https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Priprave na protitočno obrambo že v teku, a dogovora o sofinanciranju še ni

05.05.2022 ob 15:00  

Letalski center Maribor se tudi letos pripravlja na izvajanje letalske obrambe pred točo na območju severovzhodne Slovenije in to kljub temu, da se z državo še niso dogovorili o sofinanciranju. 

Če bo interes za projekt ponovno pokazala vsaj polovica občin v regiji, bo proračunski denar zagotovilo kmetijsko ministrstvo. Skupaj gre za 27 pomurskih občin, vseh 41 podravskih ter občine Slovenske Konjice, Zreče in Podvelka. 35 odstotkov sredstev namerava za izvedbo skupnega javnega naročila zagotoviti država, preostali del denarja pa morajo zagotoviti občine.

Kot je danes za STA povedal vodja obrambe pred točo v mariborskem letalskem centru Darko Kralj, se tudi letos ponavlja scenarij, čeprav so lani dobili drugačna zagotovila. "Dogovorjeno je namreč bilo, da bodo za začetek izvajanja aktivnosti pripravljeni med 1. in 15. majem, vendar je zdaj rok za oddajo ponudb na razpisu 9. maj, tako da po njegovem mnenju dogovora pred sredino junija ne bo.

Kralj je opozoril, da se je država odločila fiksno ceno iz lanskih 290.000 evrov še dodatno znižati za 30.000 evrov, pa čeprav gredo cene energentov letos v višave. Stroški obrambe pred točo bodo zato po njihovih izračunih več kot dvakrat višji od tistih v prejšnjih letih," navaja STA.

Projekt po njegovih besedah podpira 70 lokalnih skupnosti in vsa kmetijska stroka v regiji, zato so se želeli začeti pogajati z ministrstvom že januarja, a se to dogaja šele zdaj. "Kako je ministrstvo izračunalo ceno, nam ni jasno, saj cene dnevno rastejo," je dejal za STA in dodal, da ne ve, kako bodo lahko s takim financiranjem učinkovito opravili svoje delo.

Kralj opozarja, da financerji še vedno ne razumejo, da je vlaganje v obrambo pred točo promil tistega denarja, kar lahko povzroči en sam oblak in pomeni nekaj milijonov evrov škode. 

Kot je še povedal, bodo občine tudi letos podpisale pristopne izjave, čeprav še vedno obstajajo nekatere intenzivne kmetijske občine, ki že leta ne sodelujejo pri projektu. Med takimi je omenil Ljutomer.

Ko bo denarja zmanjkalo, bodo pač aktivnosti morali ustaviti. Rezerv namreč nimajo. Vseeno so po besedah Kralja ponosni na to, da so v vsakem trenutku sposobni zagotoviti deset posadk, ki so usposobljene delati v obrambi pred točo. 

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.05.2022 ob 19:42 gost

      Ustavno sodišče nebo razsodilo , da je obramba pred točo nelegalna in brezpredmetna !!!!!!!! Banda !!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.