https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

EU za manjšo odvisnost od Rusije priporoča prebivalcem, da se vozijo in ogrevajo manj

26.04.2022 ob 6:00  

Evropska komisija je pripravila priporočila, kako prihraniti denar, zmanjšati odvisnost od ruske energije in pomagati planetu. "Ni treba, da vam je doma toplo pri 22 stopinjah, prav nič vas ne bo zeblo pri 19 stopinjah," prebivalcem EU svetuje evropska komisija.

Navodila so nastala skupaj z Mednarodno agencijo za energijo IEA. Reklamirajo jih pod sloganom »Playing my part«, odigrajte svojo vlogo, izpolnite svojo dolžnost. Z upoštevanjem teh navodil, bi po njihovi oceni, prebivalci EU lahko prihranili za 120 supertankerjev nafte in toliko zemeljskega plina, da bi lahko ogreli 20 milijonov gospodinjstev.

"Veliko Evropejcev se je na rusko invazijo na Ukrajino že odzvalo z donacijami ali neposredno pomočjo beguncem. Vendar pa Ukrajino podpirate tudi z zmanjšanjem porabe energije, s čimer zmanjšujete potrebo po ruski nafti in plinu. S tem pomagate zmanjšati prihodke Rusije, s katerimi ta financira invazijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Devet nasvetov

Povprečna temperatura za ogrevanje v evropskih domovih je 22 stopinj. "Veliko bi vas temperaturo v stanovanju zlahka znižalo na 19 ali 20 stopinj," navaja organizacija. 

»S ponastavitvami in prilagoditvami je mogoče povečati učinkovitost bojlerjev in grelcev ter prihraniti osem odstotkov energije, ki jo porabite za ogrevanje prostorov in vode, če imate denimo kondenzacijski kotel. Če ga prav nastavite, lahko prihranite okoli sto evrov vsako leto,"so še dodali.

»Prevoz na delo pomeni okoli četrtino nafte, ki jo porabijo avtomobili v EU. Enosmerna pot na delo je povprečno 15 kilometrov. Kar tretjino služb v EU bi lahko opravljali od doma. Če vaše delovno mesto to dopušča, lahko račun za gorivo z delom od doma tri dni na teden znižate za 35 evrov. Prihranite tudi, če upoštevate, da z delom od doma več energije porabite doma,« svojim državljanom piše EU.

Tudi zmanjšanje hitrosti, da na avtocesti ne »drvite« 130 kilometrov na uro, ampak se vozite počasneje, bo zmanjšalo evropsko odvisnost od Rusije in pomagalo Ukrajincem pri boju za svobodo. »V povprečju evropski voznik z avtom na leto naredi 13 tisoč kilometrov. Če bi zmanjšali povprečno hitrost samo za deset kilometrov na uro, bi gospodinjstvo prihranilo 60 evrov na leto.«

Drugi nasveti, ki jih predlagajo, so še delo od doma, nedelja naj bo dan brez avtomobila, večkrat pojdite peš ali s kolesom, uporabljajte javni promet in večkrat izberite vožnjo z vlakom, kot z letalom.

Naredite lahko še veliko več, piše v dokumentu. Pametna stanovanja, pametni nadzori, digitalni termostati, vse to pomaga pri manjši porabi energije. Pozanimajte se, ali občina ali država dajeta subvencije za sončne celice. Prav tako ne pozabite na druge spodbude za energetsko učinkovitost stavb in jih uporabite. Izkoristite tudi subvencije za nakup električnega avtomobila, piše časnik Finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2022 ob 7:04 gost

      Ogrevanje imamo sedaj že nizko , najbolje .da izklopimo .Tri jakne obleči pa je to . Službo eno uro hoje za vitko telo .Umivat se z mrzlo vodo pa gremo stari panti vek z leseno žlico .

      28 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 9:02 mutivoda gost

        Kilonja, ti nimaš veliko pameti, kajneda? Za dražjo elektriko, benzin in plin se lahko zahvalimo ZDA in CIA, ki je skuhala vojno v Ukrajini. Vojni dobičarji.

