https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sedenje in bolečine v hrbtu – kako si lahko pomagate?

25.04.2022 ob 13:45  

Zdravstvena stroka opozarja, da fizične zmogljivosti človeka vsako desetletje upadejo. Človek torej fizično nazaduje. Kar ne čudi, glede na to, da dandanes praviloma preživimo sede minimalno osem ur dnevno. Podatki celo kažejo, da naj bi Evropejci na začetku prejšnjega stoletja presedeli tri ure dnevno, medtem ko danes ta številka v povprečju znaša kar štirinajst.

Gre za informacije, ki so resnično zaskrbljujoče, toliko bolj, če upoštevamo dejstvo, da se je s pandemijo koronavirusa še več dejavnosti preselilo na splet, zaradi česar sedimo še dlje.

Posledice neprekinjenega in tudi nepravilnega sedenja so številne, med najpogostejše pa sodijo zaspanost, otopelost, plitvo dihanje, glavobol, utrujenost, mravljinčenje, oslabljen pretok krvi v spodnjih okončinah, trda kolena, bolečine v vratu in ramenskem obroču, opešanost mišic ter boleča hrbtenica.Vse naštete težave opozarjajo na to, da sta fizioterapija in spremenjen življenjski slog nujna, saj v nasprotnem lahko razvijemo številne bolezni.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit se ukvarjamo s sanacijo športnih poškodb, poškodb kot posledice različnih bolezni, pa tudi poškodb v nastajanju, kamor med drugim štejemo bolečine v hrbtu, ki se pojavijo zaradi prekomernega ter neustreznega sedenja. Vsakega pacienta obravnavamo individualno in mu program fizioterapije ter terapevtskega procesa pripravimo na osnovi temeljitega pregleda, vključujoč preiskave in oceno njegovega psihofizičnega stanja.

Predlagamo vam, da se na pregled naročite že ob prvih znakih boleče hrbtenice, saj je pravočasno ukrepanje v procesu zdravljenja najpomembnejše.

Nepravilna drža kot najpogostejši vzrok bolečine v hrbtenici

Kar 40 % ljudi, katerih življenjski slog je povezan s prekomernim sedenjem, ima ukrivljeno hrbtenico, srečuje pa se tudi z bolečim in zategnjenim vratom. Pri tem je treba poudariti, da negativnih vplivov sedenja žal ne izniči niti telesna vadba, zato je sprememba načina življenja bistvena. Svetujemo vam, da:

• med sedenjem redno vstajate in poskrbite za razgibavanje s hojo ter razteznimi vajami, medtem ko se intenzivnejši vadbi raje izogibajte, saj zna ta biti škodljiva,

• sedite pravilno na način, da so stegna v pravokotnem položaju glede na trup, in sicer razmaknjena, s stopali na tleh, roke pa sproščene in vrat vzravnan (to najlažje dosežete z ergonomsko oblikovanim pisarniškim stolom),

               • večkrat zamenjate položaj oziroma občasno zasukate glavo in trup ter

• skrbite za ustrezno telesno težo, kajti vsak dodatni kilogram je enakovreden sedemkilogramski (dodatni) obremenitvi vaše hrbtenice.

Bolečina v hrbtu in izvajanje fizioterapije zaradi boleče hrbtenice sta drugi najpogostejši vzrok odsotnosti z dela, takoj za prehladom. A če prehlad mine hitro, za bolečine v hrbtu ni pravila. V Medicofitu združujemo strokovnjake s področja fizioterapije in kineziologije, kajti obe vedi vzpostavljata biomehanske vzorce po poškodbi, izvajamo pa tudi meritve ter diagnostiko, zaradi česar svojim pacientom nudimo celovito obravnavo in njim prilagojen terapevtski program.

V primeru nezdravljenja bolečin v hrbtenici lahko pride do razvoja resnejših patoloških stanj, med drugim osteoporoze, sklepnega artritisa, osteoartritisa, spinalne stenoze, išiasa, diskusa hernije ledvene hrbtenice, protruzije diska ledvene hrbtenice, poškodbe fonetnega sklepa in, najpogosteje, spondiloze ter skolioze.

