https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kaj lahko pričakujejo podjetja in potrošniki ob takšni inflaciji?

20.06.2022 ob 6:00  

V maju 2022 je bila inflacija v Sloveniji na enaki ravni kot v Nemčiji in nekoliko višja od povprečja v območju evra. Slovenski potrošniki in podjetja pričakujejo rast cen tudi v prihodnje. Gibanje cen v Sloveniji podobno kot v evrskem območju.

Drobnoprodajne cene rastejo
Cene življenjskih potrebščin so bile za 8,1 % višje kot v prejšnjem maju. Tako visoko letno stopnjo inflacije smo nazadnje izmerili v februarju 2002. V 90. letih prejšnjega stoletja pa smo imeli v Sloveniji še veliko višje letne stopnje inflacije, te so pogosto dosegle vrednosti, večje od 10 %. Zadnjič se je to zgodilo v septembru 1997 (10,1 %).  Od uvedbe evra je gibanje cen v Sloveniji in v celotnem evrskem območju zelo podobno. Za primerjavo letnih rasti cen na območju Evropske unije uporabljamo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin. Po prvih ocenah je bila letna stopnja inflacije maja 2022 v evrskem območju 8,1-odstotna, v Sloveniji pa 8,7-odstotna; enako inflacijo so imeli tudi v Nemčiji. Najvišjo inflacijo so izmerili v Estoniji (20,1 %), Litvi (18,5 %) in Latviji (16,4 %), najnižjo pa na Malti (5,6 %) in v Franciji (5,8 %). Tudi na ravni evrskega območja so se v enem letu najbolj podražili energenti, za 39,2 %.

Kaj se je podražilo najbolj?
Največje podražitve smo v zadnjem letu zaznali predvsem pri gorivih in hrani. Zemeljski in mestni plin sta se podražila za 59 %, kurilno olje za 43 %, daljinsko ogrevanje prav tako za 43 %. Nekoliko manj so se dvignile cene trdih goriv, v enem letu za 24 %. Pri pogonskih gorivih smo izmerili 41-odstotno podražitev dizla in 35-odstotno podražitev bencina. Pri hrani najbolj izstopajo podražitve olja in maščob za 25 %; v tej skupini se je jedilno olje podražilo za 50 %. Po podobni stopnji so se podražili izdelki iz žit, za 23 %, od tega kruh za 21 %. Najemnine in cene storitev za vzdrževanje in popravilo stanovanja so se zvišale za 19 %, električarji so svoje storitve podražili za 22 %. 

Plače so se v enem letu zvišale manj kot cene
Pozitivna realna rast plač pomeni, da so se plače zvišale bolj (tj. po višji stopnji), kot so se zvišale cene. Pri izračunu realne rasti plač torej upoštevamo tudi rast cen življenjskih potrebščin. Od leta 2015 je povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji večinoma rasla hitreje od cen življenjskih potrebščin. Od januarja 2015 do oktobra 2021 so se plače na letni ravni realno zmanjšale le petkrat: v novembru 2016 (za 0,1 %), v februarju 2017 (za 1,7 %), v aprilu 2017 (za 0,5 %) ter v septembru 2018 in marcu 2020 (obakrat za 0,2 %). V obdobju od novembra lani do marca letos pa je bila letna realna rast bruto plače vsak mesec negativna. V marcu 2022 je bila povprečna mesečna bruto plača tako realno za 5,2 % nižja kot leto prej. V javnem sektorju so se bruto plače v primerjavi s prejšnjim marcem realno zmanjšale za 13 %, kar je v veliki meri povezano z ukinitvijo t. i. covidnih dodatkov, v zasebnem sektorju pa so se zvišale za 0,2 %. Pregled po dejavnostih kaže, da so se plače realno najbolj zvišale v gostinstvu, za 6 %, kar je predvsem posledica odprave omejitvenih ukrepov, povezanih z epidemijo. Nominalno, tj. brez upoštevanja rasti cen, je bila povprečna mesečna bruto plača v marcu 2022 skoraj enaka kot pred letom dni; v javnem sektorju se je znižala za 8,3 %, v zasebnem pa se je zvišala za 5,6 %. 