        22 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2022 ob 7:18 Karel K. gost

      Treba je varčevati, to je neizpodbitno, vendr pa ne zaradi tega, da bi to bilo v korist zločinca in psihopata Putina. Putina je potrebno enostavno z mednarodno akcijo odstraniti iz svetovne politične scene. Tako se bo omogočilo, da plačilo za plin in nafto Rusiji v višini 40 milijard koliko znaša zadnji znese4k plačila iz Evrope, Ruski politiki ne bodo uporabljali za izdelavo orožja in financiranje vojne ampak za razvoj Rusije in dvig standarda njenih državljanov. Tako bomo v Evropi lahko plin uporabljali za ogrevanje in industrijo in to v zmernih količinah. Dejstvo pa je, da ni Rusija edina katera zemeljsko naravno bogastvo zlorabljajo politiki držav v katerih se to nahaja in financirajo sebe in svoje neumnosti, podpirajo privilegirance, državljani pa umirajo od gladu, kot so Iran, Irak, Sirija, Venezuela, Savdska Arabina, Severna Koreja...Ta prošnja Nemških politikov da naj ljudje varčujejo, kaže na njihovo dvoličnost in nedoslednost, nočejo se zoperstaviti zločincu Putinu in podobnim, ker se sami zavedajo, da je nekaj Putinovskega tudi v njih, da so tudi oni skloni zlorabe svojih pooblastil in delajo v svojo in svojih privilegirancev korist in ne v korist celornega prebivalstva.

      5 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 8:30 K. in Karel gost

        Treba je varčevati, to je neizpodbitno, vendr pa ne zaradi tega, da bi to bilo v korist zločinca, odvsinika in psihopata Zelenskega. Zelenskega je potrebno enostavno z mednarodno akcijo odstraniti iz svetovne politične scene. Tako se bo omogočilo, da plačilo za plin in nafto Rusiji v višini 40 milijard koliko znaša zadnji znesek plačila iz Evrope, evropski politiki ne bodo uporabljali za izdelavo orožja in financiranje vojne ampak za razvoj evrope in dvig standarda njenih državljanov. Tako bomo v Evropi lahko plin uporabljali za ogrevanje in industrijo in to v zmernih količinah. Dejstvo pa je, da ni Ukrajina ob pomoči ZDA edina katera zemeljsko naravno bogastvo zlorabljajo politiki držav v katerih se to nahaja in financirajo sebe in svoje neumnosti, podpirajo privilegirance, državljani pa umirajo od gladu, kot so Irak, Sirija, Venezuela, Savdska Arabina, Libija...Ta prošnja Nemških politikov da naj ljudje varčujejo, kaže na njihovo dvoličnost in nedoslednost, nočejo se zoperstaviti zločincu Zelenskemu in podobnim, ker se sami zavedajo, da je nekaj Zelenskega tudi v njih, da so tudi oni skloni zlorabe svojih pooblastil in delajo v svojo in svojih privilegirancev korist in ne v korist celornega prebivalstva evrope.

        14 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2022 ob 12:33 porotor gost

        ja, a zelenski pa je bog, da je svojemu narodu dal keš naj grejo iz ukrajine, da drugod dobijo zastonj vse. marš nazaj in s tem kešom naj zrihtajo nazaj ukrajino. niti oni niso tak nedolžni, ne misli si. putina pa bi sicer tudi sam najraje odstranil z metkom v čelo, še prej pa bi ga dolgo mučil, s flašo v anus pa take. o yeah, baby.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2022 ob 7:40 Nič novega gost

      In tako bodo sledili parni in neparni dnevi porabe bencina, redukcije električnega toka, minimalna temperatura v javnih prostorih itd. Nič novega, že videno in doživeto v stari Yugi. Na srečo pri nas ne bo tako, saj smo izvolili genije za oblast. Mogoče bo minister za energetiko kar MESEC, pa bo potem res vsepovsod ena sama TEMA.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2022 ob 7:57 najbouša ta hip gost

      v nedeljo zjutraj me je nekdo poklical in mi ukazal, da naj oblečem trenirko in grem volit gibanje Svoboda. Obljubil mi je, da mi bo naslednjić, ko se srečava na koncertu narodnjakov, stisnil 50 EUR. Mislim, da ga zovu Tihi in da je najboljši prijatelj Prleta. Okoli ga pa vozi Čkalja.

      5 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2022 ob 8:12 gost

      Zdaj naj še himno zamenjajo za UŽIČKO KOLO.BANDA RDEČA.

      9 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2022 ob 8:56 Karel K. gost

      Insajder 73, s tem, ko si moj komentar vsebinsko priredil svojemu opredeljenju dokazuje, da si titoistični lažnivec in hinavec, da funkcioniraš po vzoru UDBE, ko so ti ustvarjali kriminalne zgopdbe in jih obešali nedolžnim ljudem na hrbet. Vendar tebe vse to ne gane ne sramoti, saj s tem le odkrivaš svojo dejansko osebnost in njene lastnosti katere so zločinske, ko podpiraš Putinove in drugih zločincev zločine. To je tudi kraja intelektualne lastnine kar je razpoznavna znamka slovenske titoistične hudobije in njene elite.

      3 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 10:34 Karel K. gost

        Zlorabil si moj profil ti lažnivec in kradljivec intelektualne lastnine drugemu, saj svoje nimaš.

