https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nas čaka ukinitev normirancev, novi davki na nepremičnine, upokojitvena starost 67 let?

06.07.2022 ob 6:00  

Ob predstavljenih priporočilih OECD, ki svetujejo, naj razbremenimo plače in dodatno obremenimo nepremičnine, je omenjeno ob predstavitvi ekonomskega pregleda Slovenije komentiral tudi finančni minister Klemen Boštjančič, ki je napovedal drugačen sistem normirancev, davčno reformo, spremembe DDV in višjo upokojitveno starost.

Finančni minister Klemen Boštjančič je napovedal spremembe sistema normirancev, da ne bo več tako zanimiva alternativa rednim zaposlitvam. Rešitve bi lahko bile znane že to jesen. Vlada bo šla tudi v širšo davčno reformo, kot je napovedovala sprva, plače bi lahko bile celo obremenjene manj, nepremičnine več, vsaj tiste luksuznejše in večje. Če bi želeli kakšne spremembe uvesti že z letom 2023, bi morale biti spremembe sprejete že letos. To je morda možno pri dohodnini, pri davku na nepremičnine pa ne, saj je potrebno še urediti evidence.

Trenutno vlada išče načine, kako pred novim letom razveljaviti Janševo davčno reformo, svojo naj bi namreč predstavili v jeseni. Več davka bi vlada pobrala tudi na DDV. Boštjančič je že napovedoval, da bodo prevetrili košarico izdelkov in storitev, ki so obdavčene po 9 in 5-odstotni stopnji ter po splošni, 22-odtsotni stopnji. Lotili se bodo tudi pokojninske reforme - lahko bi imeli višjo upokojtveno starost, OECD že nekaj let predlaga 67 let.

O davkih na nepremičnine

Potencial je obdavčitev premoženja oziroma nepremičnin. »V koalicijski pogodbi smo pri davku na premoženje mislili na davek na nepremičnine, predvsem bolj luksuzne nepremičnine, ter davek na drugo, tretjo nepremičnino, ki je naložba, in ne stanovanje, v katerem lastnik živi.«

Obdavčitev bi bila odvisna tudi glede na vrednost nepremičnine. »Nimamo pa še dobrih podatkov. Tako bi bil vikend v Halozah definitivno obdavčen drugače kot vikend na morju. Govorimo o progresivni obdavčitvi. Drugače bi bil obdavčen nekdo, ki živi v 500 kvadratnih metrov veliki hiši v Ljubljani od tistega, ki ima vikend v Halozah.«

Če bi uvedli smiseln davek na nepremičnine, bi z njim lahko vplivali na cene nepremičnin, pravi Boštjančič. Veliko jih je namreč nepremičnine kupilo kot varno in donosno naložbo, tudi zato so cene rasle.

Neuradno se sicer omenja tudi tako visok davek, kot je enoodstoten. Ali bo šlo pri tem samo za prazne nepremičnine, ali tudi za tiste najbolj luksuzne, še ni jasno. Sicer pa naj bi se stopnje začele pri 0,1 odstotka davka na nepremičnine. Omenjeni davek bi zamenjal sedanji NUSZ in druge nepremičninske dajatve, denimo za drugo nepremičnino (davek na premoženje občanov). Bil bi prihodek občine. Občine bi s tem dobile več, bi pa zaradi tega dobile manj iz državnega proračuna.

Pričakujemo lahko, da bo: prva nepremičnina, v kateri posameznik živi, obdavčena najmanj; če bo ta nepremičnina velika, na dragi lokaciji, bo davek višji, oblikoval se bo najverjetneje tako na kvadraturo kot na vrednost stanovanja oziroma hiše; druga nepremičnina, ki jo ima posameznik za oddajanje, bo obdavčena več, a še vedno manj, kot bi bila obdavčena druga prazna nepremičnina; s tem naj bi spodbudili posameznike tudi k temu, da bi prijavili oddajanje nepremičnin; drugačne stopnje bodo seveda veljale za poslovne nepremičnine, tudi odvisno od tega, ali gre za tovarno, trgovino, pisarne; tudi za te se danes plačuje NUSZ.

