https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tri pomurske občine potrdile naziv »Prostovoljstvu prijazna občina«, »Junaki našega časa« v roke dvema šolama

26.05.2022 ob 12:00  

Slovenska filantropija je na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 24. maja, v Domu Kulture v Kamniku razglasila prejemnike nazivov Naj mentor/mentorica prostovoljcev, Najboljša prostovoljska zgodba, Junaki našega časa, Prostovoljstvu prijazna občina 2022 in naj prostovoljec/prostovoljka. Med prejemniki so tudi pomurske občine in šole.

Prostovoljci so močno vezivo lokalnih skupnosti. Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin so na Slovesni dan prostovoljstva, 24. maja 2022, naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdili 34 slovenskim občinam in 7 prvič, med njimi tudi murskosoboški občini, Občini Gornja Radgona in Velika Polana. 

Mestna občina Murska Sobota je prejela naziv zaradi njenega podpiranje razvoja prostovoljstva in prostovoljskih organizacij, aktivnega sodelovanja pri večjih nacionalnih prostovoljskih akcijah in izvedbe tradicionalne prireditve Naj prostovoljec. Občina Gornja Radgona je poskrbela za brezplačni najem prostorov, omogočila prevoz starejših in izvedla javni natečaj za podelitev priznanj župana, s katerimi izrazijo zahvalo vsem aktivnim občanom prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam. Občina Velika Polana pa za prepoznavanje vrednosti prostovoljstva za razvoj občine in življenja v njej, za podporo delovanju prostovoljskih organizacij, aktivno promocijo dela prostovoljskih organizacij med občani in zahvalo prostovoljcem.

Z namenom razvoja in promocije prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih je v šolskem letu 2021/22 že osmič potekal natečaj Junaki našega časa. Čeprav je bilo delovanje mladih prostovoljcev zaradi upoštevanja ukrepov omejeno, so se učenci, dijaki in njihovi mentorji angažirali in izpeljali številne prostovoljske aktivnosti in navdihujoče prostovoljske zgodbe. Letos je med prejemniki nazivov 25 šol, med njimi tudi dve iz Pomurja.

OŠ Grad je nadaljevala z božičnim obdarovanjem starejših in osamljenih občanov, za Društvo za zaščito živali pa so zbirali tudi hrano za prostoživeče muce. Devetošolci so se kot tutorji družili s prvošolčki in jim tako z usmerjanjem in pomočjo pri reševanju vaj olajšali prehod iz vrtca v šolo. 

Na OŠ Kuzma so dali poudarek medgeneracijskemu prostovoljstvu. Učenci so tako poleg pomoči sovrstnikom in vrtčevskim otrokom obiskovali tudi starejše v domu upokojencev in na domovih. Ker so bili stiki v tem šolskem letu oteženi, so v tem šolskem letu posebno pozornost posvetili obogatitvi različnih prazničnih dni - na ta način so s stanovalci ohranili bližino in medsebojno povezanost. 

Foto: Slovenska filantropija

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2022 ob 15:48 Pijanci gost

      youtube.com/watch?v=hl_DY5lCO7I 24ur/popin/glasba/mladen-grdovic-po-padcu-ne-zamerim-nikomur-krivdo-prevzemam-nase.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.