https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj so vzroki za krčne žile in kako jih odpravimo?

08.04.2022 ob 9:00  

Človek je pokončno bitje, ki davek hoje po dveh nogah plačuje z nastankom krčnih žil. Razlog za to je v primerjavi s štirinožci precej daljša pot, ki jo mora prepotovati kri, da bi se vrnila v srce. S krčnimi žilami se zato srečuje kar 80 % odraslih, pri čemer se te dvakrat pogosteje pojavljajo pri ženskah. 


Srce namreč potiska kri v arterije, a se mora vanj vrniti sama. Pri tem sodelujejo mišične črpalke in zaklopke, vendar proces otežuje težnost, pa tudi slabše delovanje omenjenih ventilov, ki preprečujejo uhajanje krvi. 

Ob prekomernem sedenju, dolgem stanju na mestu in rednih daljših vožnjah, še posebej ob pomoči prekomerne telesne teže in/ali prirojeno slabega venskega sistema, se ventili z leti okvarijo oziroma razrahljajo v tej meri, da se kri v žilah začne zadrževati. Sčasoma tako nastanejo poškodovane, razširjene vene spodnjih okončin, praviloma na zadnji strani meč ali notranji strani nog.

Ne glede na to, ali gre za kronične ali akutne venske težave, lahko v spletnih lekarnah najdete široko paleto izdelkov, ki vam pomagajo pri lajšanju težav s krčnimi žilami.

Simptomi krčnih žil

Čeprav znaki bolezni niso vidni le pri 10 % ženske populacije, statistika kaže, da večina ne potrebuje zdravniške pomoči. Na zdravstveno osebje se obrne približno tretjina žensk in četrtina moških, ki jih pestijo temni trakovi pod kožo (globlje krčne žile) oziroma pajkova mreža (površinske krčne žile). 

Poleg teh, estetskih simptomov, kamor sodijo tudi vidne, izbočene, zadebeljene in vijugaste vene, pa med te uvrščamo še občutek težkih, utrujenih nog, otekanje teh, pekočo bolečino, srbenje v predelu ven ter krče, medtem ko na resnejše težave opozarja spremenjena barva kože. V primeru slednjega se lahko pojavita celo vnetje vrhnjih ven ali tromboza.

Za eno najbolj znanih mazil, ki lajšajo naštete simptome, velja kostanjevo mazilo, občutek težkih in utrujenih nog pa blaži tudi krema za noge Cedralex. Ta kožo vlaži in ji daje mehkobo, a jo je za optimalen učinek treba štirikrat dnevno vtreti na predel od gležnjev do sredine stegen.

Ob tem, da Cedralex kožo sprosti, to tudi hladi. Kljub temu za zdravljenje obolelih ven farmacevti  in zdravniki pogosto predpisujejo tableteFlebaven, saj vsebujejo diosmin, ki pripomore k regeneraciji epilarnega sistema in vpliva na delovanje ter zdravljenje ven. Flebaven torej deluje protivnetno in regenerativno (kakor mazila) ter zmanjšuje otekline in odpravlja neprijeten občutek v nogah.

Zdravljenje krčnih žil

Krčnih žil, ko se enkrat pojavijo, ni mogoče odpraviti (ali pozdraviti). Je pa možno napredovanje teh upočasniti in zdraviti simptome. Za najboljše zdravilocelo veliko boljše kakor uživanje zdravil – kot v večini primerov velja korenita sprememba življenjskih navad. Te običajno vključujejo naslednja pravila: več hoje, redno kolesarjenje, izogibanje vročini in zmanjšanje telesne teže.

Med dejavnike, ki v največji meri povečujejo tveganje za nastanek krčnih žil namreč sodijo dedna predispozicija, prekomerna telesna teža, dolgo sedenje, stanje na mestu, pitje večjih količin kave in/ali alkohola, kajenje, hormonske spremembe (denimo kontracepcija, nosečnost), telesna neaktivnost, izpostavljenost visokim temperaturam (sončenje, savna, solarij), pretesna obuvala in oprijeta oblačila ter staranje.

V kolikor veliko časa preživite sede ali stoje na mestu, je najbolje poskrbeti za redno vadbo, vključujoč premikanje prstov na nogah, dviganje in spuščanje stopal, stegovanje in upogibanje nog v kolenih, pa tudi izogibanje sedenju s prekrižanimi nogami. Poleg naštetega je med ležanjem dobro noge večkrat dvigniti, saj s tem preprečite zadrževanje vode, ki pritiska na vene.