O obdavčitvi normirancev, katerih število izrazito raste

Okoli sistema samostojnih podjetnikov z normiranimi odhodki je po njegovih besedah kar nekaj anomalij. Izrazito raste število normiranih s. p. Številke so ogromne in ta sistem absolutno ne dosega svojega namena in večinoma je tudi razlog za prekarno delo. Večina s. p. so storitvene dejavnosti in 80-odstotni normirani odhodki so preveliki. »Ne vem, zakaj se tega še nihče ni lotil. Verjetno zato, ker je veliko profesorjev v vladi in imajo tudi svoje normirane s. p. No, to je malo heca, ne jemljite me preveč resno,« pravi Boštjančič.

Bodo zoper draginjo znižali DDV na elektriko in plin?

Boštjančič še vedno ni jasen, ali bi v boju zoper energetsko draginjo znižal stopnje DDV na elektriko in plin. In ob ukrepih proti draginji danes še vedno glede DDV ni jasen. Elektrika in plin sta zdaj obdavčena po splošni, 22-odstotni stopnji. 

Je pa ob predstavitvi dejal, da je treba preveriti, kateri izdelki in storitve so sploh upravičeno obdavčeni po znižani, 9,5-odstotni stopnji. Tudi OECD nam tokrat svetuje, da bi več izdelkov in storitev obdavčili po 22-odstotni stopnji.

Lahovnikov komentar na napovedi Boštjančiča

"Obdavčitev nepremičnin ali prihrankov v Sloveniji je pomembna tema, saj so ljudje med gradnjo nepremičnin že plačali dajatve in prispevke. Zato mora biti vsaka sprememba izvedena premišljeno in s temeljitimi izračuni, kaj to pomeni za državljane in proračun," pa je ob tem za 24ur komentiral Matej Lahovnik.

Glede sprememb pri normirancih je Lahovnik menja, da gre za legitimno spremembo obdavčitve, a to naj bo del celovite davčne reforme, ne pa da se to naredi čez noč, saj v tem primeru obstaja bojazen, da se bo del teh zatekel v sivo ekonomijo, česar pa ne želimo, saj tako plačajo vsaj nekaj davkov in prispevkov, poroča časnik Finance.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2022 ob 7:22 gost gost

      SAMO DVIGNITE DDV IN OBDAVČITE MOGOČE DVIGNETE SLOVENIJO BO PA STOKANJE

      24 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.07.2022 ob 7:46 gost gost

      Lukec rabi pejneze za svoje volilce iz Metelkove, da bodo še naprej prodajali meglo in poštene ter delavne Slovence imeli za norca! No poslanci iz Pomurja Novak, Zrim, Granfolova, Žibratova, Darko kako boste glasovali???

      28 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 13:53 M Krpen gost

        Pozabljajo,da bi trebalo zmanjšati parazite kateri po nepotrebnem narodu pijejo kri-denar

        18 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2022 ob 7:47 gost

      To bi se že zdavnaj moralo obdavčiti samo vsi keri bi to morali narediti narediti največji bogatuni. Keri imajo hišo, 4 luksuzne avteke, jahto, apartma na morju, apartma v planinah, vikend v Lendavi, in še 3 ali 4 stanovanja v Ljubljani za izdajanje ubogim smrtnikom ki pridejo tja študirat ali pa delat. Zato je problem da se vse obdavči ker so med temi mafijozami, sodniki, zdravniki, politiki, direkturi, odvetniki, notarji, tajkuni, lobisti pijavke državne blagajne pa še kaka,,,, pijzda,,, bi se našla. Zato smo edina država v Evropi ki nima obdavčene ga premoženja.

      36 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2022 ob 7:50 gost

      7.46,,,,debil kaj če bi tvoj psihič,,,, Januš grozni,,, vrnil kar je z svojimi tajkuni in oligarhi pokradel vsem Slovencem. Zapreti bi ga morali pa tebe znijm da bi mu posrano,,,, rit,,, v zaporu lizal štekas debil.

      15 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 9:33 halo gost

        Kako dolgo še misliš Janšo vlačiti z pisanjem ? Kdo ti vlada ,,,,,,,si toliko zabit ,da se tega ne zavedaš ali od hudobije,,,,,,,ali pa vinjen vsaki dan ,da ti že več možgani ne delujejo normalno !!! 7:50

        24 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 14:12 gost

        Tij si rojeno tele od teh desnih veljakov !!! Pijtaj mamo ! Samo škoda je ,da si se tele skotilo in tele boš crknolo !!!!!!!!tij jim zadosta cecaš ,ker jih pozabiti ne moreš---gnoj !!!!!!!!

        6 15 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.07.2022 ob 9:02 gost

      Vlada je okoli sebe nastavila same kimavce in nima pojma kaj si o njihovem eksperimentiranju mislijo navadni ljudje, ki vsak dan trdno delajo za svoje spodobno preživetje.

      27 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2022 ob 9:17 zakaj se čudite gost

      Vse, kar se dogaja in se še bo, je Golob napovedal v predvolilnem času. Res ne vem, kaj so butci - volilci poslušali. Samo, da bomo svobodni, so se drli. A ta svoboda bo draga, saj levica vedno zna le jemati, jemati, jemati, nato pa zapirati in še kaj hujšega.

      34 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.07.2022 ob 9:20 Zakaj se čudite? gost

      To, kar se dogaja in se še bo, je Golob napovedal v predovlilnem času. Res ne vem, kaj so butci - volilci poslušali. Svoboda z leve strani bo draga, marsikdo bo to okusil na svoji lastni koži. Tudi bolelo bo. Pišem pa drugič, saj vidim, da se več ne objavlja, če kaj ni po volji levih.

      22 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.07.2022 ob 9:50 Janči gost

      Večina vladnih potez do sedaj je katastrofa. Ukrepe pri sp-jih pa podpiram. Mnogi mlatijo milijone, plačujejo cente. Pri plači 2000 bruto delavcu ostane 1200 eur, torej 800 eur dajatev. Toliko dajatev plača sp šele pri 100.000 eur. Malo več pravičnosti pa le rabimo.

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 16:24 Engadejse gost

        Ampak pol je boljše če razbremenijo delavca ne obremenijo spjevca. Točno taksno razmišljanje vlada želi kot je zgoraj...

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.07.2022 ob 9:55 gost

      Pozdrav: Za koga ZA LEVICO za koga ZAGIBANJE SVOBODA !!! Ostalih se nas ne upošteva ,to je dejstvo !!! Smo samo hlapci brez pravic in kritiziranja v 22 stoletju !! 9:20

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.07.2022 ob 9:55 gost

      Golob bo zrihtal da bomo delali do smrti do 70 let pa se vec. Tak, da pokojnin sploh ne bo treba izplacevat.

      24 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 9:59 gost

        To je cilj tega ,delavec tako ne živi tako dolgo . Če pa sediš na P_ZDI in se praskaš pa živiš dolgo .Dokazano !!!????????

        20 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 12:54 gost gost

        vij eni sploh prečitate članek ali kar nekaj tja v tri dni komentirate ...... OECD že nekaj let predlaga 67 let.

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.07.2022 ob 10:03 MaJa gost

      bomo pa pac svoje podjetje preselili npr. v hrvasko… ce delamo storitve je res vseeno kje je prijavljeno podjetje

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 10:13 gost

        Te izjave so že od nekateri podjetnikov bile izrečene in to se bo tudi zgodilo . Mi pa bomo druga država Bolgarov______10:3

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 13:44 gost

        v bosno, v bolgarijo veliko malih-srednjih podjetij, ki polnijo državno blagajno bo to storilo, ostala bodo velika podjetja ki prejemajo takšne in drugačne državne finančne injekcije in država doplačuje zaposlenim do minimalne plače, pod črto pa v skupno blagajno ne prinesejo ničesar

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.07.2022 ob 10:19 gost

      Kdaj bodo Slovenci spoznali, da nam komunisti vedno samo jemljejo. Komunisti nam niso nikoli nič dali, oni so vedno samo vzeli. Zdaj pozabite na bone, dodatke, cenejše položnice... navadite se na jemanje iz vašega žepa.

      26 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 13:50 123 gost

        Za časa komunistov smo vsi skupaj živeli, zdaj pa eni pokasirali na račun delavcev dobro živijo

        5 9 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.07.2022 ob 11:19 gost

      komunajzerja mrzim 500 na uru ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 13:53 Štef gost

        Te Janšo mrziš najbolj, budalo desničarsko, on je bil eden vidnejših komunistov, sem njegova generacija

        6 14 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.07.2022 ob 11:23 gost

      Masnolasi Slobodan povzročil nespametne poteze pri kmetih za pšenico . Bolano !!!!!!!!!!!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.07.2022 ob 12:10 Fonzi gost

      Se premalo Golob mlati po butasti taji, kar pocne je bilo ze vse napovedano pred volitvami, dosti sp- jev poznam ki so prisegali na goloba..bi bilo fer ds tudi njih finanacno obdela.. ZIVELA SVOBODA.!!

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.07.2022 ob 12:13 Suljo gost

      Udri po narodu koji je glup, slovenaci to jesu.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.07.2022 ob 12:18 gost

      slobodan vas jebe,budale ,ki ste ga izvolile

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.07.2022 ob 12:25 gost

      BUDALA SI TI IN BUDALA BOŠ DO SMRTI----------JANŠIST.

      6 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      06.07.2022 ob 12:38 gost

      Teleti .

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.07.2022 ob 12:39 Jože gost

      Najboljše da delamo do 100 let TELETI ..

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      06.07.2022 ob 13:24 gost

      Debili desni cucki to se bo delalo zaradi vašega,,,, januša groznega,,, ker nas je zadolžil v evropi za 40 milijard in do leta 2090.

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.07.2022 ob 13:47 gost

      Pri Aste Vrečko -svetovalec iz pomurja so komentarji zbrisani !!!!!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      06.07.2022 ob 13:50 gost

      Marko Sraka 13:47

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      06.07.2022 ob 14:10 gost

      Za levake pišite HVALNICE po desnih pa PLUVAJTE pa vam ne bodo brisani komentarji !! To je očitno novo pravilo !!!!!13:47

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      06.07.2022 ob 14:52 piscu ob 9:17, zakaj se čudite gost

      edino prav, kr počne Golob,to je obljubilvolivcem, KI SO GA IZVILOLI, saj verjamejo, da Janšo nikdar več, in pravilno, da Golob obljube drži. Kaj bi ti rad, da bi bil izvoljen Janša, ki ni govoril o priključitvi, danes bi pa bil že drugi Orban. Obljube je treba držati, zato te volivci vilomo, tako dalje Golob in Mesec, ne pustiti niti milimetrra, treba je napraviti red za naše zanamce, tajkune, oligarhe, mafijo proč, dosti so spokradli dosti imajo- zato gremo s temi 20% bogataši. Enako počnejo vse normalne države okoli nas (brez hrvačke in mađarske) in v Evropi. Kdor več ima, več mora prispevati, če je cena avtomobila 25.000 ali 12.000 EUR, verjetno davek ni isti, IN KAJ TU NI JASNEGA. Bom pa dobil repliko, več imamo, ker smo si zaslužili, obiskovali šole in podobno. Pravilno, saj so vam starši bili bogatuni, ste v šolah imelo popolačane petice, danes pa nadaljujete začeto. Ali pa, sam sem si sezidal, se matral za imetje, udi pravilno, moral si pa imeti bajno službo preko poznanstev, pozabil pa s na dedeke n mamce, ki so ti, ko si zidal-hranili otroke in financirali otroke, da je tvoj denar šel v zidavo, ali pa nadaljeval očetovo zidavo, ki je že stala.