Skolioza hrbtenice

Tridimenzionalna deformacija hrbtenice in telesa je posledica prirojene napake pri razvoju vretenc ter hrbtenjače oziroma dednih bolezni živčno-mišičnega sistema ali močne travme, praviloma po prometni nesreči. Skolioza hrbtenice na kakovost življenja ne vpliva, je pa pomembno razvoj te odkriti čim bolj zgodaj, da se prepreči njeno napredovanje, saj se ta najpogosteje pojavi pri otrocih do šestnajstega leta starosti.

Zdravljenje temelji na fizioterapiji oziroma individualno prilagojeni vadbi in vodenju primernega življenjskega sloga, pri čemer velja, da se krivina naklona med 10 in 20° opazuje, krivina naklona med 20 in 45° zdravi konservativno (fizioterapija in terapevtska vadba), krivina, višja od te, pa kirurško. Sicer poznamo dve vrsti skolioze:

idiopatsko, kamor sodi kar 80 % vseh diagnoz, pri čemer vzrok za pojav te ni znan, in

funkcionalno, ki označuje neprirojene krivine kot posledico nepravilnega življenjskega sloga, porušenega mišičnega ravnovesja in/ali enostranskih obremenitev.

 

Spondiloza hrbtenice

Spondiloza se običajno pojavi po petdesetem letu starosti. Gre za degeneracijsko obolenje, ki pripelje do nastanka izrastkov na robovih vretenc hrbtenice, pospešijo pa jo predhodne poškodbe hrbta, prekomerna obremenitev hrbtenice, nepravilna drža in sedeč življenjski slog. Začetek spondiloze hrbtenice se kaže v spremembi medvretenčnega diska, ki sčasoma postane tanjši in manj prožen, ter nadaljuje z vplivom na same gibalne zmožnosti hrbtenice. Diagnostika se izvaja s pomočjo rentgenske slike in preiskave MRI. Razlikujemo tri faze:

• prvo, znotraj katere so prisotni kostni izrastki, vendar je višina medvretenčnega diska normalna,

• drugo, kjer je višina medvretenčnega diska zmanjšana, izrastki pa se stikajo s sosednjimi vretenci, in

• tretjo, ki kaže na fuzijo kostnih izrastkov ter povezanost sosednjih vretenc v eno tvorbo, kar gibljivost hrbtenice omejuje.

Simptomi se razlikujejo glede na stopnjo in lokalnost pojavnosti (vratna, prsna ali ledvena hrbtenica), medtem ko zdravljenje temelji na konservativnih oblikah, vključujoč fizioterapijo.

Cilj terapevtskega procesa je krepitev stabilizatorskih mišic, ohranjanje mobilnosti in preprečevanje mišične atrofije. Uporablja se tudi instrumentalna terapija, kamor sodijo visoko frekvenčna terapija, terapija z elektromagnetno stimulacijo, Tenar terapija in terapevtski laser.

Vadbeno zdravljenje je pogoj za uspešnost, kirurško zdravljenje pa se izvede le v primeru, ko bolezen povzroča disfunkcijo notranjih organov oziroma vitalnih funkcij.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit skrbno pregledamo vsakega pacienta ter izvedemo vso potrebno diagnostiko. Poleg tega opravimo temeljit pogovor z vsakim poškodovancem, saj verjamemo, da sta razumevanje vzroka poškodbe ali bolezni in individualno prilagojen terapevtski program izredno pomembna pri doseganju ciljev, še posebej, če ti vključujejo spremembo življenjskega sloga.

Ker se vam resnično posvetimo, vam priporočamo, da se v primeru kakršnekoli poškodbe hrbta oziroma spremembe, ki jo opazite v povezavi s hrbtenico, čim prej naročite na pregled preko telefonske številke 041 410 360 ali e-pošte info@medicofit.si. Na temelju tega bomo namreč presodili, če je fizioterapija (oziroma rehabilitacijski proces) resnično potrebna.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.