https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V soboškem gradu predstavili zbornik soboškega muzeja

Murska Sobota, 09.03.2022 ob 6:05  

V prostorih soboškega gradu je potekala predstavitev publikacije Zbornik soboškega muzeja 27.

O vsebini zbornika in njegovih avtorjih so spregovorile direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs, etnologinja in urednica zbornika Jelka Pšajd ter Tamara Andrejek, višja kustosinja v muzeju.

Zbornik neprekinjeno izhaja že 32 let. Tokratna publikacija je v celoti namenjena prehranski dediščini in zajema devet člankov desetih avtorjev.

Irma Brodnjak Firbas se je ukvarjala z motiviko prehranske dediščine v likovnih delih stalne zbirke v Galeriji Murska Sobota. Atilla Pisnjak je v prispevku predstavil motiv Lendavskih goric in vinogradnikov v delih stalne zbirke Galerije-Muzeja Lendava. Bogato opremo grajske kuhinje dvorca v Murski Soboti je podrobneje opisala Tamara Andrejek. Gordana Šövegeš Lipovšek je v zgodovinskem prispevku izpisala obrtnike in dejavnosti v okraju Murska Sobota med letoma 1898 in 1945, povezani s prehransko dediščino. Jurij Štesl je pisal o gostinski obrti in prehrani v soboških gostilnah v letih 1945-1966. Tadeja Andrejek je pregledala gospodinjske tečaje in njihov pomen za podeželska dekleta v Prekmurju med obema svetovnima vojnama. Mateja Huber je v prispevku predstavila razvoj soboške tržnice in njeno ponudbo. Vsebino in pomen ledenic sta v svojem prispevku predstavila Borut Juvanec in Andreja Benko. Samo Sankovič pa se je ukvarjal s prehranjevanjem v arheoloških obdobjih: Dokazi s pomurskih najdišč. 

Pomurski muzej ima prenovljeno spletno stran, kjer med drugim najdete tudi krajše filme o pripravi izbranih jedi, značilnih za Pomurje. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.