Kaj pričakujejo podjetja in potrošniki?
Slovenska podjetja in potrošnike med drugim vsak mesec Statistični urad RS povpraša tudi o njihovih pričakovanjih glede gibanja cen. V maju 2022 je zvišanje cen pričakovalo 67 % gradbenih podjetij, 55 % predelovalnih podjetij, 50 % podjetij v trgovini na drobno in 33 % storitvenih podjetij. Med potrošniki jih je 30 % pričakovalo rast cen po enaki, 57 % pa po višji stopnji kot v prejšnjih 12 mesecih. Vrednosti kazalnikov o pričakovanem gibanju cen za vsa področja letos dosegajo najvišje ravni, odkar izvajajo ta raziskovanja, so zapisali na SURS-u.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2022 ob 6:19 gost gost

      VLADA TAUBEK NIMAJO POJMA KAK TO IZPELJATI NEBOLEČE ZA NAROD ŠTO GA JE VOLU NAJ SE ZAMISLI SAMO ZA POLOŽAJE SE IDE JEBEŠ KMETA DELAVCA UPOKOJENCA DOPUSTI ŽETVA PA NEGA ENERGENTOV ŽALOSTNO AMPAK RESNIČNO

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2022 ob 6:36 kepač gost

      hrana se je podražila za 30 in več %, olja, sončnino za 100 % ponekod še več, mlečni izdelki tudi za 40 % siri denimo, pa mleko ki že skoraj povsod stane najcenejše najmanj 0.89 € razen v Lidlu prej pa je stalo po 0.69 €..jajca..moka za 50 %, ...masleni namaz pomurske mlekarne, še nedolgo nazaj, že z zvišano ceno 1.39 € danes 2 € v isti veliki trgovski verigi..to so 40 % podražitve, najmanj, v roku 1-2 mesecev.pa že pred tem so se cene dvignile. Električarji so podražili svoje storitve zakaj že ?imajo težje roke ali kako? vsi vse dražijo samo plače stagnirajo, to ne bo šlo dolgo tako naprej , da ne bo ta pernata vlada najhitreje " leteča " vlada v zgodovini Slovenije.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.06.2022 ob 7:02 gost gost

      ČE BI ŽE LETELA JE PREKESNO STARI PREGOVOR MINISTRI SAMO KLUMAJO SELI SE ŠTO SE MORE PRIDNE ROKE RABIJO VSEPOVSOD KUHAŠ DEBRECINKO V LENTIJU PLAČA ISTA KAK NAŠI KELNARI UŽAS

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2022 ob 14:24 123 gost

        Vlada naj obdavči cerkveno premoženje pa si bo proračun opomogel vi bedaki cerkveni jim pa vsako nedeljo še v košarico vržete oni pa luksuz in kurvarijo špilajo

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.06.2022 ob 7:06 Karel K. gost

      Vladati državi in voditi podjetje ni eno in isto.Posebej voditi podjetje katero živi od državnih subvencij kot je to bil njegov GEN-I. Nadaljuje s tistim kjer so končali njegovi predhodniki, Drnovšek, Cerar, Bratušek, Šarec, da so v Bruslju govorili eno in so se tamkajšnjim politikom vlekli nekam do laketa in naprej, doma pa so narod držali v revščini in v titovi diktaturi proletariata. Golob je že ob prvem obisku nakladal to preteklost Von der Leynovi in ostalim, da so oni liberalci, da so zvesti Evropskim vrednotam, da so zvesti Ukrajincem, doma pa bi vse pobrali in to od revežev, da bodo potem lahko dajali privilegirancem. Kar pa se tiče podražitev pa so te cca 100 odstotno in več. Najhujše pa je, da je kvaliteta padla, saj prodajajo staro blago prepakirano v novo embalažo z novim rokom trajanja. Zdaj ponujajo samo čevapščiče, da lahko staro mesro zmleto prodajo in podobno se dogaja. Pa to nihče, nobena slovenska inšpekcija ne kontrolira ali pa pravijo, da je še v mejah normale, kot tiste krave ko živijo v gnoju in gnojnici in inšpektor pravi, da je to v mejah normale.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.06.2022 ob 7:52 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Karel K ti si tak pameten pa sposoben ka si nej ti predsednik vlade, aja zatou ka nemaš blage veze razen blebetanja.

