https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Letošnje leto razglasili za leto prleških vrednot in vinske kulture

23.01.2022 ob 6:05  

Občinski svet Občine Ljutomer je na 15. redni seji razglasil leto 2022 za Leto prleških vrednot in vinske kulture.

To so naredili na pobudo Občine Ljutomer v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Splošno knjižnico Ljutomer. Kot so zapisali so vrednote pozitivna duhovna in materialna stanja oziroma cilji pri človeku, ki so na splošno civilizacijsko cenjena. To so cilji, ki odsevajo naš kulturni in duhovni razvoj.

Vinska kultura pa je sestavni del človeške kulture, ki je povezana s pridelovanjem, trženjem in uživanjem vina. Razvila se je predvsem v tradicionalno vinskih državah, kjer je vino prisotno pri vseh pomembnih odločitvah v življenju, pa tudi vsakdanjiku.

Občina Ljutomer je vinsko zelo pomembna sredina. Letos obeležujejo tudi pomemben jubilej - 150 let od ustanovitve Vinorejskega društva Ljutomer. Društvo je bilo ustanovljeno 15. avgusta 1872. Sedanje Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer nadaljuje tradicijo in izročila predhodnikov.

V sklopu obeležitve 150. obletnice ustanovitve Vinorejskega društva načrtujejo izvedbo številnih tradicionalnih prireditev. načrtujeta Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer bo ob obletnici pripravilo Vinsko akademijo s predavanjem priznanega strokovnjaka na temo vinske kulture. Splošna knjižnica Ljutomer pa po pripravila predstavitev skulpture boga vina in trte, ki jo je izdelal filmar Fritz Lang med bivanjem v Ljutomeru.

»Z razglasitvijo Leta prleških vrednot in vinske kulture se izkazuje zahvala vsem delovnim, marljivim, trdoživim vinogradnikom, ki dan za dnem skrbijo in negujejo vinsko trto ter vsem vinarjem, ki iz nje proizvajajo najkvalitetnejša vina, s katerimi se promovira območje celotne občine. Hkrati pa se aktivno pristopa k dvigu vinske kulture, ohranjanju kulturne ter vinske dediščine in k spodbujanju vrednot,« so še zapisali v obrazložitvi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2022 ob 11:24 prlek gost

      Hvala za to lepo gesto. Enkrat pa se je le izkazalo, da si kmetje pridelovalci žlahtne kaplice zaslužijo malo pozornosti. Upam, da se bo to poznalo tudi na privabljanju turistoov v naše kraje. Ker vinogradniki in vinarji potrebujemo njih ne pa samovšečnih in faušnih politikov in uradnikov. Vinogradniki in ponudniki turističnih dejavnosti izkoristite ponujeno priložnost.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2022 ob 10:05 Magyar Bacsi gost

      Meso iz tunke!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:57 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.