Zdravljenje sicer pogosto poteka s pomočjo flavonoidov, rastlinskega naravnega barvila, ki, če doseže visoko mero absorpcije, preide v kapilare in prepreči vnetje oziroma zmanjša venske težave. Tako že omenjeni diosmin kot flavonoide vsebujejo filmsko obložene tablete Detralex, namenjene zdravljenju simptomov venskega popuščanja, ki jih je mogoče uživati (pri kroničnem venskem popuščanju) daljše obdobje v trajanju enega leta (v tem primeru se zaužije ena tableta Detralex dvakrat dnevno) oziroma krajše, če gre za akutno bolezen (v tem primeru je intenzivnost uživanja višja, o čemer se je najbolje posvetovati s strokovnjaki Moje lekarne).

Kot rečeno, vam osebni zdravnik pogosto predpiše uporabo zdravila Flebaven , saj te lajšajo simptome nemirnih, utrujenih, težkih nog, nočnih krčev, pekoče bolečine in drugih, a jih je obvezno treba zaužiti s tekočino med obrokom.

Kirurški poseg

V večini primerov zdravniška intervencija ni potrebna. Kljub temu pa kirurgija velja za edino obliko zdravljenja, ki bolezen ven odpravi. A tudi ta ne pri vseh bolnikih in ne nujno v celoti. Zato se je za kirurški poseg smiselno odločiti, kadar je stanje vnetja površinskih ven izredno resno in za bolnika tudi nevarno, nemara usodno. Kajti bolezen se navkljub kirurškemu zdravljenju pri približno 30 % operirancev ponovi, vendar ne v tako hudi obliki kot prvotno.

Simptome krčnih žil je torej mogoče zdraviti na različne načine, za najpogostejše pa veljajo:

• sprememba življenjskega sloga (higiena, prehrana, gibanje),

• uživanje farmacevtskih izdelkov, namenjenih zdravljenju kroničnega ali akutnega krčnega obolenja,

• uporaba različnih mazil za hlajenje ter blaženje občutka utrujenih nog,

•  nošnja kompresijskih podpornih nogavic,

• lasersko zdravljenje z intenzivno impulzno svetlobo,

• radiofrekvenčna okluzija,

• endovizijska laserska obdelava,

• skleroterapija in

• kirurški poseg.

Nadvse pomembno je simptome prepoznati pravočasno oziroma čim bolj zgodaj in jim prilagoditi način zdravljenja, s čimer se napredovanje bolezni dodobra upočasni.

Ko smo o kroničnih venskih boleznih nog govorili s strokovnjaki Moje lekarne, so nam jasno povedali: “Gre za eno od najpogostejših nenalezljivih bolezni, ki prizadene kar 8 od 10 odraslih ljudi na svetu. Ne glede na vzrok bolezni je eden od najkoristnejših ukrepov redno gibanje, zlasti hoja. Telesna dejavnost je za zdravje ven koristna v vseh starostnih obdobjih. ”

Ekipo strokovnih farmacevtov  in svetovalcev, s katerimi smo se tudi posvetovali za vsebino tega članka,  sestavljajo:

  • Lukanc Maja, magistra farmacije

  • Lukanc Tanja, magistra farmacije

  • Marjana Kopač Farkaš, univ.dipl.inž.živ.tehnol.

  • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka

  • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,

  • Zdravko Plečnik, magister farmacije,

  • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik.

Še več informacij o tej bolezni najdete na https://www.moja-lekarna.com/kaj-je-skupno-80-odraslih-kronicna-venska-bolezen-ukrepajte-zdaj 

 

PRIJETNO BRANJE:

VODNIK ZA ZDRAVE VENE

IŠIAS, VKLEŠČEN ŽIVEC IN BOLEČE NOGE!

Vse o kolagenu - KOLAGEN - KAJ JE TO IN ZAKAJ GA UPORABLJAMO + 6 PREDNOSTI UPORABE + KALKULATOR KOLAGENA!

Viri in reference: 

  1. Mayo Clinic - Varicose veins: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649 

  2. Healthline - Varicose Veins: https://www.healthline.com/health/varicose-veins#TOC_TITLE_HDR_1 

  3. The Johns Hopkins University, The Johns Hopkins Hospital, and Johns Hopkins Health System - Varicose Veins: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicose-veins 

* Oglasno sporočilo 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.