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.06.2022 ob 8:10 gost

      Vlada že ve kaj dela. Samo je zdaj problem da ta vlada tistim hoče vzeti kerim je Janševa vlada dajala pa čeprav so že preveč imeli. Tajkunom, lobistom, vsem bogatim trgovcem maherjem z energetiko bogatim podjetnikom kmetom keri so vsi dobivali zelo,,,,, velike denarce nepovratna sredstva. Vse topa je plačeval glupi nerod kot nas je imenovala Janševa vlada. Zato nebluzite gdo je kriv za vse dražje življenje. Že pred novim letom se je vse dražilo pa še takrat ni bilo vojne kera je vse kriva.

      5 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2022 ob 8:31 gost

        Nehaj pisarit norije srbin ,finančno stanje države je dokazano da jo je Janša pustil v dobrem stanju . Pa brez veze ti je pisati idiot je idiot , ki se mora na nekom izživljat . 8:10

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2022 ob 9:15 Karel K. gost

        8.10, ste ti in Golobovi še vedno v predvolilnem času in bo še vedno za vse vaše nedelo in nesposobnost kriv Janša. Janša je delal napake in tudi nekaj dobrega, vi pa zdaj delajte po svoje in to samo dobro v korist državljanov, ne jemljite spet nekomu ampak delite pravično naprej. Pustite Janšo in se ne zgovarjajte spet štiri leta na Janšo, saj bo vas to pokopalo za štiri leta vas več ne bo kot to ni Cerarjeve, Bratuškove in Šarčeve stranke. Upamo samo lahko, da bo Janša malo začel razmišljati in ne bo več služil Kučanu kot gladiator ampak bo odšel in dovolil, da se spet slovenski politični prostor normalizira tja kot je bil nekaj mesecev po letu 1990 in bodo nastale verodostojne stranke, te vaše titoistične pa bodo vse odšle na smetišče zgodovine z Janšo in Kučanom vred.

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2022 ob 9:20 Karel K. gost

        Draži se po celem svetu, ne samo v Sloveniji, vendar v zahodnih demokratičnih državah sprejemajo ustrezne ukrepe, kateri niso diskriminatorni do dela državljanov, kot se to dela zdaj pod Golobom. Trobijo, da je Janša vse kadre zamenjal in so vsi nespo0sobni, Golobovi pa so zamenjali v teh nekaj dneh več kot 100 državnih funkcionarjav kar je trikrat več kot je to Janša naredil v tolikšnem času. Zakaj je potrebno nameščati samo politično pravoverne Golobu, sposobni po tej logiki spet opletejo in ostanejo zunaj ustvarjanja. Politično vezani nikoli niso kaj prida pametni, saj se oni vežejo na politiko,zato, da dobijo državniške funkcije, ne pa da kaj vedo.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2022 ob 12:15 gost

        Što je tebe namrdal , je resno pravi ološ --kreten !! Bole bi bilou da bi se strejlo z drekom te gda je ejakoliral !!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.06.2022 ob 9:32 Janči gost

      Kaj nas čaka pod novo vlado? Lajšanje. Naših denarnic.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.06.2022 ob 9:43 JAKA gost

      Tisti dan ,ko je Golob jasno in glasno dejal , da mu 1.000 eur ne pomeni nič bi moralo biti vsem jasno , da je dejansko povedal , da ga niti malo ne briga za malega človeka .

