https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

PCR testiranje samo za rizične osebe s simptomi in osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom

18.1.2022  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano mag. Tjaša Žohar Čretnik.

Tokratna novinarska konferenca je bila pretežno namenjena spremenjenemu načinu testiranja. Spremenjeni protokol testiranja na covid-19 je predstavil državni sekretar Franc Vindišar.

»Namen spremembe protokola je, da kljub strmemu naraščanju okužb, zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane paciente in vse paciente, ki imajo zdravstvene težave, ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo,« je pojasnil in dodal: »Seveda pa želimo omogočiti tudi vsem ostalim čim prejšnjo potrditev okužbe, s tem izoliranje kužnih posameznikov in tako preprečiti nadaljnje širjenje virusa.«

Osebe brez simptomov, torej tiste, ki opravljajo množično testiranje, po novem protokolu opravijo hitri antigenski test pri izvajalcih ali po principu samotestiranja. V primeru negativnega izvida je oseba brez okužbe covid-19. V primeru pozitivnega izvida hitrega testa pa gre oseba na PCR testiranje ob pogoju, da dokaže, da je hitri test opravila, bodisi s fotografijo samega testa ali s samim testom. Asimptomatske osebe torej za dostop do PCR testa potrebujejo pozitiven hitri antigenski test, je pojasnil Vindišar.

Osebe, ki imajo simptome respiratorne okužbe se razdelijo v dve skupini. V prvi skupini so posebej ranljive osebe, kot so kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice in otroci. Vse te osebe obvestijo svojega osebnega zdravnika oz. ga obiščejo in zdravnik jih bo naročil na PCR testiranje.

Za vse ostale osebe s simptomi je predvideno, da opravijo hitro antigensko testiranje/samotestiranje in v primeru, da so pozitivne se z dokazilom o pozitivnem testu naročijo na PCR testiranje. V primeru, da je pri simptomatski osebi hitri antigenski test negativen, se ta oseba kljub negativnemu testu izolira in ostane v izolaciji tri dni. Če se težave nadaljujejo obvesti osebnega zdravnika oz. se naroči na PCR test, če pa težave izzvenijo pa se predvideva, da oseba ni okužena s covid-19.

Povečane potrebe po testiranju predstavljajo izjemen logistični podvig in človeški napor. Največja laboratorija IMI in NLZOH sta prej v enem letu opravila okoli 10.000 preiskav, kar v današnjih dneh naredita v enem delovnem dnevu, je še dejal Vindišar.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2022 ob 14:11 gost

      Kaj ni minister Pokljukar izjavil, da je zmožnost laboratorijev 16.000 testov dnevno?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2022 ob 15:05 gost

      Zdaj so vsi zavihali rokave tudi ti keri že dve leti nič ne delajo. Samo se na ta govorni oder naslavljajo. Stroka komplet in vlada komplet. Vsi vse vejo pa nič ne vejo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2022 ob 16:29 Nevalanci gost

      Ka pa pejnez svalilo za privat klinike kere izvajajo testiranja in kere namesto ka zdravijo ljudi in izvajajo preiskave se rajši ukvarjajo z testeranji, kere jim nesejo zlata jajca !!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2022 ob 19:54 Vuk Rupnik gost

      Ne serjite ga zdaj, kak bomo prišli te do rekorda 100% pozitivnih testov? Zdržite še ta vikend da dosežemo rekord vseh rekordov pa te se zajebavajte z montažnimi laboratoriji.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2022 ob 19:59 gost

      Większość z nas chce mieć dobry dochód, ale nie wie, jak to zrobić w Internecie, jest wiele sposobów na zarobienie ogromnej sumy, ale za każdym razem, gdy Kumple próbują, wpadają w oszustwo/oszustwo, więc pomyślałem, że podzielę się z Tobą prawdziwy i gwarantowany sposób na zarobienie ogromnej sumy pieniędzy w domu za darmo. Każdy zainteresowany powinien odwiedzić tę stronę. Jestem więcej niż pewien, że uzyskasz najlepszy wynik Najlepszego Szczęścia dla nowej Inicjatywy. Wejdź na stronę internetową...... W­­­w­­­w.W­­­o­­­r­­­k­­­s­­­1­­­6.c­­­o­­­m

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.