https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Evakuirali 250 ukrajinskih vojakov iz jeklarne Azovstal

17.05.2022 ob 8:00  

Iz jeklarne Azovstal v Mariupolju so evakuirali več kot 250 ukrajinskih borcev, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca. 53 huje ranjenih vojakov so prepeljali v mesto Novoazovsk, ki ga nadzorujejo proruski uporniki, 211 pa v mesto Olenivka, prav tako pod nadzorom proruskih upornikov in jih bodo pozneje v okviru izmenjave ujetnikov vrnili Ukrajini.

V ponedeljek zvečer je Mariupolj zapustilo več kot deset avtobusov, posnetke domnevne evakuacije ukrajinskih borcev pa so predvajale tudi ruske televizije.

Moskva je v ponedeljek zvečer sporočila, da je bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojakov iz jeklarne, kasneje je evakuacijo potrdila tudi ukrajinska stran.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je medtem povedala, da so bile izpolnjene vse dolžnosti za obrambo Mariupolja in da jeklarne ni bilo mogoče osvoboditi.

"Borci, ki so branili mesto, so Ukrajini priborili izjemno pomemben čas, da zbere rezerve, prerazporedi sile in prejme pomoč partnerjev," je zapisala in dodala, da bodo vojake zamenjali za ujete ruske vojake.

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je v večernem nagovoru na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo nekaj časa. Hkrati so ukrajinske oblasti naznanile, da se prizadevanja za evakuacijo preostalih borcev v tovarni nadaljujejo.

Mesto Mariupolj je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom.

Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano. V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane, poroča STA.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2022 ob 8:31 gost

      Morala napadalcev je manjša od tistih, ki se branijo in očitni dokaz je Ukrajina. Zato bo Rusija poražena in ponižana.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2022 ob 9:17 2021 gost

      Iz te vojne bo Rusija izšla velika poraženka, na svoje granice pa bo dobila zvezo NATO, pa če se ji to vidi ali ne. Lahko bo srečna vkolikor nebodo Ukrajinske sile zavzele vse do Moskve. Izgubila bo primat druge najmočnejše velesile na svetu in osamitev, kar pomeni, da bo ruski narod,....žal stradal,....in se vrnil v čase, ko so bili .....Rusi več biti, kot pa siti. In to vse zaradi enega KGBejevca in ruske mafije.

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.05.2022 ob 10:20 bmkk gost

      zelenski sasi huj!

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.05.2022 ob 10:40 Jože gost

      Rusija ima BDP manjši od Italije , ne proizvaja ničesar bistvenega razen surovin in zastarela orožja . Kleptokracija z ustolčenim Putinom načelu , ki prebivalstvo potiska v še večjo revščino z svojim fašističnimi metodami , zunanjo agresijo skozi svojo zgodovino . Da so lahko Litva , Latvija in Estonija članice NATO pakta , Ukrajina pa ne ? Nima vete zavezništvo v tej ali drugi državi denacifikacija,,,, s katero Putin maže oči svojemu narodu , ampak preprosta prostara kolonialna želja je da si pripoji ozemlje Ukrajine , ker še vedno ni prebolel razpada SZ . Ker je pač zločinec in nasilnež , ki vodi politiko po mafijskih metodah je vojna s tega vidika pričakovana . Nasilnež pač ne zna in ne more . Splošno je znano , da je morala napadalcev manjša od tistih , ki se branijo in očitni dokaz je Ukrajina . Bodo končno rusi začeli dojemati ,da jih ,,cesar ,,,, vodi v pogubno agresijo . Rusi pričenja se konec vaše invazije na suvereno Ukrajino . Putin je odpisan hegeman in sramota 21 . stoletja

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2022 ob 10:58 gost

      Gozdni Joze ti si mogoce brat od Kozica Karla?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.05.2022 ob 11:03 gost