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.06.2022 ob 10:56 resnica gost

      VOJNO,KI SO JO SKUHALI KAPITALISTI.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.06.2022 ob 11:05 Tone gost

      Evidentno je da Golob nima situacije v rokah , zato je tiho ko bi moral ukrepati . Ljudje pa to je šele začetek . Golobova vlada je na oblasti 20 dni , uspela pa je izvesti le brutalno kadrovanje ,, strokovnjakov ,, druga pa se vse podira . Prejšna vlada je poskrbela , da je pretežni del podražitev pokrila država , EU . Ta vlada pa vse prenaša na ljudstvo , na malega človeka . Golobova komunikacija se je izkazala za popolno neustrezno .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.06.2022 ob 11:12 Lord gost

      Ta vlada bo imela težko nalogo nas spravit z inflacije. J. J je prevzel vlado ko so prihajale milijarde in jih delil malo vam in nekaj tudi nam!!!! Zaj ko pa so potrošili pa naj druge vlade vun spravijo to zadevo. Normalno je da vsak pametni človek lahko pusti stvari v dobrem stanju če je imel denar. (Naredi kakšno bolnico kovid ali virusnimi boleznimi) Ne pa da preveč potroši za njim pa nič druga ne ostane kot samo da smo v vredi stanju. Z denarjem to gre brez pa ne. Zato še moramo malo pustit to vlado da vidimo kako bo reševala to in ob koncu leta pohvalila kaj je naredila.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.06.2022 ob 11:39 MI PLEŠEMO gost

      PRI JANŠI SE TO BOKIBOGME NE BI DOGAJALO, zdaj plešite in še boste v prihodnosti pod to bando, ki ste jo volili, PROBLEM JE KER STE Z 350.000 GLASOVI ZAJEBALI 2,100,000 SLOVENCEV.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.06.2022 ob 11:43 ŽIVEL ORBAN gost

      SAMO NAJ ČUJEM ENO REČ ZOPER ORBANA ON SVOJIM LJUDEM GORIVO DA PO 1,20 € GOLOB PA SLOVENCEM DVIGNE NA 2 €. SAJ NE BO DOLGO LAHKO SO VSI MEDIJI ZA NJEGA, KO LJUDSTVO GOR STANE BO MARSIKATEREMU PREKLETO TESNO.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.06.2022 ob 12:22 Popi gost

      Zakaj vsi pljuvate po tej vladi se prejšnja ni bila nič boljša tistim katerim so dali so ploskali kaj pa vsi ostali. Zaj vas žere malo.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.06.2022 ob 13:35 gost gost

      TIJ TELE POPI POKAŽI SE SMO MELI POD JANŠO BENZIN NAFTO MELI KA PA ZAJ MAMO EN KURAC PA BUDALO KA NOROSTI PIJŠE ŠINFATE MADŽARE BAR LEJKO TANKAJO V MIRU 50 SEKRETAROV SMRT ZA VLADO ŠE HUJŠE BO

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.06.2022 ob 16:01 golob.com gost

      Vlada g. Goloba dela komaj 10 dni. V tako kratkem času ne morejo odpraviti Janševih nebuloz. Eni pisuni tukaj ste redno zadeti, da ne razumete Janševega bokestbega poslavljanha za vedno in produciranja težav. Še malo pa bo spiznal svojo nemoč in se preselil v Prishtino. Tam bo lahko glavni manipulator. Vas Janšiste ne skrbi, da danes na TV v Odmeve ne spustijo Aleksandra Čeferina? To je sprevrženo.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2022 ob 16:11 Karel K. gost

        A je to tisti Čeferin nekdanji ovaduh kolegov? Potem si zares ne zasluži špozornosti.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.06.2022 ob 17:14 gost

      Pa tebe debeli bo vzel z sabo, pa te odložil v tvojem rodnem Gjilanu, kjer bosta na planini ovce skupaj pasla.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.