https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Lista Povežimo Slovenijo predstavila prekmurske kandidate za poslance

05.04.2022 ob 15:00  

V ponedeljek, 4. aprila, je v salonu Murska Republika v Murski Soboti potekala predstavitev prekmurskih kandidatov za poslancev v Državni zbor liste Povežimo Slovenijo.

 

Svoje načrte in cilje so predstavili državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, župan občine Kobilje Darko Horvat in Franc Küčan, lastnik kmetije Küčan.

"Prekmurje mora biti enako obravnavano ali pa celo privilegirano, da zagotovimo vse, za kar je bilo do sedaj prikrajšano," je na srečanju prekmurskih kandidatov Povežimo Slovenijo izpostavil dr. Mitja Slavinec in dodal, da je znanje tisto, na kar je treba staviti. Slavinec se je za kandidaturo odločil zaradi dolgoletnih političnih in strokovnih izkušenj, predvsem pa zaradi rezultatov, ki so jih skupaj s sodelavci naredili na Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport. Izpostavil je, da je rakičansko igrišče prešlo v last soboške občine, tam bodo uredili športni center. "Vse občine iz Prekmurja, ki so se prijavile na razpis za sofinanciranje izgradnjo šol in vrtcev, so sofinanciranje dobila." Slavincu gredo tudi zasluge za koncesije na področju visokošolskega izobraževanja. Prvič je ministrstvo razpisalo štipendije za deficitarne poklice, na začetku šolskega leta so razdelili tudi več tisoč računalnikov, "vse to je način, kako bomo delali v prihodnje."

Slavinec stavi na znanje

"Znanje je tista stvar, na katero moramo staviti in zaradi tega sem vesel, da nam je pot trinajstih letih uspelo potrditi zakon o raziskovalni dejavnosti. To je za nas pomembno, ker bomo zaradi tega lahko dobili raziskovalni inštitut," izpostavi Slavinec in zaključil s sloganom "Za Prekmurje." 

Župan Občine Kobilje Darko Horvat si želi, da bi se vse generacije dobro počutile v lokalnem okolju.

"Država mora pristopit tudi k enaki dostopnosti osnovnih storitev od zdravstvenih do izobraževalnih, v vseh regijah enako. Zavzemal se bom za enakopravno dostopnost storitev ljudem v vseh regijah. Smatramo, da je kmetijstvo ena izmed pomembnih panog v gospodarstvu. Kmetijstvo mora dobiti novi zagon," izpostavi Horvat, ki je zagovornik lokalne hrane. Po njegovih besedah mora država nameniti več posluha podeželju in obmejnim območjem.

"Želim si, da bodo mladi ostali v regiji. Zavzemal se bom, da bodo v osnovne šole uvedli predmet o prehranjevalnih navadah ljudi ter za ukrepe na področju kmetijstva. Verjamem v družinske kmetije," je izpostavil Franc Küčan, lastnik kmetije Küčan.

Küčan je še povedal, da se bo zavzemal za hitrejši in skladnejši razvoj Prekmurja, predvsem Goričkega dela, v osnovnih šolah bi dodal predmet, ki bi učil mlade pomena zdrave prehrane. Kot glavno skrb sta kmetijstvo in prehranska varnost. "Krepiti moramo družinske kmetije, mlade kmete prevzemnike, povečati le te in jim omogočiti nakup zemlje po sprejemljivih cenah in po prednostni pravici. Intenzivno bo potrebno začeti razvijati namakalne sisteme, več koristiti reko Muro in zbiralnike, gramozne jame ali celo podtalnico," pove Küčan, ki se je dotaknil tudi energetike. Po njegovih besedah lahko energijo pridobivamo iz obnovljenih virov, kot so sonce, veter in termalna voda. Iz že obstoječih vrtin bi lahko kmetije izrabljale toplotno za proizvodnjo zelenjave v zaprtih prostorih.

    Fotogalerija