https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti je potekalo ekumensko bogoslužje

Murska Sobota, 23.01.2022 ob 13:30  

V nedeljo, 23. januarja, je v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti potekalo ekumensko bogoslužje, katerega so vodili mursksoboški nadškof msgr. dr. Peter Štumf, seperintendent dr. Daniel Grabar in škof mag. Leon Novak. Pridigo je vodil apostolski nuncij Jean-Marie Speich.

Z ekumenskim bogoslužjem so verski voditelji želeli izkazati odličen zgled medverskih odnosov in sožitja in povabiti k odgovornosti, enotnosti in edinosti.

Božji službi je sledil ekumenski sprehod, s katerim obujajo starodavno tradicijo iz poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih let prejšnjega stoletja, ko so se po mestu sprehajali evangeličanski duhovnik, katoliški župnik in židovski rabin.

Sprehodili so se do spominskega znamenja na mestu nekdanje sinagoge, kjer so položili venec v spomin na nekdanje someščane, ki so jih odpeljali v koncentracijska taborišča, in vse, ki so se zbirali v tej skupnosti, ki je tu ni več.

Ekumensko druženje zajema več področij, od ekumenskih obredov, ki so del cerkvenega sobivanja in sožitja, do ekumenskega poročnega obrednika, ko se poročata vernika različnih iz cerkva in sodelujeta oba duhovnika. Sicer pa sodelujejo pri različnih obredih, ob blagoslovitvah pokopališč, vežic, gasilskih domov, vozil in podobno.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija