https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ZABAVA

FOTO in VIDEO: Künštni Prleki ter Etno folk glasbena skupina Bosi navdušila na Etno večeru

22.07.2022 ob 16:30  

V četrtek, 21. julija, 2022 je na zelenici v središču Moravskih Toplic, potekal Etno četrtkov večer, na katerem so nastopili Künštni Prleki ter Etno folk glasbena skupina Bosi.


V okviru "Poletja v Moravskih Toplicah" je TIC Moravske Toplice pripravili pestro poletno dogajanje. Ob četrtkih si lahko tako ves julij in avgust ogledate kulturno obarvane poletne večere.

Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki

Člani etnološko kulturnega društva Künštni Prleki se od vsega začetka delovanja trudijo ohraniti in negovati bogato kulturno dediščino Prlekije, ljudsko izročilo in pristna narečja. Zamisel o druščini Prlekov in Prlečk pod imenom Künštni Prleki je nastala v zimskem času leta 2006 v glavah Milana Beleca in Nandeka Šefa.

Na njuno pobudo je leta 2008 bilo ustanovljeno Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki in potem še istega leta tudi ustanovljena Republika Prlekija. Osnovno poslanstvo društva je bilo predvsem v oživitvi starih prleških navad in običajev ter druženje dobro mislečih ljudi ob najrazličnejših priložnostih.

Kmalu je v društvu začela delovati skupina muzikantov s pevci, ki so ob priložnostih zagodli in zapeli. Avgusta leta 2008 je bila na pobudo Künštnih Prlekov uradno ustanovljena Republika Prlekija z vsem, kar sodi zraven. Imajo enega predsednika in enega ministra za vse resorje, zastavo, himno (uradna himna je Železnodverska ansambla Alojza Grnjaka), od leta 2012 potne liste, nekaj časa so imeli tudi vinjete, denar in prleške cajtinge. Imajo svoji ambasadi v Kranju in za države nekdanje domovine v Sremskih Karlovcih v Srbiji (od leta 2013).

Künštni Prleki so oktobra 2018 sklenili pobratenje z vodstvom Svobodnega belokranjskega ozemlja ter leto kasneje še z Neodvisno anarhično Republiko Škofi na Primorskem. Künštni Prleki se udeležujejo kulturnih in turističnih prireditev po domovini in v tujini, kjer nastopajo z igranjem na etno instrumente ter prepevajo zlasti narodne in ljudske pesmi. Znotraj skupine deluje tudi recitacijsko-literarno-dramska skupina, ki skrbi za skeče in humor.

Prleška etno folk glasbena skupina Bosi  

Prleška etno folk glasbena skupina Bosi si je nadela ime zaradi tega, ker zmeraj in povsod nastopajo bosonogi in s tem preko glasbe z radostjo v srcu spodbujajo ljudi, da se obrnejo nazaj k naravi in zdravemu načinu življenja.

Skupina je unikatna tako po videzu kot instrumentalni zasedbi. Izvajajo pretežno etno folk glasbo v prleškem narečju, avtor večine skladb in besedil je Zdravko Patty.

Skupino sestavljajo:  Zdravko Patty - kitara, orglice, Irena Skotnik – mandolina ter Marjan Rozmarič – brač.

Obenem pa so se obiskovalci četrtkovega večera lahko posladkali s puhastimi palačinkami, ki jih je pripravljal Bernie´s Puffy pancakes ali pa si privoščili v Prekmurju zelo priljubljeno jed, to je Langaš. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.07.2022 ob 8:21 Ojej gost

      Saj ni čudno, če se turisti, med njimi še najbolj Slovenci, smejijo iz nas v Pomurju. Pa kdo zaboga igra kje na svetu na stare piskre in ribeže? Sami sebi smo v posmeh ob vsem, kar imamo zares dobrega. Nehajmo se že norčevati iz sebe in biti kar naprej maškare.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.07.2022 ob 9:48 gost 1 gost

      Ojej si pa skrajno nerazgledan človek se vidi,da ne greš dalje iz Prekmurja,zato imaš take komentarje

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.07.2022 ob 22:13 gost

        Ministrica za kulturo Asta Vrečko na odprtju 50. mednarodnega folklornega festivala, odprli bi ga tudi brez nje !

        1 6 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.