https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prinaša obvezno »štempljanje« le dodatne stroške ali tudi odpravo kršitev?

05.08.2022 ob 6:00  

Minister za delo Luka Mesec pravi, da bodo k predlogu zakona o evidencah na področju dela še en mesec sprejemali predloge in popravke, prav tako »se lahko pogovarjamo« o drugačnih določitvah v svobodnejših poklicih.

Do zdaj so imeli vaši zaposleni svobodo pri določanju delovnega časa, saj je bolj pomembno opravljeno delo kot navzočnost zaposlenega v pisarni, zdaj pa bo vlada Roberta Goloba to svobodo omejila. Ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, je pripravilo zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki med drugim na novo opredeljuje pojem delavca in predvideva podrobnejše vodenje evidenc o izrabi delovnega časa.

Do zdaj se je lahko za vsakega zaposlenega vodila evidenco tako, da se je obkljukala le navzočnost delavca na delovnem mestu in da je opravil osem ur dela na dan. Po novem pa bo treba vpisovati tudi podatek o času prihoda delavca na delo in odhoda z dela, obsegu izrabe odmora med delovnim časom in podobno. Vse to pa bo obvezno v elektronski obliki, pri čemer se bodo morali beležiti tudi vsi morebitni posegi v evidenco.

Ministrstvo sicer še do konca avgusta sprejema pripombe in predloge k zakonu, potem pa mora predlog zakona potrditi še vlada pred obravnavo v državnem zboru. 

Evidence bo treba voditi tudi za študente, honorarne sodelavce ...

Predlog zakona dopolnjuje definicijo delavca tako, da se kot delavec šteje tako delavec, ki dela na podlagi pogodbe o zaposlitvi, kot tudi delavec, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo pri delodajalcu, pod pogojem, da ga opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca.

Torej bo po novem treba evidence voditi ne samo za redno zaposlene, ampak tudi za študentsko delo, delo na podlagi avtorske in podjemne pogodbe, delo poslovodne osebe, ki ni v delovnem razmerju, osebe, ki opravlja delo zaradi usposabljanja ...

Kaj vse bo po novem treba beležiti?

Zakon zdaj delodajalce zavezuje, da v okviru zahtevanih podatkov v zvezi z evidenco o izrabi delovnega časa zahteva le podatek o številu opravljenih ur, ne pa tudi podatka o začetku in koncu dnevnega delovnega časa in podobno. Da bi lahko inšpektorji učinkovitejše nadzirali spoštovanje zakonodaje, zakon predlaga, da se v evidenco o izrabi delovnega časa vpisujejo še podatki:

čas prihoda delavca na delo in odhoda z dela;
izraba in obseg izrabe odmora med delovnim časom – pri tem se ne zahteva, da se vpiše čas izrabe odmora hkrati ob dejanski izrabi odmora med delovnim časom, temveč je pomembno, da se v evidenco vpiše podatek o izrabi in obsegu odmora med delovnim časom, medtem ko je način beleženja tega podatka (ali se vpisuje neposredno ob začetku in koncu odmora ali kako drugače, na primer, če se čas odmora pri delodajalcu izrablja konstantno ob vnaprej točno določenem času …) prepuščen delodajalcu;
opravljene ure v drugih posebnih pogojih dela (zlasti nočnega, nedeljskega, izmenskega, prazničnega dela, dela v deljenem delovnem času in druge oblike razporeditve delovnega časa);
opravljene ure v neenakomerno razporejenem delovnem času ali v začasno prerazporejenem delovnem času in
tekoči seštevek ur v tednu, mesecu oziroma letu, iz katerega je razvidno referenčno obdobje, ki se upošteva za neenakomerno razporeditev in za začasno razporeditev polnega delovnega časa.

Kako bo rešeno delo od doma, delo na terenu?

S tem predlogom je več težav. Takšne rešitve se zdijo v času, ko se pogovarjamo o delu od doma, o delu na daljavo, o digitalnih nomadih, vprašljive. Kako se bo štempljal nekdo, ki nekaj ur na dan preživi v pisarni, nekaj ur dela v popoldanskem in večernem času, medtem pa še odgovarja na službeno e-pošto in sprejema službene klice? Mar ni v takih primerih bolj kot število opravljenih ur pomembno to, da je delo opravljeno? So imeli pisci zakona v mislih manjša in družinska podjetja?

V trenutnem predlogu zakona pa ni nikjer določeno, kako bi se urejale evidence v primeru dela na daljavo oziroma od doma.

Obvezno elektronsko vodenje evidence in mesečno obveščanje delavcev o opravljenih urah

Medtem ko so podjetja lahko do zdaj evidenco o izrabi delovnega časa vodila ročno, denimo s kadrovnikovim vpisom v razpredelnico za vse delavce hkrati, pa predlog zakona zahteva obvezno vodenje evidence v elektronski obliki, da bi zagotovili »boljšo verodostojnost te evidence, hkrati pa bo ta predstavljala podlago za učinkovitejši inšpekcijski nadzor«. Hkrati se bodo morali beležiti vsi posegi v evidenco, tako da naknadna sprememba podatka vsebuje tudi razlog spremembe in čas vpisa spremembe.

Delodajalec bo moral delavcu zagotavljati vpogled v podatke iz evidence, prav tako pa ga bo moral pisno obvestiti o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za prejšnji mesec do konca plačilnega dne. 

