https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»V čast in ponos mi je, da lahko povezujem Slovenijo z Avstralijo in svetom«

26.12.2021 ob 21:05  

V nedeljo, 26. decembra 2021, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor gostil tradicionalni sprejem za Slovenke in Slovence, ki študirajo ali kot znanstveniki, raziskovalci in predavatelji delujejo v tujini. Na 10. sprejemu za člane Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) so podelili nagrado Vtis leta 2021. Nagrada je šla v roke avstralski Slovenki dr. Kaji Antlej, ki je tudi predsednica Slovensko avstralskega akademskega društva (SAAA). 

Društvo VTIS vsako leto podeli priznanje VTIS leta, ki je namenjeno dodatnemu spodbujanju mednarodnega povezovanja in sodelovanja, ter ozaveščanju javnosti o možnostih, ki jih le to prinaša. Letošnja nagrada je bila podeljena v sklopu sprejema pri predsedniku Borutu Pahorju v predsedniški palači. Podelil jo je akademik dr. Peter Štih, predsednik slovenske akademije znanosti umetnosti. 

Gospod Štih je najprej prisotnim zaželel vse dobro v novem letu in predstavil kaj pomeni nagrada VTIS leta. Nagrado prejmejo tisti raziskovalci, študenti ali skupine, ki so po mnenju komisije najbolj prispevali k poglobitvi širjenju in deljenju znanja med Slovenci in tujino. Po eni strani je to zahvala posameznikom, ki navdihujejo ostale člane. so zapisali na strani društva.

Letošnje priznanje je zaradi njenega predanega in povezovalnega dela prejela višja predavateljica na šoli za inženirstvo Univerze Deakin v Avstraliji dr. Kaja Antlej. S svojim delom spodbuja promocijo slovenskega znanja in kulture. Dr. Kaja Antlej je predsednica slovensko-avstralskega društva, ki krepi povezave med Slovenci v Sloveniji in Avstraliji, ter manjša razdaljo čez ocean. Ob vsakem obisku v Sloveniji dr. Kaja Antlej predstavi dosežke Slovencev v Avstraliji in v okviru slovensko-avstralskega društva letno prireja konferenco v Avstraliji živečih raziskovalcev in podjetnikov in se v okviru tega in drugih dogodkov povezuje s Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico, ter drugimi sorodnimi organizacijami. Je pomembna akterka slovenske skupnosti v Avstraliji, ki skrbi za povezave z domovino, širi prepoznavnost skupnosti, med drugim pa sodeluje z Uradom za slovenske zamejce v tujini in seveda z društvom VTIS.

Dr. Kaja Antlej na dogodku žal zaradi trenutne situacije s pandemijo ni bila prisotna, zato je njeno nagrado prevzel njen brat. O prejemu nagrade pa je Kaja dejala: “V čast in ponos mi je, da lahko povezujem Slovenijo z Avstralijo in svetom. Smo globalni državljani, pravzaprav državljani vesolja, zato moramo strmeti k napredku in blaginji vseh nas, ne glede na to, kje bivamo. Priznanje ni moj osebni uspeh ampak uspeh vseh, ki so mi v teh letih stali ob strani in me podpirali.”

Foto: predsednik.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:58 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.