        1 12 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.04.2022 ob 9:20 gost

      Zahvalite se narkomanu Zelenskom

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 10:04 čehov gost

        in pa pokvarjenim evropskim birokratom, ki raje oborožujejo naciste, kot da poskrbijo za blaginjo lastnega naroda

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.04.2022 ob 10:03 resnica gost

      Spet je kriva za vse Amerika podružnica evropa,pa ljudi prepričuje da naj šparajo z toploto in z kuhanjem ker ni plina saj so se pa amerikanci hvalili da bodo dobavljali plin spet so držali figo v žepu ko so se hvalili po svetu da imajo plin,res je da je evropa butasta da jih amerikanci nategujejo koliko hočejo,ker morem tako napisati pa kaj pizdomaterino nihče ne more udariti po tej mizi in amerikancem povedati v oči da so lažljivci in kuharji vojn po celem svetu in da si amerikanci naj jebejo svojo mater.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.04.2022 ob 11:13 gost

      Soboti v blokih je leta in leta tako ,da ,če ne kuriš plačati moraš .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 13:44 AAAAAAAAAAAAA gost

        Ge san v Soboti v bloki pa lejko poven ka je kurjava zelo poceni. Ka se pa tijče šparanja ka pa evropski butalci so se zavozili zdaj pa naj mij šparamo, zakoj bi šparo či si lejko privoščin ka ne šparan.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.04.2022 ob 11:29 GOST gost

      ŠTO MORE SE NAJ PRESELI VEN IZ DRŽAVE TU DO NAS JEBALI KAK VELKE GOLOB PA NAJ VRABLOM VLADA

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.04.2022 ob 11:43 gost

      PA KAJ SE SEKIRATE, SAJ PA IMAMO MOČ IN ZNANJE GOLOBA, KI BO VSE REŠIL. ZA POMOČ SE JE GOLOB CELO OBRNIL NA LMŠ IN SAB TER LEVICO.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 12:03 lopata09021941 gost

        @gost v jugoslaviji so vsaj vsi delo meli pa cene so bile dosti nižje kot sedaj...

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.04.2022 ob 12:08 gost

      lopata09021941 , ti si stvarno idiot, v poznih šestedetih in ranih sedemdesetih prejšnjega stoletja je šlo milijone ljudi iz cele juge v Nemčijo delat, še zdaj jih imenujemo jugošvabi, to lahko prodajaš mamilašem in ostalim mladim drogerašem, kak je blo, mi smo jo havala bogu preživeli..in si je ne želimo nazaj.

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 12:35 gost

        Ti si tudi eden tistih, ki si v Nemčiji delal 16 ur dnevno, jedel kruh in klobaso, spal v malem kontejnerju z desetimi drugimi, da si ženi domov marke pošiljal. Ona se je pa vsak dan z drugim sosedom jebala. Na koncu si pa ostal brez hiše in brez žene. Ne širi laži na portalu, ker smo tudi drugi živeli tisti čas. Ko sem leta 1970 končal šolanje, sem v prvem tednu dobil dobro plačano delo. Po dve letih dela sem dobil v najem z zelo nizkimi stroški novo stanovanje s štirimi sobami. V starosti 29 let sva si z ženo zgradila veliko hišo. Danes imam pokojnino 1.518 evrov. Pa Nemčije ali Avstrije nikoli videl nisem. V Vse to sem dobil v JUGOSLAVIJI.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 14:19 gost

        tij lažniveč 12:35.......ali si tak dementen ali pa zavajaš ljudi, kak tvoji vzorniki delajo že 80 let.....v Yugi je bilo siromaštvo in beda skoraj kak v Romuniji, zato ne klobasaj neumnosti

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.04.2022 ob 12:39 gost

      Kaj lahko pričakujejo naši otroci , naši vnuki ,kje je za njih prihodnost če gre vse v maloro ?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.04.2022 ob 13:54 AAAAAAAAAAAAA gost

      Kak svečkare bolij ka so pogrnoli na cejli črti zdaj pa senjajo ka do še kdaj prišli na oblast, nikdar več.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.04.2022 ob 14:06 gost

      Kdo bo pa po kuštravemu Golobu po štirih letih ko bo vse zafurano še hotel na oblast .Tisti bo pa velik bolnik13:54

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      26.04.2022 ob 14:38 gost

      Kaj to ti je tvoj veliki boss Janša zrihtal 1500 evrov penzije? Tolko je še posranci v parlamentu nimajo. moral si prokleto dobro Janši jajca pa rit lizati, da si do takšne penzije prišel, hlapec Janšev.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 15:17 gost

