https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na otvoritveni prireditvi pričakujejo 10 tisoč ljudi, obeta se bogat spremljevalni program

23.06.2022 ob 15:00  

V Sloveniji letos med 16. in 23. septembrom v Murski Soboti gostimo največjo letalsko športno prireditev, svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ko bomo lahko v zraku občudovali več kot 150 balonov. V šestih tekmovalnih dneh se bo pomerilo 105 tekmovalnih balonarskih ekip iz 33 držav, za obiskovalce pa pripravljajo bogat spremljevalni program.

V Murski Soboti bo letos med 16. in 23. septembrom potekal letalski dogodek najvišjega ranga: svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je bilo zaradi pandemije za dve leti prestavljeno. Tekmovanje organizira domači ROTO balon klub v sodelovanju s partnerji: FAI – svetovno letalsko zvezo, Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. 

Štefan Pavlinjek, predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva, napoveduje še en vrhunski športni dogodek: »Gre resnično za največjo letošnjo športno prireditev na naših tleh, na kar smo v Pomurju zelo ponosni. To je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in nadvse odgovorna naloga za organizacijski odbor. Prihaja nova generacija mladih, ambicioznih in zagnanih pilotov, ki meje poletov z baloni pomikajo višje. Letošnje svetovno balonarsko prvenstvo Murska Sobota 2022 bo organizacijsko še zahtevnejše, saj bodo samo tekmovalne ekipe štele 800 ljudi.«

Na svetovnem prvenstvu bodo sodelovale tekmovalne ekipe z vsega sveta. Kot pravi Igor Eržen, predsednik Letalske zveze Slovenije, resnično grejo vse čestitke organizatorjem, da jim je FAI zaupala ta vrhunski športni dogodek. V zraku bomo lahko občudovali več kot 150 balonov, ki bodo v glavnem vzletali in pristajali na Letališču Murska Sobota; glavni center za tekmovalce bo v Gradu Rakičan, medtem ko bo otvoritvena slovesnost z bogatim spremljevalnim programom potekala na prizorišču Expano. 12 dni bomo gostili kar 105 balonarskih ekip iz 33 držav, ki se bodo v šestih tekmovalnih dneh pomerile v različnih tekmovalnih nalogah ter pokazale svoje znanje in spretnosti pri upravljanju balonov.

Tekmovanje poteka v skladu s standardnimi pravili Mednarodne letalske zveze (FAI), katera določajo naloge, v katerih se pomerijo piloti, in pravila, na podlagi katerih je na koncu tekmovanja izbran pilot zmagovalec. Vsak dan se načrtujeta dva poleta, eden zjutraj in eden zvečer, vsak polet pa lahko vsebuje več različnih nalog, ki so opredeljene tik pred samim začetkom poleta, ko so znane vremenske razmere. Cilj tekmovalnih letov ni doseganje najboljšega časa, razdalje ali višine kot pri drugih športih. Tekmovanja od pilotov zahtevajo, da uporabijo svoje znanje pri upravljanju balonov nad določenim območjem. Naloge vključujejo cilje, tarče, področja za točkovanje, časovne in prostorske omejitve, ki jih mora pilot upoštevati, da dokaže svoje sposobnosti načrtovanja letenja, predvidevanja in upravljanja z balonom v danih vremenskih razmerah. Tekmovanje je pravzaprav strateška igra, v kateri tekmovalci kombinirajo več komponent, kar zahteva precej taktičnih znanj.

»V Sloveniji imamo kar nekaj odličnih pilotov toplozračnih balonov, ki dosegajo izjemne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih. Letos bodo na svetovnem prvenstvu našo državo zastopali Vito Rome, Dejan Buzeti in Jernej Bojanovič. Na letošnjem tekmovanju bomo gostili tudi aktualnega svetovnega prvaka Dominica Bareforda, aktualno svetovno prvakinjo v ženski konkurenci Dario Dudkiewicz-Golawsko in dva mladinska svetovna prvaka Roya Gommerja in Jana Suchyja,« je povedal Goran Grgič, namestnik direktorja svetovnega prvenstva.

To pa ne bo samo dogodek za tekmovalce najvišjega ranga, ampak balonarski spektakel, obljublja Matjaž Pavlinjek, predsednik ROTO balon kluba in generalni direktor organizacije svetovnega prvenstva: »Množica pisanih balonov v zraku je vsekakor paša za oči, ki bo v Pomurje gotovo privabila množico ljubiteljev toplozračnih balonov iz Slovenije in tujine. Tovrstna športna tekmovanja so obogatitev turistične ponudbe Pomurja, skupaj z razstavnim paviljonom Expano in številnimi drugimi zanimivostmi, hkrati pa gradijo prepoznavnost Slovenije v svetu.«

Bogat spremljevalni program

Organizatorji letos pripravljajo bogat spremljevalni program za širšo javnost. Večer pred otvoritveno slovesnostjo, 16. septembra, bo koncert »Godba fest« z različnimi godbami na pihala, ponovno bomo uživali tudi v pogledih na čarobno osvetjene plinske balone in njihov vzlet.

Na otvoritveni prireditvi, 17. septembra, kjer pričakujejo do 10.000 ljudi, bo glavna atrakcija enourni letalski miting EXPANO AEROSHOW in KEY GRAB, atraktivna disciplina, v kateri baloni tekmujejo, kdo bo prvi pobral ključ sredi Soboškega jezera. Med najbolj fotogeničnimi trenutki bodo zagotovo večerni skupinski vzleti (FLY-OUT) in jutranji skupinski prileti (FLY-IN) več kot 100 balonov v okolici letališča Murska Sobota ter NIGHT GLOW, ponoči bo namreč 40 festivalnih balonov zažarelo v posebnem sijaju, v vseh barvah in oblikah.

* Foto: Pomurec.com in arhiv organizatorja 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2022 ob 17:03 gost

      Koio bo spet romalo denarja v privat žepe od tega mega projekta.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.06.2022 ob 18:59 Xy gost

        Naj roma samo, vejpa tudi nekaj majo pokazati. Ka naj bo te romalo? Zakoj, za duge jezik???

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.