      Све вести Харков и само Харков где су се Руси наравно организовано повукли или се прича о Змијском острву или приче како ће Украјинци да нападну Херсон су наравно све скретање пажње да се рат управо завршава на Донбасу. И уместо да спашавају своје јединице на Донбасу тако што ће упумпати резерве додатне из правца Харкова где им трупе глуме медијско лудило, успеће још мало да направе ПР док им Руси не измасакрирају читаву армију под Донбасом а онда ће да се сва та искусна руска армија са ватреном премоћи и оном уведеном резервом од 110 000 добровољаца окренути ка последњој функционалној организованој војној сили на северу и исто ће је уништити огњем и у једном тренутку украјинска влада ће почети да моли за милост. Јер као што смо видели руска економија нормално функционише, рубља је стабилна, Заливске монархије су на страни Русије и профитирају на кризи као и већи део Евроазије. Према томе неће бити никаквог спаса за Кијев и украјинску војску. Само ће још мало глуматати, у ствари преломни моменат наступа. Само стрпљење. У Мариупољу живот се враћа у нормалу. Стигли струја, вода. Почињу да раде школе, маркети, банке итд. Значи живот се враћа у нормалу и то показује у коликом су ,,проблему" Руси. 😂😂 Немојте веровати и читати пропаганду. Они који ме прозивају да само причам о стрпљењу слободно нек напусте страницу. Људи који су поверовали пропаганди да ће ово трајати 10, 15, 30 итд дана, одмах нек напусте страницу и нек читају таблоидне текстове и наслове. Ти људи везе са везом немају. Иста прича била са Сиријом, па их Руси излупаше. Да не дужим више. Наравно да и Руси имају губитака, како у људству, тако и у техници, али друга страна трпи ужасне губитке. Битни су ресурси, територије нису битне. Кад остану без ресурса, све се завршава. И да, раније сам писао. Кад видите да Руси неконтролисано уништавају градове онда знајте да су се успаничили да нешто не иде како треба. То се наравно до сад није десило и неће. Све иде по плану

      4 33 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2022 ob 11:29 gost

        ISKRICE IMAŠ V GLAVI POKLIČI GASILCE DA NE PRIDE DO POŽARA V BETICI TAKRAT BO PA LAHKO SVINJSKO ???????? 11:3

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2022 ob 12:51 2021 gost

        11.03 - Meni je žal, a moram ti povedati, da si en od tistih mnogih, ki so vas ...sklonirali in daj odpri oči, da nebo prepozno. Isto se je dogajalo v bivši Jugoslaviji, ker to je komunistična šola. Ja Ruski narod je res velik,....ampak kaj koristi pešadija, če jim bo počasi zmanjkalo težkega orožja. Kar je pa najbolj dragoceno je morala,...tega pa Putin ne more dati, ker Ruska vojska sploh neve za kaj se bori. Rusko ozemlje je že sedaj tako veliko, da ga ne morejo varovati, in to za vojsko ni izziv.

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.05.2022 ob 11:10 gost

      11:3 Tebe je udarilo v glavo kot strela z jasnega ?????????? Vemo pa tudi ta zblojeni jezik , da ne boš mislil da le tega ne poznamo !!!!!!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.05.2022 ob 11:15 gost

      Žalostno je kako enostavno uničiti rusko državo . Genocid , ki ga ,ki ga ruska oblast izvaja nad lastnim narodom ni primerljiva z nobeno tragedijo . V BIH so bili krivci srbski politiki , tukaj pa je samo kriv Putin

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.05.2022 ob 11:22 gost

      Obrambne sile je potrebno imeti . Nikakor pa ne gre enačiti obrambe z napadom , sploh ne kot je ruska ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.05.2022 ob 14:32 gost

      Kaj pomaga Rusiji pardejrati po Moskvi če v vojno pošilja otroke keri so z puško videti kot nebogljeni otroci. Vsi tisti stari generali pa 150 kilnati goji nim pa komandirajo pa jih pošiljajo v prve bojne linije. Zato vse kar se lotijo gubijo kajti ti otroci niso tako zagrizeni za svojo domovino kot ti debeluharji generali keri samo vidijo denar za vodenje vojne za kero mastno služijo in si bleke punijo. Jebes tako zastarelo vojsko puno pleja z kerim nihče ne more upravljati.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.05.2022 ob 14:45 gost

      https://nultatacka.rs/ukrajinci-priznali-poraz-vise-od-265-militanata-iz-azovstalja-se-predalo/

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.05.2022 ob 15:08 kilonja gost

      RUSKA SRAMOTA...ni največja sramota Putina da je sploh začel ta genocid nad Ukrajinci, še večja sramota je da se so se osramotili vojaško in pokazali kako šibki so v resnici . Najbolj smešno pri vsem pa je da se mu je zgodil bumerang efekt, Ukrajino je napadel zaradi ukrajinske želje pristopa k NATU, zdaj pa bosta namesto Ukrajine to storili Finska in Švedska..ejejej..samo še bolj se zapleta bebavec.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.05.2022 ob 15:49 gost

      Kako lahko ljudje dovolijo eni osebi , da vlada toliko let celotni državi in ,da se sama odloča o usodi milijonov ljudi ? Kitajcem se smeji , bodo dobro izkoristili Ruski trg in dobro nadomestili vse iz Zahoda .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.05.2022 ob 17:05 gost

      Sramota EU podpirajo nacizam samo da pokradejo Rusijo.Slava Rusiji!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2022 ob 17:09 gost

        Ajmo 73 letni vzami tableto ,ker je popustila in počivat ali pa na svež zrak ,da se ti možgani zbistrijo ???????

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.05.2022 ob 19:44 Vasiliy gost

      Vidi se da nimaš blage veze o vojni.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.