        Delal sem 42 let, kot vodja proizvodnje več kot 23 let. Penzijo imam po Ropovem zakonu ZPIZ - 1 v višini 79 % plače in ne po Janševem ZPIZ - 2 Vv višini 57 % plače. Raje bi se obesil kot bil Janšev.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.04.2022 ob 14:49 gost

      Za časa Jugoslavije si je vsak kupil stanovanje, hišo, vikend, avto, službo kero si hotel, dopust na leto 3 krat itd. Zato neserite z Jugoslavijo. Zdaj pa ni služb ni stanovanj ni nič od nič. Edino imajo Janševi oligarhi, tajkuni, lobisti, jahte, golf igrišča, prikrite račune v tujini, skrite hiše na morju kjer se srečujejo. Vse to bo pa plačal glupi narod 40 milijard dolga kroga nam je Janša nakopal. Ta drek bo za jim pa čistil tisti keri ima 3 mesece stranko in ga je premagal glatko ga je odjebal na strnišce koruze komplet pedre desne in hlapce iz nove Slovenije. Stranke kere so se mu pa prodale pa sploh več ne obstajajo Aleksandra pivec DeSUS, debeli počivaušek smc. Gotovi su.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      26.04.2022 ob 14:52 gost

      Je San v koroni Nej nikuga nucal ker San zijvo kot prej. Vse San okoli hodu kak če ni kaj Nej bilo. Pa tudi tega zlaganega virusa San Nej mel niti Nej cepiva komoli testejranje. Keri su ti vrtali po nousi.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 15:17 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Odo si okouli samo ka razen trgovin je bilou se zaprejto. Ne pijši bedastouče ka je bilou se isto.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      26.04.2022 ob 15:23 Busybee gost

      Df produkt grupnega posilstva in neuspeli abortus že spet bluziš? Pa koga ti farbaš z 1518e penzije? Kakih 23 let si vodo izmeno? Ta firma bi hitro propadla haha. Delaš se norca iz samega sebe. Cel splet se ti smeji

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2022 ob 15:27 gost

        Ta firma še danes dobro dela, imeli smo najvišje plače v Prekmurju in med prvimi, če ne prvi, robote v proizvodnji.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      26.04.2022 ob 17:34 Pika na I gost

      Super danes manj ogrevanja in vožnje, jutri manj jesti, pojutrijšnjem ni potrebno piti kave itd... Srednji vek na vidiku.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      26.04.2022 ob 17:46 Nenad gost

      V koroni je blo omejevanje gibanje....zdaj omejenje ogrevanja ....novi prvak SVOBODE za zmanjsanje konzumacije hrane(mesa).....pa kaj se gremo .. v kaksno osebnost bodo rasli otroci....pa to je vse zmanipolirano narod pa naseda......glavetine pa delajo in uzivajo ķaj hocejo ce tudi je zakonsko prepovedano...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      26.04.2022 ob 17:50 gost

      Tole bo golobičje in rdečeperkino pravilo !!!!!!! ne ogrevati in NE jesti !!!!!!!!!! zdaj nam bo dobro !!???

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      26.04.2022 ob 18:05 gost

      Marsikateri je sedaj v skrbeh ,kako bo ta vlada delala !!!!!!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      26.04.2022 ob 18:11 kilonja gost

      Golob je že bojda naredil zelo pomemben let, žena ga je vrgla iz hiše, je že poletel ptičica malena.. Golob naj bi se namreč izselil od doma in je zadnje dni preživljal v hiši v Solkanu pri prijatelju iz podjetja GEN-I....ejejejejj toplovodarji levi, ejejej..

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      26.04.2022 ob 18:26 gost

      Ti budalo saj niso vsi kot tvoj gnoj Januš keri ima dve ženi štiri otroke kot muslimani. Samo dva starejša sta se prepisala ker jivaje sram da sta od največjega diktatura.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      26.04.2022 ob 18:35 gost

      Saj je tebe baba tudi nabila na k_rac zdaj si pa v Soboti v bloku ! debeli

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      26.04.2022 ob 21:58 karči gost

      EU več ne deluje in treba se združiti z Rusijo ,Poljsko in še z nekaterimi državami,da dobimo poceni plin in gorivo.Očitno pa koliko ti EU pomaga ,toliko te več rujne po denarnici,kar nekatere države tega ne bodo vzdržale.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      27.04.2022 ob 12:30 rusko gost

      točno tak! kaj se to pravi da si sredi zime v kratkih rokavah in bosa? isto tak v firmah! zima naj bo zima , zato so ouloverji, škornji. glede avtov pa hvala bogu, bar da se jhi sploh en bi več vozilo, genite svoje debele riti! bosts vsaj napravili kaj za svoje zdravje in planet!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.