikoto gost

        idiot! če pa se gre za madžarskega pesnika. če bi ta pisal v nemščini ali v kerem drugem jeziku, bi pač tisti jezik bil. če ti ne paše tu, idi drugam. ms je tud nekoč madžarska bla, če hočeš vedeti, pametnjakovič v obratnem smislu.

        6 9 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.01.2022 ob 18:37 kilonja gost

      átrai Kovács Kinga Ávila WTF ?

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2022 ob 9:31 Yeap gost

        Ja,malo smešno-imam sestrično ki se z možem ni znala zmenit ne glede priimka ne imena in ima otrok prav tako dva preimka in dva imena.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.01.2022 ob 15:33 gost gost

      Ti ob 9.04 pomiri se, pa ne lapaj, Kda se pa naučiš pisati slovensko pa piši, samo nej takše bedarije, kak zdaj. Očitno ne veš ne en, ne drugi jezik. Je pa res in zapisano ,da se najprej uporabi jezik države v kateri živiš in šele nato manjšinski. Kar je tudi edino prav. Pa nima veze, čigav pesni, pisatelj, skladatelj itd, je kdo. Tako je tudi v vseh evropskih državah, če nisi vedel. Na mađaronskem še niti tam, kjer bi moglo biti zapisano v slovenščini ni, kaj šele na prireditvah. Samo očitno te to ne zanima, pa pisariš bedarije.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2022 ob 11:31 kukukkkkkkkkkkkkk gost

        najprej prečitaj sebe kak ne veš pisat v lastnem jeziku, pa pol soli dalje pamet. kreten zabiti na kubik!

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2022 ob 12:13 odrin gost

      kleopatra je ža kak dugo mrtva, ženska pa nosi tako frizuro že celi život, da bolj dosadna nemre biti s tem. joj joj jutka kako staromodno, dosadno, kar odurno

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2022 ob 21:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      No,tak je s tem,Szúnyogh(komar),je bil učiteljček,na Goričko poslan,predvsem družinski težak,grd ko sam Satan,e Ivanka Bubovčuva(oče krojač),lendavska,namočili su te,pučijvaj vö dobrun,pa vsa rodbina tüdi....te pa se je velki zapijti pesnik zakurvau ,pa püjstu decu pa družinu....pa k putrebnici radudájnuj šou ...e,zaslužni kulturnik .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2022 ob 9:39 druže gost

        pustil je družine, saj je imel več žena in otrok. sicer pa je skoraj vsak pesnik, pisatelj ipd alkoholik in v takem stanju ni težko ustvarjat. bi me zanimalo koliko bi ustvarili brez kapljice alkohola. pa tudi po izgledu so takšni milo rečeno čudni, neobriti, skuštrani, kot da nimajo keša za frizerja, npr. kot tudi Bence. celo nekateri berači, alkoholiki, narkomani izgledajo bolje.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 14:52 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.