https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Porabski otroci obiskali OŠ Tišina ter Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih

Tišina, 22.04.2022 ob 13:00  

Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota je v sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija organiziralo strokovno ekskurzijo porabskih otrok z dvojezičnih osnovnih šol Gornji Senik in Števanovci v Prekmurje. Obiskali so tudi OŠ in vrtec Tišina ter Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih.

V skladu z letnim programom dela in zavezami, sprejetimi ob obisku osnovnošolske mladine iz Slovenije v Porabju v letu 2019, so v Prekmurskem društvu general Maister Murska Sobota v minulih dveh letih želeli organizirati povratno strokovno ekskurzijo porabskih otrok z dvojezičnih osnovnih šol Gornji Senik in Števanovci v Prekmurje.

V minulih dveh letih so jim to, kljub vsem dobrim željam in naporom, preprečile epidemiološke razmere. Ker te končno dopuščajo več svobode pri izvajanju načrtovanih aktivnosti, vključno z izvedbo strokovne ekskurzije, so jo tako 21. aprila le lahko izvedli.

Ob prihodu jih je pozdravil in nagovoril ravnatelj OŠ Tišina Janko Durič, župan Franc Horvat in predstojnica OE ZRSŠ Murska Sobota Darja Farič Klemenčič.

Porabski otroci z Dvojezične osnovne šole Gornji Senik in Dvojezične osnovne šole Števanovci so v okviru ekskurzije obiskali OŠ in vrtec Tišina ter se sprehodili po Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

Osnovni namen obiska je medkulturna izmenjava z institucijami v obmejnem prostoru Slovenije in Madžarske, zlasti pa je druženje namenjeno medsebojnemu spoznavanju in poglabljanju vezi in stikov osnovnošolske mladine z obeh strani meja. Tematsko je namenjena spoznavanju lokalne zgodovine, geografskih značilnosti, etnološke in kulturne dediščine, prekmurskemu in porabskemu jeziku, ter kulinarični dediščini.

Ekskurzija je izjemnega pomena za vzdrževanje stikov s Porabjem, predvsem pa za ohranjanje jezikovne kulture z navezovanjem tesnejših stikov šolajoče se mladine z obeh strani meja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija