https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

V Avstriji odpravili obvezno nošenje mask. Za vstop v Turčijo, Ciper in Italijo brez pogoja PCT.

1.6.2022  

V severni sosedi so zaradi vse manjšega števila okužb s covidom-19 sprostili obveznost nošenja mask. Z izjemo Dunaja jih tako od danes ni več treba nositi v trgovinah in javnem prometu. Tudi obveznega cepljenja proti covidu-19 v Avstriji čez poletje ne bo. Maske ostajajo obvezne le v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Od danes do 1. septembra maske niso več obvezne v nobeni trgovini niti v pisarnah. Obveznost mask velja le še v bolnišnicah in domovih za starejše.

Dunaj ostaja bolj previden. V glavnem mestu bodo maske tipa FFP2 tudi v prihodnje obvezne v lekarnah ter v javnem prometu in na pokritih avtobusnih postajališčih. Masko bo treba nositi tudi na vlakih na dolge razdalje, kar sicer pomeni, da bodo potniki, ko zapustijo mestno mejo, lahko svoje maske sneli.

Od zadnje večje omilitve protikoronskih omejitev sredi aprila so bile maske tipa FFP2 v Avstriji sicer obvezne v zaprtih prostorih zdravstvenih domov in domov za ostarele, sredstvih javnega prometa in taksijih, v trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami, pri poslovanju upravnih organov s strankami in v verskih ustanovah z izjemo maš.

Tudi obveznega cepljenja proti covidu-19 v Avstriji čez poletje ne bo. V državi so sicer obvezno cepljenje uvedli v začetku februarja in od sredine marca naj bi kršiteljem grozile kazni, a so po nasvetu strokovnjakov vmes obvezno cepljenje začasno odpravili.

V Italijo, Turčijo in Ciper od danes brez pogoja PCT

Za vstop v Italijo ni več potreben pogoj PCT, saj italijanska vlada včeraj ni podaljšala omejitev vstopa v državo. Pogoj cepljenja, prebolelosti ali negativnega testa na novi koronavirus je tako v Italiji obvezen samo še za obisk zdravstvenih institucij in domov za ostarele.

Zaščitne maske do 15. junija ostajajo obvezne v javnem prevozu, kulturnih ustanovah in bolnišnicah ter drugih zdravstvenih ustanovah.

Tudi za vstop v Turčijo in Ciper od danes ni več potreben pogoj PCT, prav tako pa sta državi ukinili tudi obveznost nošenja zaščitnih mask, razen v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, v domovih za starejše ter v javnem prometu, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.