https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pred 150 leti se je rodil arhitekt Jože Plečnik, ki je pustil svoj pečat tudi v Pomurju

23.01.2022 ob 15:00  

Na današnji dan, 23. januarja, se je pred 150 leti se je rodil arhitekt Jože Plečnik. Ob 150-letnici njegovega rojstva je Vlada Republike Slovenije leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto.

Plečnik se je rodil leta 1872 v Ljubljani. Obiskoval je umetnoobrtno šolo v Gradcu, nato se je na Dunaju vpisal na umetnostno akademijo, na arhitekturni oddelek, ki ga je vodil profesor Otto Wagner. Po končanem študiju in študijskem bivanju v Italiji se je za dobrih deset let ustalil na Dunaju. Sprva je delal v Wagnerjevem ateljeju, nato kot samostojni arhitekt.

Plečnik je s svojimi deli zaznamoval tri evropske prestolnice v katerih je tekom svojega življenja tudi prebival - Dunaj, Prago in Ljubljano. Svoj pečat pa je pustil tudi v naših krajih.

Njegovo najbolj znano delo v Pomurju je zagotovo cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki velja za eno najlepših stavb sodobne sakralne arhitekture na Slovenskem.

Cerkev stoji na pobočju vzpetine nad naseljem Bogojina. Sedanjo zunanjo podobo je dobila leta 1927, vanjo pa so vzidane tudi njene predhodnice. Plečnik je namreč v novo cerkev vključil vse dele stare cerkve iz 14. stoletja, ki danes služi kot preddverje. Nova cerkev ima enoladijski prostor pravokotne oblike s pravokotnim prezbiterijem. Prekrivajo jo ravni stropi, okrašeni s prekmursko keramiko. Prizidan je bil tudi zvonik z ravno streho.

Svoj delež je Plečnik prispeval tudi k župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Gradu na Goričkem. V obnovitvenih delih je bil leta 1955 po njegovih zamislih izdelan sedanji strop cerkve. Plečnik je s svojevrstno mojstrovino nadomestil prejšnji obok in ga dvignil do ostrešja. Stene krasijo lončene posodice, ki služijo kot luči in čudovito osvetljujejo cerkveni prostor. Po Plečnikovi zamisli je arhitekt Tone Bitenc izdelal stranski oltar. Sliko Svete družine pa je naslikal akademski slikar Stane Kregar.

Ob arhitekturnem snovanju je Plečnik sodeloval s Prekmurci tudi na področju grafičnega oblikovanja, saj je oblikoval naslovnice za Novine Slovenske krajine (1932), za Kalender Srca Jzušovega (1933) in leta 1939 prispeval idejni osnutek za Spomenik prekmurskim književnikom.

*Naslovna fotografija: Wikipedija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2022 ob 20:45 sobočanec gost

      bo na aprilskih volitvah v državni zbor ponovno kandidiral a ima močne proti kandidate !

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2022 ob 13:37 Geza Mezga gost

      Plečati je car!!! SE bo ukozil na šipca jasharija fašista.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2022 ob 15:11 Gost gost

      Zagotovo manjkajo slike iz notranjosti cerkva. Plečnik je vsak detajl pri obnovi gračke cerkve skrbno povezal z versko simboliko.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.01.2022 ob 15:32 10.marec gost

      Plečnik je velemojster na svojem področju zato komentiranja v povezavi z dnevno in aktualno politiko nimajo mesta pod tem člankom ....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 16:44 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.