https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO in VIDEO: Situacija na Krasu zelo resna, na pomoč še dodatne enote iz Pomurja, ogenj že zajel hiše

20.07.2022 ob 15:30  

Požar se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran. Ogrožene so štiri vasi, v katerih so se že oglasile sirene za alarm. Ogenj se širi sedaj tudi proti Mirnu in Šempetru pri Gorici. Evakuacija so ljudi iz vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas, so sporočili z regijskega centra Civilne zaščite za Severno Primorsko. Požar gasi okoli 1000 gasilcev. V zraku so razpoložljivi zrakoplovi Slovenske vojske in avstrijski helikopter, prihajata tudi italijanski in hrvaški canadair. 

Zgorel je tudi velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo. Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju. Zaradi manjših opeklin in respiratornih težav zaradi gostega dima je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev.

Situacija na Krasu se je, ko se je veter obrnil, zelo hitro zaostrila. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci v Kostanjevici na Krasu pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, se z ognjem bori že več kot tisoč gasilcev. Ko je ogenj začel ogrožati hiše, so vpoklicali še dodatne sile. Dodatna pomoč tako prihaja iz mariborske regije in Pomurja.

Kot so zapisali v regijskem centru Civilne zaščite za Severno Primorsko, gasilci iz vse Slovenije poskušajo vse, da bi obvarovali hiše v omenjenih vaseh in predvsem ljudi. Znova pa je zagorelo tudi na obeh straneh ceste od Mirna do Lokvice. Ta cesta je zaprta za promet.

Gasilskim enotam na terenu z gašenjem iz zraka pomagata policija in Slovenska vojska, vendar pa gašenje iz zraka močno otežuje dim, je ob obisku območja povedal obrambni minister Marjan Šarec. Zagotovil je, da so enote dobro usposobljene in izkušene, dobro je tudi mednarodno sodelovanje.

Imajo pa logistične težave z vodo, saj je hidrantno omrežje izpadlo, zato vodo dovažajo s cisternami in polnijo bazene, iz katerih helikopterji zajemajo vodo, je pojasnil minister. Po Šestanovih besedah zaenkrat vode ne zmanjkuje.

Sprejeta je bila odločitev, da se voda dovaža tudi iz drugih regij, da bo gašenje potekalo nemoteno in ne bo ogrožen dostop do pitne vode, so Šarčeve besede navedli na Twitterju ministrstva. Dodali so, da je minister aktiviral tudi logistično brigado SV in bodo vojaške cisterne dovažale vodo. Vojaška zdravstvena enota je v pripravljenosti za oskrbo opeklin, SV pa bo poskrbela tudi za hrano za enote na terenu. Na poti je tudi vodni top policije.

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je zagotovil, da bo občina priskočila na pomoč ljudem na prizadetem območju, upa pa, da bodo hiše uspeli gasilci obvarovati. Pogovarjajo se tudi o možnosti začasnih nastanitev, če bodo te potrebne.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem ob požaru svetujejo, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Prav tako svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij in ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki se nahajajo na območju z dimom, naj si za zmanjšanje izpostavljenosti dihala zaščitijo na primer z obrazno masko ter se čim prej umaknejo. Če je bil posameznik izpostavljen dimu, naj se posvetuje z zdravnikom, poroča STA.

Obrambni minister Marjan Šarec je prebivalce naselij v okolici požara pozval, naj ostanejo doma in čakajo na navodila pristojnih za morebitno evakuacijo. Nihče si v teh razmerah ne želi še smrtnih žrtev, je poudaril.

Foto: policija.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.07.2022 ob 16:06 gost

      Mama ,,,,mia vojska namesto podiranje ograj , pojdite na Kras !!!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.07.2022 ob 16:59 gost

      Pa iz Celja jih potegninite na Primorsko v prakso nej tekmovanje

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.07.2022 ob 18:51 gost

      20 družin evakuirali . 5 gasilcev potrebovalo pomoč zaradi opeklin !!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.07.2022 ob 18:55 gost

      Najhuje je ko vidimo ,da se nekdo norčuje iz tragedije !!!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.07.2022 ob 20:03 Komunajzar šalabajzar gost

      Goloba boli kurec, on je na morju in nabira F vitamin

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.07.2022 ob 21:19 gost gost

      BOLI JE VSE KURAC VEJ PA OBR , MINIS, JE GASILEC KJE JE OBLEKA PA POMAGAT GOLOB PA TAK NE UPA SKOJ ZARADI LASEKOV GASILEC SI ZASLUŽI VEČ PLAČE NEJ SO TEJ BILI PROTI NAJ JIM BOG POMAGA PRI GAŠENJU HRABRI SO

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.07.2022 ob 23:44 gost

      Za pozar je nedvomno kriv Janez Jansa. Glede tega ni dvomov.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.07.2022 ob 1:11 gost

      I’ve made so far this year working online and I’m a full time student. I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit.......... 𝐖𝐰𝐰.𝐏𝐚𝐲𝐬𝟏𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.