https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Si boste danes privoščili pico?

09.02.2022 ob 15:40  

Danes praznujejo ljubitelji pice, 9. februar je namreč posvečen tej jedi, ki je ena izmed najbolj priljubljenih na svetu.

Priljubljena italijanska jed naj bi bila sprva označena kot hrana revnih, ko so v 16. stoletju v Neaplju pripravljali le tanko testo brez dodatkov in ga na tržnicah prodajali revnemu prebivalstvu. Pica je bila praktična, ker so jo delavci lahko kupili in pojedli kar med hojo.

Pica pa je bila znana že pred tem. Živila, podobna pici, so se namreč pripravljala že od neolitika naprej v skoraj vseh regijah sveta, tako da je osnova pica stara skoraj toliko kot človek.

Predhodnica pice, kot jo poznamo danes, naj bi bila tudi focaccia. Jed, ki izvira iz časa Rimljanov, poznamo še danes. To je bil tanek kruh, ki so mu nadeve dodajali šele po peki.

Sama beseda »pizza« je bila prvič zabeležena leta 997. Uporabljali naj bi jo v osrednji in južni Italiji. Moderna pica, kot jo poznamo danes, pa se je začela razvijati v Neaplju v 18. ali začetku 19. stoletja.

Prvo pico z oblogo iz paradižnikov naj bi po zapisih spekli okoli leta 1750. Prva picerija na svetu pa je začela obratovati leta 1830 v Neaplju in se je imenovala Pizzeria Port’ Alba.

Pica je bila kar nekaj časa priljubljena le med Italijani. To pa se je spremenilo v 19. stoletju, ko so se Italijani začeli izseljevati v Ameriko in sabo nesli tudi svoje navade in recepte.

Leta 1905 je bila odprta prva picerija v Ameriki, ki deluje še danes. Okusno, poceni in nasitno jed je oboževal predvsem delavski razred. Pica je tako osvojila Ameriko, v Evropi pa je postala priljubljena šele po 2. svetovni vojni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2022 ob 16:54 gost

      Če imaš denar da si jo lahko privoščiš. Kajti cene letijo v nebo in si po ali navaden smrtnik nebo mogel nič privoščiti. Vlada pa vsak dan paradira kako nam dobro gre komu. Seveda njim keri iz državne blagajne jemljejo denar mi pa nimamo kje vzeti. Kajti ko vse plačaš kaj moraš potem samo v koš za smeti lahko greš če kaj najdeš. Pa to ne tisti ki so brezdomci po novem tudi tisti ki delajo.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.02.2022 ob 17:37 Jože Činč gost

      Pica pa bencin, nega boukše kombinacije!!

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.02.2022 ob 9:36 Jože Činč gost

        MAĐAR NE JEBI GES TI SKOUČEN LEJKO DALEČ NEJ SAMO SKOS OKNA!! Ne vacakolj a gázos úriemberrel!!!

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.02.2022 ob 18:40 gost

      Katastrofa za Slovence.,,,,,,vlada bo prodala vse Save turizem madžarum keri imajo samo pozor,,,, 1,,,zaposlenega. To pa ni vse sem bodo orbanovci pridobili del blejskega bisera, del slovenske obale celo prekmursko turistična kopališča. Sramota za vlado kera nam krade Slovencem bisere po kerih smo v svetu poznani.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2022 ob 21:01 joško gost

        ve pa tou slauboga ? Pod mađarami de nam boukše kak pod srbami pa hrvatami . Mađari tou barem v red zemejo cigane, pa čarne z afrike pa homoseksualce pa tou.

        5 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.02.2022 ob 8:11 gost

      Joužek tij si ecek kak Joužek Horvat keri ima prste tukaj zraven.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.