https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Centru DUO v Veržeju na ogled dela Tatjane in Katje Prelog

Center domače in umetnostne obrti – DUO , 26.07.2022 ob 19:00  

Od začetka julija 2022 pa do konca avgusta si lahko v Centru domače in umetnostne obrti – DUO v Veržeju ogledate dela Tatjane Prelog, ki kleklja in v različnih tehnikah ustvarja že 30 let. Na razstavi se predstavlja tudi njena hči Katja Prelog, ki je združila slikanje in šivanje na platno s klekljanjem.

 

Tatjana Prelog je »srce klekljanja« v Veržeju. Z ljubeznijo kleklja in v različnih tehnikah ustvarja že kar 30 let. Prosti čas si zapolni z izdelovanjem nakita iz različnih materialov, s klekljanjem, šivanjem, pletenjem, navadnim in tuniškim kvačkanjem, pickpoint tehniko šivanja, z žebljankami, makramejem, slikanjem ter z drugimi tehnikami, ki se jih je naučila sama.

Po poklicu je zlatarka. Prihaja iz ustvarjalne družine. Klekljati je začela v srednješolskih letih, ko je ob pomoči prijateljice v dijaškem domu v Celju osvojila osnove klekljanja.

Pozneje je znanje nadgradila s pomočjo strokovnih knjig in s spleta. In kot pravi, ker ni zasledila, da bi se v Pomurju kdo ukvarjal z izrisom vzorcev za klekljanje, se je lotila tudi oblikovanja in risanja vzorcev.

V Veržeju že 16 let vodi skupino klekljaric Mürske ribice. Leta 2008 je začela s svojo skupino razstavljati, kar je preraslo v danes že tradicionalno razstavo v mesecu maju.

Leta 2016 so pomurske klekljarice po vzorcih, ki jih je narisala Tatjana, sklekljale logotip in napisa za lenti medene princese in medene kraljice. Tatjana je svoje znanje zlatarstva in klekljanja združila v izdelavi krone za medeno princeso.

Med vidnejše uspehe šteje sodelovanje na čipkarski razstavi v Ljutomeru leta 2016, ki je bila v sklopu 17. svetovnega čipkarskega kongresa šivane in klekljane čipke (OIDFA), ki se je odvijal v Ljubljani. Prav gotovo ima čipka v Veržeju in njeni okolici pravo vrednost in ceno, vesela je, da se v Veržeju na njeno pobudo ohranja ta čudovita živa kulturna dediščina.

Lani je s svojimi klekljaricami posnela predstavitveni videospot.

Na razstavi v Centru DUO v Veržeju se predstavlja tudi njena hči Katja Prelog, ki je združila slikanje in šivanje na platno s klekljanjem.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.