https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zakaj novega razpisa za sončne elektrarne še kar ni?

07.05.2022 ob 11:30  

Novega javnega poziva za sofinanciranje naložb v sončne elektrarne ne bo pred koncem leta, kljub temu da se je sicer našel dodaten denar, pravijo na Eko skladu, ki je razpis v začetku marca letos predčasno zaprl zaradi izjemnega navala vlog in posledično porabe predvidenih sredstev. Medtem ko je lani v vsem letu prispelo okoli osem tisoč vlog, jih je od sredine decembra lani do začetka marca letos okoli devet tisoč. 

Novega poziva še lep čas ne bo

Kljub prvotnim napovedim infrastrukturnega ministrstva v marcu, da bodo zagotovili dodatna sredstva in bo nov poziv objavljen v kratkem, se to ne bo zgodilo. Dodatna sredstva so sicer zagotovili, a kot kaže, bo precejšen del šel za sofinanciranje naložb iz vlog, prejetih v okviru marca zaprtega javnega poziva.

Objava novega poziva za sončne elektrarne je odvisna od tega, koliko denarja bi lahko ostalo nerazdeljenega zaradi nepopolnih vlog. »Ocenjujemo, da ne bodo vse vloge popolne, ker ne bodo vsi dobili soglasij za priklop na omrežje,« pravijo na Eko skladu.

Za javni poziv, objavljen je bil sredi decembra 2021, so bili predvideni trije milijoni evrov, tem bodo dodali osem milijonov evrov za letos načrtovanih sredstev za samooskrbo na temelju poslovnega in finančnega načrta sklada za leto 2022 ter še 15 milijonov evrov iz Sklada za podnebne spremembe (nov odlok o porabi sredstev sklada za podnebne spremembe v letih 2022 in 2023 je bil sprejet aprila). Skupno torej 26 milijonov evrov.

Ko bodo na skladu vedeli, koliko denarja bo ostalo nerazdeljenega, bodo lahko objavili nov poziv, pravijo, a to se ne bo zgodilo pred koncem leta, »še posebej, če ne bodo zagotovljene dodatne zaposlitve«.

Dobra dva tisočaka na naložbo

V zgolj dveh mesecih so prejeli okoli devet tisoč vlog, koliko točno jih je prispelo, še ne vedo, saj jih morajo še evidentirati. Ocenjujejo, da bo čakalna doba na obravnavo vloge sedem mesecev. Bo pa vsaka vloga, ki je prispela do zaprtja javnega poziva in je popolna, upravičena do subvencije. Ker gre za javni poziv in ne javni razpis, se vloge ne ocenjujejo, treba je pa izpolnjevati pogoje, vloga mora biti popolna.

Posamezni investitor lahko v povprečju prek poziva prejme okoli 2.100 evrov na naložbo oziroma 180 evrov na kilovat priključne moči, kar pomeni okoli petino vrednosti naložbe. Vračilna doba naložbe, pravijo na skladu, naj bi bila od sedem in deset let.

Kako spodbujati naložbe v sončne elektrarne v prihodnje

Na Eko skladu pravijo, da bi bilo smiselno za sofinanciranje naložb v sončne elektrarne najti drug vir sredstev. »Smiselno bi bilo to spodbujati iz sredstev za spodbujanje obnovljivih virov energije (OVE), s katerimi razpolaga Borzen.«

»Menimo, da je veliko zanimanje posledica rasti cen električne energije, ki se je zgodila in ki se še napoveduje, in tudi zaradi prihajajoče energetske krize. Še bolj kot to pa k temu pripomore spremenjena zakonodaja, ki po letu 2023 ne bo več omogočala takšne sheme obračunavanja omrežnine in elektrike za samooskrbo, kot je zdaj,« poroča časnik Finance.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2022 ob 14:44 gost

      Ni raspisa ker sije vlada v odhodu prisvojila sredstva za sončne elektrarne. Glupi narod pa ko jih jebe.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.05.2022 ob 16:01 gost

      Tij si najboljši dokaz neumnosti in retardiranosti.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2022 ob 17:05 sobočanec gost

        Pa menda se ne bo odhajajoča vlada vtikala v posle takega kvazi strokovnjaka za elektriko kot je "golob", ki niti amortizacijskega računa ne obvlada !?

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2022 ob 17:03 Lendava gost

      Dobrodelni tek in pohod dijakov in Leo kluba , kak nam dobro ide same dobrodelnosti, med in mleko se cedita !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.05.2022 ob 17:12 Gajdar gost

      Ni dovolj enomesečni dvomesečni izpad omrežnine. V omrežje (električni vodnik, transformatorji itd.), je potrebno dati vsaj 2 milijardi denarja, da bomo lahko priključili vse, ki imajo namen zgraditi sončno elektrarno. Bojim se, da nova vlada tega namena nima, saj povečuje število ministerstev iz 14 na 24, vsako ministerstvo pa potem zaposli poleg sekretarjev še na desetine javnih uslužbencev (treba je zaposliti poleg svojih še kadre iz SAB in LMŠ, ki so jim volivci rekli dali na volitvah rdeči karton. Tudi SD je dobila rumeni karton (siromašni rezultat). Na novi vladni koaliciji se v ozadju bolj kot z novo vlado ukvarjajo z Marcelom Štefančičem (Studio city), ki se noče zaposliti na RTV, ker bi dobil mesečno 4.000 EUR bruto, ampak usluge že 20 let prodaja preko svoje firme, ker tako zasluži preko 10.000 EUR bruto. V Sloveniji rabimo predvsem vitko državo, saj nas je vseh skupaj le za malo večje evropsko mesto. Na RTV je bilo v letu 2019 zaposlenih 2287 ljudi, pa še vedno rabijo podizvajalce tipa Štefančič itd. Če se državni denar tako razmetava, je razlaga zgornjega komentatorja, kar precej mimo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.05.2022 ob 17:19 Davkoplačevalec gost

      Najprej naj uredijo omrežja in transformatorje, da nam ne bodo omejili oddajanja električne energije v omrežje. Vrtovec nima pojma kaj govori. Mnogi že dobivajo popolno odklonitev soglasja. Živimo v pra državi. Žalost in prazne populistične izjave vladajočih.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.