https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodo dodatki za prehrano in prevoz na delo sledili inflaciji?

06.04.2022 ob 6:00  

Sindikati so zaradi podražitev v zadnjem obdobju pozvali vlado, naj inflaciji sledijo tudi neobdavčeni zneski za prehrano, prevoz, kilometrino, delodajalci pa se zavzemajo za višje neobdavčeno nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu. 

Ministrstvo za finance kljub večkratnim pozivom ni odgovorilo na vprašanja sindikatov, glede povišanja zneskov za prehrano, prevoz in kilometrino, saj inflacija zvišuje stroške. Čeprav je do volitev samo še tri tedne, bi lahko vlada že z uredbo prilagodila višino teh zneskov.

Zvišanje na 7,91 evra za prehrano in 0,22 evra za prevoz

Sindikati so marca pozvali k spremembi uredbe o povračilu stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, da bi zvišali mejo denarnih zneskov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, in ni bila usklajena že od avgusta 2008.

»Uredba danes ne določa več zneskov, ki bi bili primerni in bi zagotavljali ustrezno neobdavčeno povračilo stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja,« so zapisali v pismu vladi in ministrstvu za delo, ki ga vodi Janez Cigler Kralj. Predlagali so, da se neobdavčeni znesek prehrane med delom uskladi na podlagi rasti cen hrane in brezalkoholnih pijač v vrednosti 29,2 odstotka, neobdavčeni znesek povračila stroškov prevoza na delo in z dela ter povračilo stroškov kilometrine na službenem potovanju pa se uskladi v višini rasti cen bencina najmanj za 24,5 odstotka.

Neobdavčeni znesek za povračilo stroškov prehrane bi tako po novem znašal 7,91 evra (zdaj 6,12 evra), znesek kilometrine za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela vsaj 0,22 evra na kilometer (zdaj 0,18 evra), znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa najmanj 0,46 evra na kilometer (zdaj 0,37 evra). Prav tako so pozvali, da se glede na hitro rast cen ustreznost največjih neobdavčenih zneskov uskladi vsake tri mesece.

Za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu 10 odstotkov povprečne plače

Delodajalci so marca na ministrstvo za finance poslali predlog za spremembe pri nadomestilu za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu. Delavec, ki opravlja delo na domu, ima pravico do nadomestila za uporabo svojih sredstev pri delu na domu. Po zakonu o dohodnini se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva nadomestilo za uporabo lastnih sredstev do višine pet odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Dejanske stroške pa je mogoče uveljavljati na podlagi dokazil.

Čeprav to trenutno pomeni dobre štiri evre na dan, pa je »zaradi dvigov cen energentov pogosto še vedno premalo, dokazovanje z računi pa pogosto težko in administrativno zahtevno«. Zato pozivajo k ureditvi, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu do višine 10 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, medtem ko bi dejanske stroške, ki so višji od tega zneska, bilo še vedno mogoče uveljavljati na podlagi dokazil.

Po mnenju delodajalcev je davčna obravnava nadomestila neustrezna

Ob tem pa so delodajalci še opozorili, da je pogoj, ki nalaga delodajalcu, da določi nadomestilo na podlagi izračuna realnih stroškov, problematičen saj v praksi omogoča različne interpretacije in prinaša negotovost, poroča časnik Finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2022 ob 8:20 gost

      Zdaj bo vlada vse obljubila samo da bo lahko po volitvaj sebi in svojim tajkunom, lobistom, prijateljem dalje polnila račune. Vi keri ji pa da te glas za obljubo kera nikoli nebo uresničena bo po volitvaj lepo pozabljeno. Glavni cilj vlade je da se njim da glas za prazen nič. Bo pa še bolj globoko poskrbela za svoje oligarhe pijavke državne blagajne.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.04.2022 ob 18:39 kilonja gost

        Te je strah debeli kaj ne, ko bodo tvoji prišli na oblast in bodo ljudem jemali se boš ukozio kako praviš rad ;) . Dobili boste " kurcem u čelo " . To bo zabavno ;) . Debeli kaj pa ti ? Ti bi tudi lahko zahteval da ti povečajo dodatek za zlato žilo ki te daje od celodnevnega sedenja.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2022 ob 8:26 gost

      Lažniva Ančka se dviguje kot feniks iz pepela z svojo stranko naša dežela. Kero pa ona zelo na veliko izkorišča kajti izleti po celi Sloveniji z davkoplačevalskim denarjem, stanovanje v elitni Ljubljani pitaj boga kako tako poceni, zdaj se financira spet za volitve spet se iz državne blagajne. Plača vse te njene elitne želje glupi narod.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2022 ob 13:25 AAAAAAAAAAAAA gost

      Dajte sakšomi bar minimalno plačo 1100 Evro pa ukinuti dodatke za prevoz, ka eni tou izkoriščajo , so prijavljeni bougi za hrbton stanujejo pap par vilic kraj od podjetja ge delajo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2022 ob 14:55 endžinejri gost

      Če delaš kak inženir za 1100 EUR si špot pa sramota za vse ostale "inđinejre". Zaradi tebe in tebi podobnim se pri delodajalcih ne ceni znanja in izkušenj !

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.04.2022 ob 15:50 AAAAAAAAAAAAAAAAAA9 gost

        Tou je pa tisto blesavo razmišljanje, či man ges premalo plačo naj jo majo tudi drugi. Tij se bori za svojo večjo plačo nej pa naj majo drugi malo zatou ka tij kak inženir maš malo.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.04.2022 ob 18:46 gost

      Tij debil inženirski Hanzek. Vej pa je poznan kao inzinejra z čakovca kei dela v Lendavi za 2.500. Si siguren ka si inžinir.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.