https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vas muči alergija na pršice? Izberite primerno posteljnino

14.04.2022 ob 9:00  

Alergije se pojavijo, ko imunski sistem pretirano reagira na določeno snov, kot so recimo cvetni prah, živalska dlaka ali pršice. Naloga imunskega sistema je, da izdeluje protitelesa, ki uničujejo nevarne vsiljivce, recimo viruse, zaradi katerih bi močno zboleli.


Pri alergiji pa imunski sistem napade povsem neškodljive snovi. Takrat se v telesu sprožijo protivnetni procesi – največkrat to čutimo v nosu in pljučih. Alergije so lahko začasne, tiste dolgotrajne in ponavljajoče pa se lahko razvijejo v kronične težave, recimo astmo. Prvi korak v boju proti alergijam, je lahko posteljnina.

Prepoznajmo alergijo na pršice

Pršice so v sorodu s pajki in klopi, vendar so tako majhne, da jih lahko vidimo le pod mikroskopom. Najdemo jih v oblazinjenem pohištvu, posteljnini, preprogah in drugem hišnem tekstilu, saj obožujejo toplo in vlažno okolje.

Pršice se prehranjujejo z organskimi snovmi, kot je človeška koža, tekočino pa dobijo iz vlažnega okolja. V prahu, ki se nabira po stanovanju, najdemo odmrle pršice in njihove iztrebke. Prav beljakovine v teh ostankih so krive za nastanek alergije.

Najbolj občutljivi na pršice so ljudje, ki imajo že druge alergije, otroci in mladostniki ter tisti, ki so bili zlasti v mladosti pogosto izpostavljeni pršicam.

Alergija na pršice ima lahko naslednje simptome:

- kihanje

- izcedek iz nosu

- rdeče in srbeče oči

- praskanje v grlu

- kašelj

- modri zabuhli podočnjaki

- bolečine in pritisk na obrazu

Če se z alergijo pojavi še astma, vas lahko zadenejo še:

- težave z dihanjem

- tiščanje v prsih

- piskanje pri izdihu

- težave s spanjem

Kot vse druge alergije, je tudi ta lahko zelo blaga ali zelo huda. Če se pojavijo težave z dihanjem, ki se le še stopnjujejo, potem je treba takoj k zdravniku.

Ustvarimo okolje, ki pršicam ne ustreza

Dognali smo, da pršicam ustrezajo toplota, vlaga in človeška bližina, zato moramo te faktorje zmanjšati, če se želimo znebiti pršic oziroma vsaj omiliti alergije. Ker selitev seveda ni logična izbira, se moramo znebiti stvari, ki pršicam predstavljajo udoben dom.

- Poskrbimo za tla: preproge so odličen prostor za prah in pršice, zato je pametno, da se jih znebimo in imamo na tleh le trde talne obloge, ki jih je lahko posesati in pomiti.

- Zmanjšajmo količino opreme: ali res potrebujemo vse te police, omarice, dekorativne predmete in predvsem zavese? Kjerkoli se nabira prah, so tudi pršice.

- Poskrbimo za kakovost zraka: klimatske naprave, zračniki in prezračevalne naprave potrebujejo redno vzdrževanje, da se v njih ne nabirajo zdravju škodljivi alergeni. Novejše naprave imajo visokotehnološke filtre, ki skrbijo za čist zrak.

- Zamenjajte posteljnino: s sodobnimi postopki izdelave lahko naredimo posteljnino, ki pršicam močno otežuje bivanje v njej.

Posteljnina proti pršicam

Posteljnina za alergike je primerna za vsakogar, ki želi spati v čistem okolju, brez pršic in napadov astme. Postelja naj ima zračno posteljno dno, da lahko zrak nemoteno kroži, potem pa lahko izbiramo med vzmetnicami, nadvložki, odejami, blazinami in posteljnino, ki zaradi svoje posebne zgradbe in materialov pomagajo v boju s pršicami.

Materiali in polnila so klinično testirani, da resnično preprečujejo razvoj alergenih mikroorganizmov. Prav tako je tako posteljno opremo lahko prati na višjih temperaturah, s čimer se dodatno zmanjšuje prisotnost pršic. To dokazujejo različni certifikati, eden izmed njih je tudi OEKO-TEX. Ta pove tudi, da tkanine niso bile izdelano s pomočjo škodljivih kemikalij, ki lahko celotno situacijo z alergijo še poslabšajo.

Odeja predstavlja linijo posteljnine Medical, ki pomaga odpravljati težave z alergijami. V njej najdemo vrhunske izdelke, ki ustrezajo vsem spalnim navadam, hkrati pa ohranjajo naše zdravje.

- otroške blazine

- blazine za odrasle

- odeje

- odeje za odrasle

- nadvložke

- prevleke za odejo

- prevleke za vzglavnik

- prevleke za ležišče

Najboljši materiali proti pršicam so svila, bio bombaž in mikrovlakna, saj dihajo in hitro odvajajo vlago in toploto. Posteljnina mora biti gosto tkana, da se alergeni ne morejo prebiti skoznjo.

“Posebej pomembno je, da ustvarimo okolje brez pršic v otroških sobah, da preprečimo dolgotrajno izpostavljenost in s tem postavimo dobre temelje za zdravje otrok, tudi ko bodo odrasli.”

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.