Predvidene globe za kršitelje

Do zdaj sankcij za odgovorne osebe ni bilo, po novem pa bodo od 150 do 2 tisoč evrov. Po novem se tako z globo od 1.500 do 20 tisoč evrov kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ne vodi, hrani ali ne posodablja evidenc, delavca pisno ne obvesti o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa. Za manjše delodajalce je predvidena globa od 300 do 8 tisoč evrov, delodajalce posameznike pa od 150 do 1.200 evrov, poroča časnik Finance.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.08.2022 ob 7:44 ZA JAVNI SEKTOR gost

      Ko se bo štemplal javni sektor učitelji, sodišča, zdravstvo , upravne enote itd potem je to pozitivno, ne pa da spet mislijo jebati delavca.

      34 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2022 ob 13:07 gost

        Učitelj mora opraviti ure po urniku, če ne so učenci sami. Se vidi da pišejo komentare same budale z nič znanja.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.08.2022 ob 7:55 gost

      se vidi, ka tej Mejsec nema pojma ka je tou gospodarstvo, on bi štemplanje kak po pisarnah, tou pač nejde vkup. Nikdar nej vido firme, butl!

      26 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.08.2022 ob 8:13 le kaj čakati gost

      Bolj neumne oblasti in ministrov Balkan še ni videl in ne imel. Imeli bi kapitalizem, kontrolirali pa kot v Koreji. Na srečo vse mine, tudi to bo. Narod pa se naj nauči, da levi samo jemljejo. Dokler je. Primerov pa je na svetu veliko, da vsak slepec to vidi.

      26 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.08.2022 ob 8:32 gost

      Ta predlog je še eden iz vrste človeka, ki nima dneva delovne dobe razen v parlamentu, kjer prodaja skrajno leve ideje. Ni prakse, samo nakladanje in delanje norca izdelovnih ljudi. Ta predlog bi lahko uporabili na Metelkovi, da bi vedeli koliko časa so za..ti in kdaj morajo iti domov. Kaj vse si še bodo ti but.i zamislili?!?!

      22 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.08.2022 ob 10:03 VILMOŠ gost

      Ka pomaga vöra, če so se nekda v Muri štemplali ob 14.00 kolektivno, delali pa do 16.00.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.08.2022 ob 10:20 gost

      Če so volivci najbolj našopirjenega ptiča tako naivni, da verjamejo, da so višji davki in posledično manj EUR v njihovi denarnici dobra stvar, si krepko zaslužijo še višje davke. Ostali pa bi morali krepko razmisliti o davčnem rezidentstvu.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.08.2022 ob 11:31 Judith gost

      nice

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.08.2022 ob 16:40 2021 gost

        To smo delali v 80.letih prejšnjega stoletja. Ministru Mesecu je potrebno pokazati vrata iz vladnih prostorov. To je vrnitev v Yugo čase.

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.08.2022 ob 11:39 gost

      Kar izgovori levičarje treba samo obrniti za 180 stopinj ,da dobiš resnico .

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.08.2022 ob 11:40 ena žička je bila gost

      Zanima me ali bodo tudi na gradbiščih uvedli šteplanje ?

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.08.2022 ob 12:08 gost

      Da ne bo ta žička tudi v kukrci !!!

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.08.2022 ob 12:12 gost

      Bo drugi po izhodu iz delavnega mesta štemplal za njega . !!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.08.2022 ob 12:13 gost

      Tej ureditvi nasprotujejo samo tisti delodajalci keri izkoriščajo svoje zaposlene in vsk drugi pa je kot pekarni delavec.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.08.2022 ob 13:03 gost

      mislim, ka vas je eno lejko pošteno sram, kaj ste to izvolili golobizempress&

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.08.2022 ob 14:22 Janči gost

      Danes popoldne pred parlamentom kolesarski protest proti ukrepom Janševe vlade, ki uvaja nadzor in diktaturo, ki nam krati svobodo! Aja, sem pozabil ...

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.08.2022 ob 14:24 gost

      Evropska poslanka Romana Tomc ( ministra Msca bi morali odstraniti s položaja ) Minister džanki je lep primer degeneriranega alpskega rusa .

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.08.2022 ob 16:27 gost

      Če gdo koga lahko odstrani so to volilci. Oni so pa to že naredili ko so posrano lažnivo vlado Janeza Janše poslali na gojišče. Neda bo koga odstranjevali najbolj škodljiva evropska poslanka za Slovenijo romana Tomc. Sanje od sranja samo drek mejša v Evropi proti Sloveniji.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.08.2022 ob 19:10 gost

      Kaj pa zavod za zaposlovanje tam tudi štemplajo domou hodijo kdaj se jim zahoče nimajo nobenega reda delajo pa itak nič

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.08.2022 ob 21:09 Resen gost

      Se bolj vas naj jebejo ti levaki v možen boste mogoče enkrat začeli misliti z svojo tupasto glavo pa se to gor ne dela in noče naj crkne

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2022 ob 14:59 Jole gost

        Pa kaj se zdaj tako zgražate, desničarji. Pa ravno vi, ki se imate za tako poštene, delovne itd. V vseh urejenih podjetjih imajo to že leta urejeno, pa ne na tak način kot v UKC, da lahko nekdo štempla za 20 ljudi, če je potrebno.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.08.2022 ob 21:24 q gost

      ge san takoj za štemplanje v šolstvi

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.