      4 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      06.07.2022 ob 14:57 pisci Maji gost

      preseli podjetje v Hrvaško, kjer je isto sranje, kot pri nas do danes, ko se hoče pravica. Kaj če bi preselila v Avstrijo in plačala 4x večji davek kot pri nas, sranje podjetniško. Vsi podjetniki grozite in ustrahujete zakaj za vraga vas se že ne 200 izselilo, jebivetri, bo vsaj mir v državi in konec izseljevanja. Pa s v drugi državi npr v Avsriji najdite delavca za 623 EUR, PIZDA VAM MATERINA.. čE NE PLAČATE DAVKA, PLAČAJTE VSAJ DOSTOJNO DELAVCA.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2022 ob 15:03 gost

        Tipičen primer pisca kateremu so pisane napovedane spremembe - lenuhom in nesposobnim (niti kulturnega izražanja).

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2022 ob 16:03 MaJa gost

        Ne bomo se odselili-le preselili naslov podjetja, ter tam placevali manjse davke. Se pravi, da bo drzava dobila se manj

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      06.07.2022 ob 15:25 Borut gost

      Spremljam komentarje, v glavnem nestrpno in žalostno - primitivno. Prvič se oglašam na portalu in se ne bom več. Vseeno mi je kdo je na oblasti, ker vedno poskrbi izključno za sebe. "GOST" tebi pa nežna ugotovitev: prepameten si za dve nogi, moral bi imeti vsaj štiri.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2022 ob 4:16 Wosu gost

        Da imam vec kot drugi sem delal in sparal, medtem ko so drugi zural in zapravljal... Zdej bom pa placeval malo morgen

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      06.07.2022 ob 19:51 gost

      Poslanci lejko delajo do 67, ker oni itak nic ne delajo, a navaden delavec zal ne.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      06.07.2022 ob 19:53 gost

      Sedeti pa nekaj zmutiti je delo .?To je igra v peskovniku !!!!!!! 19:51

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      07.07.2022 ob 7:16 Alojz00 gost

      Groza ko poslušam te levake, kako bodo delavcu vzeli in dali nedelavcu.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      07.07.2022 ob 8:03 Gajdar gost

      Sam smatram.da je obdavčitev nujna za delovanje države. Vsa beda sedanje vlade pa je, ker nič ne dela na odhodkovni strani proračuna, še več povečuje izdatke. Nobene reforme v šolstvu, ki z državnim denarjem proizvaja kadre, ki niso zaposljivi. Nobene varovalke pri visokoizobraženih kadrih, da nebi takoj po študiju odšli v tujino=vračilo šolnine, povečevanje zaposlenih v državni upravi, droblenje in povečevanje ministerstev (Švica im pol manj državnega aparata). Zmanjšanje zaposlenih na RTV, sedanjih 3000 je pol preveč. Na področju kmetijstva nobenih investicij v zadrževanike vode na rekah, za akumulacije vode = dvig podtalnice in za namakanje. Vse bolj se mi dozdeva da bo zbrani denar od večjih denarnih prilivov porabljen neracionalno.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      07.07.2022 ob 8:11 gost

      kaj pa lehko od totih kekcof pričakuješ dobrega, že na pogled so zgube, zato pravim: "JANŠA, ti si naša pot in naš odrešitelj".....hočemo Janšo nazaj, takoj!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      07.07.2022 ob 19:42 lendavčan gost

      JANŠO IMEJ DOMA DA ŠE TEBE ZAPUFA.

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      07.07.2022 ob 20:50 gost

      Nesposobni golopizdiči !!!!!!Sedaj se boste izgovarjali na Evropo ! Seveda saj vas pa nišče ne jebe ama 0 procent! Janša je imel v parlamentu evrope besedo , tega klovna pa niti NE poznajo in ga NOČEJO spoznati ker je pajac. Tosi zapomnite volilci svobode da boste krepali na obroke !!!!!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2022 ob 21:25 umetnik gost

        , upokojitvena starost 67 let? Edino pravilno, za državne uslužbence, da jim ne bo doma dolg čas !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      07.07.2022 ob 21:10 gost

      Naj se naredi tabela poklicev,kateri naj gredo prej v pokoj! Pa niso vsi poklici isti,da lahko delaš do 67 leta ali koliko že mislijo narediti!! Sindikati ukrepajte se pravi čas! Delavca treba zaščititi!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      11.07.2022 ob 13:46 gost

      👠💃🕺🕊😅😂🤣

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.