https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pahor: »Uporništvo je skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja«

27.04.2022 ob 14:05  

Danes praznujemo dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne fronte, ključne odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Ob tej priložnosti je, v Veliki kristalni dvorani Predsedniške palače, državljane nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Pahor je dejal, da današnji praznik slavi uporništvo, saj smo se Slovenke in Slovenci v polpretekli in novejši zgodovini dvakrat postavili po robu okupatorju. »Uporništvo, se zdi, je skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja,« je dejal predsednik Pahor in poudaril, da bo narod, ki ima moralni prav, na koncu vedno zmagal v boju proti okupatorju, ne glede na njegovo vojaško silo.

»To velja danes in velja za vojno v Ukrajini, kjer ima ukrajinski narod moralni prav,« je dejal in poudaril, da si v Sloveniji želimo, da bi bilo trpljenja v Ukrajini čim prej konec, da bi nastopil mir in da bi se spori, zapleti in razhajanja med dvema sosednjima državama urejali po mirni poti. »V tem smislu naj bo danes naš državni praznik, ko slavimo upor proti okupatorju, klic solidarnosti z ukrajinskim narodom, hkrati pa tudi klic k miru in mirnemu reševanju tega spora in vseh sporov po vsem svetu, da bi lahko v Evropi in v mednarodni skupnosti vladala mir in varnost, ki si ju otroci zaslužijo, da bi lahko razvili svoje talente in sanjali svoje sanje,« tako predsednik republike.

Predsednik Pahor je v nagovoru ob prazniku poudaril tudi, kako pomembno je, da ne pozabimo najbolj slavnih dni svoje zgodovine, saj iz njih črpamo narodni pogum in moralni credo. »Med te sijajne zgodovinske dogodke sodi tudi partizansko gibanje sredi prejšnjega stoletja, ki mu je v sodelovanju z zavezniki uspelo osvoboditi Evropo fašističnega in nacističnega jarma,« je dejal in spomnil na Izjavo o spravi, ki jo je pripravila Slovenska akademija znanosti in umetnosti ob 30-letnici Slovenije in v kateri je med drugim zapisano, da partizanskemu gibanju nihče ne sme oporekati domoljubnega vzgiba in legitimnosti, vendar pa so se pojavila tudi dejanja, na katera ne moremo biti ponosni in nas opominjajo na državljanski spopad, v katerem je brat dvignil roko nad brata. »Demokratično zrel narod, ki je sposoben živeti svojo lastno zgodovino, iz nje črpa tisto, kar je slavno, za navdih za prihodnost – tisto, kar je neslavno, pa kot opomin, da ne bi ponavljali napak,« je dejal predsednik republike in ob koncu nagovora poudaril, da se Slovenci učimo. »Če smo sredi druge svetovne vojne stali na različnih bregovih, se to ni zgodilo, ko smo se osamosvajali in branili odločitev, da ustanovimo lastno državo. Takrat – tudi zavedajoč se nevarnosti vnovičnega bratomornega boja – smo stopili skupaj in obranili našo domovino, našo državo, ki jo danes ohranjamo in razvijamo za interese in sanje naših otrok in njihovih otrok,« je sklenil predsednik Pahor.

 

Marijan Križman se je predsedniku republike zahvalil, da lahko kot predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije ob tako pomembnem prazniku, kot je dan upora proti okupatorju, spregovori v Predsedniški palači. »Osvobodilna fronta je v slovenskem narodu še vedno živ spomin na trenutek, ko se je slovenski narod odločil, da se bo uprl štirim okupatorjem,« je dejal gospod Križman in dodal, da nas današnji praznik uči in spominja, da smo vedno dosegli svoje cilje, kadar smo se skupaj tako odločili. Gospod Križman je še poudaril, da je osvobodilni lok od generala Maistra preko narodnoosvobodilnega boja vodil v samostojno Slovenijo. »Mir je neprecenljiva vrednota, ki je ne moremo nadomestiti z ničemer,« je še poudaril gospod Križman.

Predsedniško palačo so ob prazniku obiskali predstavniki vodstva Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije in predstavniki Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in še številni obiskovalci iz vse Slovenije.

