https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Literarni večer Splet besed: Špela Kaplja

Kdaj: Četrtek, 20.01.2022 ob 19:00

Kje: Murska Sobota, MIKKov klubski prostor

MIKK Murska Sobota

Četrtek, 20. januar 2022 ob 19h

MIKK-ov klubski prostor

Vstop prost

Literarni večer

Splet besed: Špela Kaplja Na literarnem večeru Splet besed, ki ga skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko, bomo spregovorili širše o književnosti. Na literarnih večerih bomo gostili mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature. Literarni večeri bodo tudi posneti v živo in naknadno predvajani na MIKK-ovi Facebook strani in Youtube profilu kot 2. sezona oddaj o literaturi Splet besed. V tokratni izvedbi bomo gostili Špelo Kaplja, ki bo predstavila svojo knjigo “Kako se ljubi reka”.

Udeležba na literarnem večeru je mogoča za omejeno število ljudi ob upoštevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

------------------------------------------------------------------------------------

Predstavitev knjige: Kako se ljubi reka Svet, kot smo ga poznali, izginja pred našimi očmi. Reke nosijo zlati ključ modrosti in nam pomagajo stopiti na pot soustvarjalcev Nove Zemlje. Knjiga Kako se ljubi reka je v prvem delu iskren zapis avtoričinega zdravljenja ter preobrazbe s pomočjo rek. Osrednji del knjige so Ljubezenska pisma rekam, intimni zapisi avtoričinih srečanj z rekami, ki predstavijo 13 slovenskih Velikih Dam: Idrijco, Dragonjo, Kamniško Bistrico, Savo, Sočo, Mostnico, Ljubljanico, Dravo, Kolpo, Muro, Krko, Savinjo in njeno domačo Rovščico. Ponudijo vpogled v skrivno svetišče reke in preko kratkih erotičnih zapisov razkrivajo, kako se ljubi reka. V načinu ljubljenja se odstira njihov energijski zapis, na kakšen način ustvarjajo svet in s kakšno kvaliteto nas bogatijo. Knjiga je vabilo h globljemu pogledu na reke, v katerem prepoznamo njihov pomen in jih ne le zaščitimo, temveč jih z rituali, podanimi tudi v knjigi, začnemo častiti.

Biografija: Špela Kaplja je pisateljica, pesnica, pripovedovalka zgodbo za Naravo in raziskovalka Rek, predvsem pa je glasnica sveta Narave. Rdeča nit njenih do sedaj izdanih knjig: Pejmo drugače, priročnik za prostovoljno delo in odgovorni turizem; Onja; Indijanček na obisku; Kako ozeleni srce: Skrivnosti iz žabjega kraljestva; Gozdna knjiga – delavnice za otroke v gozdu, je ljubezen do naravnega sveta. S pripovedovanjem zgodb osvetljuje in približuje Naravo ljudem, od domačega centra Terra Anima, kjer živi in soustvarja, jih je ponesla vse do pripovedovalskega festivala na Škotskem in festivala Eco film v Londonu. Odraslim in otrokom približuje naravo tudi z vodenjem ustvarjalno-pravljičnih delavnic. Svoj unikatni pečat je dodala mednarodnemu projektu “Here where I belong”, v okviru katerega je na Malti vodila delavnice in soustvarjala knjigo zgodb. O uporabi zgodb za približevanje narave je predavala na mednarodni konferenci Gozd - Najlepša in Najboljša učilnica, svoj pristop pa je na Tenerifih delila z mladimi prostovoljci, ki jih je učila, kako uporabljati moč zgodbe za osvetlitev pomena kitov in delfinov. Najraje pripoveduje in piše kar tam, od koder črpa navdih za svojo umetnost – to je v naravi, ob njeni najljubši reki – Kamniški Bistrici. Njene zgodbe zvenijo najbolj čarobno pod krošnjo stare bukve, kjer poslušalci lahko doživijo, da ob pripovedovanju zgodb postane živ ves svet naokoli.