https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomeru potekal literarni večer s Tonetom Partljičem

Ljutomer, 19.05.2022 ob 14:00  

Tone Partljič, najbolj ploden slovenski pisatelj, je bil v Ljutomeru gost literarnega večera. Dogodek je organizirala Splošna knjižnica Ljutomer v sodelovanju z založbo Beletrina in pod motom Beletrinini trubadurji.

Tone Partljič je  v slaščičarni Flo Cukeraj v Ljutomeru uvodoma povedal zgodbo svoje matere Micke, ki je kot 6-letno dekle pobegnilo od matere in kmeta, kjer je mati služila, ker je bila večkrat tepena. "Pogovarjali smo se o vseh njegovih vlogah: pesnik, pisatelj za odrasle in mladino, dramatik, pisatelj znanih komedij, novel in črtic, učitelj, politik in strasten ribič, oče in dedek. Napisal je tudi več filmskih in radijskih iger in scenarijev. Njegov opus obsega preko 100 del. Je prejemnik številnih nagrad in je častni občan več krajev," pove Vesna Laissani, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer.

Glavni liki imajo lastnosti ljudi, ki jih je v življenju srečal ali bral, ali pa so mu o njih pripovedovali. Govori o pomembnežih in o preprostih ljudeh, za katere se zanima in zavzema. Ozadje njegovih zgodb nosi odtis zgodovinskega dogajanja in časa. Njegovi zadnji romani so: Ljudje iz Maribora. Ljudje iz otoka in Pesnica (založba Beletrina).

V pogovoru so se dotaknili njegove mladosti, mladostnih izkušenj, učiteljevanja in zgodb iz teh krajev, časa, ki ga je preživel v gledališču in v parlamentu, ter tudi časa pisateljevanja in dela in družinskega življenja. Partljič je navdušil s svojim humorjem, iskrivostjo in življenjsko energijo, ki jo izžareva. Dokazal je, da se z znanjem, močno voljo in vrednotami lahko pride zelo daleč in da je kot staro vino, ki z leti zori in se »oplaja«. Pogovor so končali na morju, ob ribarjenju in pri ljudeh z otokov z zanimivimi usodami. Dogodek pa je zaključil je s hudomušno zgodbo o psičku Mišku. Vnukinja je od očeta dobila psička, zanj je skrbela cele štiri dni, nakar sta ga v dar dobila dedek in babica, kot se tako rado zgodi.

Pogovor s pisateljem je vodila direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani. Večer je bil poln humorja, življenjskih resnic in modrosti. 

Foto: Splošna knjižnica Ljutomer

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2022 ob 14:30 Vuk Rupnik gost

      Čeprav je goreč komunist, ga zelo cenim. Eden boljših komediantov v Sloveniji. Napisal, kar nekaj odličnih scenarijev in filmov, kot jih danes žal v Sloveniji ne delajo. Tu mislim, na filme kot so Moj ata socialistični kulak, Vdovstvo Karoline Žašler in še mnogo več. Hvala Tona za te nepozabne komedije in še na mnoga leta.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2022 ob 14:55 GOST gost

      DOMOV SI GA PELAJ TELE POL PENZIJE KREJ VZETI PA DATI SIROMAKOM DELA SE NORCA IZ REVEŽEV VINIČARJEV

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2022 ob 15:36 Marinka gost

        Gost a imaš ti zaradi njega kaj manjšo penzijo? A si za kaj zaradi njega prikrajšan? Ne piši neumnosti, ampak rajši vzami v roke katero od njegovih odličnih knjig in jo preberi. Koristilo ti bo.

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2022 ob 15:08 gost

      Nekoga pa redno živci dajejo, pa koga kurca briga kolko ma Partlič penzije, dejstvo je, da je bil vedno dober komedijant, tudi jaz sem si rad pogledal njegove filme, igre. Tudi na svoj račun se je rad delal norca, res treba v vsak drek takoj politiko vmešavati.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2022 ob 18:11 GOST gost

      DOSTA JE RDEČIH DEDEKOV MA AJDI SVET IDE NAPREJ

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.05.2022 ob 20:05 gost gost

      Ti budalo ob 14,55, pogrezni se nekan, pa se ne brukaj. Nej treba vsen znati, kakšo budalo si-. Samo za čelavoga si še dober.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.