Glasbeni program so pripravili mladi ukrajinski glasbeniki, ki so se k nam zatekli pred rusko agresijo in krutimi vojnimi razmerami v njihovi domovini, in skupaj s slovenskimi vrstniki pripravljajo velik dobrodelni koncert z naslovom »Music for the future« pod vodstvom Žive Ploj Peršuh, priznane slovenske operne in simfonične dirigentke. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je častni pokrovitelj tega dobrodelnega koncerta, ki bo 11. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V počastitev državnega praznika je tako kot ob vsakem dnevu odprtih vrat pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

* Foto: FB Borut Pahor

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2022 ob 14:37 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Usranec Pahor,poscanec,kaj si pa povedal ko je bilo potrebno povedati proti desnim fašistom,klanjal si se Ivanu ,rit ti ena.

      16 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2022 ob 15:20 gost

      Daj spizdi govno v jugo pa se tam nočuj iz tvoji bosancov ,,,,,, tam bi dobil že po gobcu ali pa te bi zaprli marš kreten zahojeni ...15:17

      12 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.04.2022 ob 15:32 gost

      fukič od fukiča deblo svinjče

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.04.2022 ob 15:47 gost

      Zdaj bodo igrali svinji !!!!! Gnoj bo zdaj na vrhu , tole bo zdaj demokracija --svoboda govora pisanja izražanje volje blaznežev in bodo upoštevani ----bomo videli puhastega golobeka kako bo diktiral takim skrajnežem---lenuhom !!!! tole bo sedaj pravna država !!!!???

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.04.2022 ob 15:49 gost

      Dobru ka je tak mrzlu zdaj. Ker že golazen bogata začela laziti okoli in trošiti denar kroga so zdaj dobili za kovid dodatke zdravniki celo do 80. 000 tisočakov dodatkov. Vsaj vreme ne morejo podkupiti. Da bi še bar snejg šou.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2022 ob 18:04 gost

        VIJdiš !!!!!!!!!!!!????????????? Golobek jim bo še več dal , kerso premalo plačeni !!!!!!!!!???????

        6 9 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.04.2022 ob 16:49 GOST gost

      PA SE IDEJO PARTIZANE ŠLOSARI ENKRAT NA LETO PROSLAVA SPOMIN BORCEM PA ŠLUS DELAT VEJ DE PA POMALI 90 LET PA ŠE VEDNO BISNEJO

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.04.2022 ob 7:28 gost

      Edini okupator naše države je že 30 let Janez Janša in njegovi hlapci. Keri so pa zdaj odleteli u vražju mater vsaj tja do 2090. Semu je pa užgal tvier ker ne more prenesti poraza od tistega za keroga je sam poskrbel daga je premagal. Kajti ko drugemu jamo koplješ sam vanjo padeš.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.04.2022 ob 7:40 GOST gost

      OKUPATOR STE VIJ NA SOCIALI DELAT VAS TRBEJ NATIRATI BANDA LENA LAŽNIVA SAJAVA KRADLJIVA BORCI PO 70 LEJTAH BEŽITE BORCI NA ZAHODU SO NA VOZIČKAH PRINAS PA VSI ŠE MLADI PAPIR PONAREJEN ISTINA JA ALI NEJ

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.04.2022 ob 7:48 Karel K. gost

      Pozabil si na svojega Kučana insajder 73, ki je madžaronsko-titoisitčni okupator naše države že 80 let. Dokler tadva in njihovi ožji sodelavci ne bosta odletela na smetišče zgodovine, tako dolgo Slovenija nima prihodnosti. Isto je kot v Rusiji, ko Rusija s Putinom in Lavrovom na čelu nima prihodnosti, zato ju je treba odstraniti. Tadva sta seveda nevarna za cel svet, saj bedaka imata pod kontrolo in v roki atomsko orožje. Sreča, da Kučan in Janša tega nimata in nista nevarna za svetovno skupnost sta pa nevarna za slovenijo in slovenski narod. Na žalost so tisti kateri so šli v nedeljo na volitve to stanje le podaljšali z izvolitvijo Goloba, saj on izvira iz te poliitčne srenje iz preteklosti. Kljub temu, da so dobili približno 35 odstotkov vseh volilcev, bodo vladali tudi nam 30 odstotkom kateri nismo šli na volitve, saj smo razgledani in se zavedamo, da tidve politični eliti ne moreta prinesti Sloveniji blaginje, le služe so jim zrihtali volilci dne 24.4.2022 in bogovske plače ter privilegije, sebi in tudi nam vsem pa omčo na vrat.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.04.2022 ob 7:54 Karel K. gost

      Mimogrede, Mitja Slavinec je dobil 945 glasov kar je 5,5 odstotkov. Sobočanci ne marajo izobraženih ljudi ali pa leži problem kje drugje morda pri Slavincu.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.04.2022 ob 8:01 Karel K. gost

      Pahor govori o enosmernem uporništvo ki je uperjeno le proti nasprotnikom titoizma, proti njemu in Kučanu, Titu, Kardelju in Kidriču. Za njega je uporništvo proti tem nedovoljeno, ja sovražni govor, napad na demokracijo in oravno državo.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.04.2022 ob 8:06 TO JE RESNICA gost

      Ali ste že vprašali kakšen je bil boj proti okupatorju? Partizanski boj proti okupatorju je bil tak, da so partizani med samo vojno pobili več neoboroženih Slovencev kot pa oboroženih okupatorjev. Torej ta vojna, ki so jo partizani imeli je bila vojna za uveljavitev komunistične totalitarne Jugoslavije in nima veze z samostojno Slovenijo. Partizani so po vojni izvedli krvavo komunistično revolucijo in izgledala je tako, da so v jame in kraška brezna zmetali 15 tisoč Slovencev. TO JE RESNICA IN RESNICA BOLI IN JE SOVRAŽNI GOVOR, SLOVENIJE NI VEČ, JE ŠE OSTALA SAMO JUGOSLOVENIJA.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2022 ob 9:24 Karel K. gost

        Ja to je resnica, kdorkoli je to napisal. Janša in tovarišija zlorabljajo Pučnikovo trditev, da Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo. Janša, Peterle, Bzčar, Rupel, Bavčar Oman so skupaj z Kučanom prispevali da je obveljal in velja ta govor, Slovenije ni ostala je Jugoslavija oziroma demokracije, ni ostala je diktatura.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.04.2022 ob 8:17 PIROVA ZMAGA gost

      Slovenija ima 2.107.180 prebivalcev. Svobodo in ptiča Goloba je volilo točno 406.761 volivcev. Kaj in kje je potem 1.700.419 Slovencev KI NISO VOLILI GOLOBA, da se ptič tako hvali, da je dobil večinsko podporo Slovencev, da bo teh 1.700.419 Slovencev KI GA NI VOLILO gor stanolo takrat bo ptič tako kot je priletel tudi odletel. ČAS BO POKAZAL.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2022 ob 8:25 gost

        Ne laži. VOLILNIH UPRAVIČENCEV je okoli 1,700.000. Na volitvah je sodelovalo okoli 1,200.000 volivcev. Od teh volivcev, ki so volili je Golob dobil 35 %. Daleč, daleč največ.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2022 ob 10:07 gost

        Puklasti kaplar Janoš je poražen kot še nikoli. Še krave iz hleva se mu smejijo. Pa na stotine milijonov evrov davkoplačevalskega denarja je razmetal ljudem, a so ga ljudje vseeno odpisali. Za to korupcijo z davkoplačevalskim denarjem bi moral do smeri sedeti za rešetkami. Fuj, vse smrdi od njega po korupciji.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.04.2022 ob 9:12 mogoče gost

      Mogoče pa je naš narod zrel za hudo diktaturo. Da spet občuti svobodo na ruski način. Od dobrega je ponorel.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.04.2022 ob 12:59 jesi bumbar ob 8:17 uri gost

      Ka si tij med volivce prištel tudi enomesečno Pepco, dvomesečnega Sandija, tromesečno Nataliteto, šririmesečnega Gargamela, pa vse tja do 18 let. Vidno je, da si ekstremni DESNIČAR Z 3, 5 LET DOKONČANO ŠOLO, KI SE JI PRAVI OSNOVNA in verjetno si med desnimi kandidati za volitve 2030, ko se bomo levi naveličali in državo zriktali nazaj v neko celoto. nATO PA IMAŠ BUMBAR ZAHOJENI ŠANSO, DA TE VOLIJO TUDI TISTI, KI BODO ŠE V EPRUVETAH ALI MOŠKIH JAJČIČKAH. Lepo se imej, pa ne piši več predšolskih pravljic, matematika te pa malo po domače povedano -JEBE.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.