https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Jenamena fest letos v objemu tradicije in kulturne dediščine

Prekmurske čete 20, 10.08.2022 ob 11:15  

V sredo, 10. avgusta, je v sejni sobi Občine Črenšovci potekala novinarska konferenca, kjer so podrobno predstaviti program Jenamena fest, ki bo potekal od 18. do 20. avgusta 2022.

Črenšovski "bovjaš" Mirko Šernek je slavnostno odprl konferenco in povabil vse v Črenšovce, kjer se marsikaj „godi“.

Predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci Damjan Hozjan, poudari, da bo tudi letošnji Jenamena fest, kot tudi pretekla leta slonel na kulturnih dogodkih, saj tako sledijo v organizaciji dogodka tradiciji in nagovarjajo obiskovalce s kulturnimi vsebinami. Festival rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike bo tudi letos trajal tri dni. Že pred začetkom festivala pa imajo organizirani dve dejavnosti, ki pa sta zaprtega tipa, kar pomeni da so potrebne prehodne prijave, to sta Jenamena počitnice ter nogometna šola, za nadobudne mlade nogometaše. 

Nogometna šola se bo začela že v torek, 16. avgusta, in bo potekala organizaciji zunanjega partnerja, to je Športno društvo Izziv Pomurje iz Turnišča. Že od srede 17. avgusta pa do petka, 19. avgusta, v času od 9. do 14. ure bodo za otroke na prireditvenem prostoru pripravili Jenamena počitnice. Gre za brezplačne dopoldanske delavnice, ki bodo otrokom prinesla veliko nepozabnega. V okviru dopoldanskih delavnic bodo otroci ustvarjali in se na drugačen način učili. K sodelovanju so povabili veliko zunanjih sodelavcev, zato bodo dejavnosti raznolike in otrokom zanimive. Zaradi lažje organizacije je potrebno otroke za Jenamena počitnice prijaviti do 15. avgusta.

Četrtek, 18, avgusta

Četrtkovo dogajanje se bo začelo ob 12. uri z rezbarsko in slikarsko kolonijo. Ob 16.30 pa bodo najmlajši lahko zaplesali na plesni animaciji in uživali ob plesnih nastopih. Ob 18. uri sledi slavnostna otvoritev festivala, ko bo 14. Jenamena fest z otvoritvijo in dvigom festivalske zastave uradno odprl svoja vrata za obiskovalce. Ob 18:30 nato sledi gledališka predstava "Na poročnem potovanju", v kateri vas bo nasmejala – Ljubiteljska Gledališka Skupina Zgrebaši iz Pečarovec. Sledi predstavitev knjige "Moja herbija", avtorice Marije Hren. Prvi dan pa bodo zaključili ob 20. uri s glasbenim večerom, kjer so v goste povabili domačo glasbeno skupino Belmura.

Petek, 19. avgusta

Petkovo dogajanje se bo začelo ob 13. uri z "Družabnim srečanjem starejših", ki bo tudi letos ob skupnem kosilu ponudilo priložnost za kulturne užitke in prijateljski klepet, glasbena skupina pa bo poskrbela, da se bodo obiskovalci lahko ob prijetni glasbi tudi zavrteli. Ob 15. uri bo sledil "Gibalni dan", katerega organizirata Klub ŠTRK in Šola zdravja ČERENSA. Klub Štrk bo tudi letos v okviru Gibalnega dne na Jenamena festu organiziral različne športne in gibalne dejavnosti za svoje člane, ki se jim lahko pridružijo tudi obiskovalci festivala. Ob tem se bodo izvajale tudi različne vodene meritve zunanjih strokovnjakov (krvnega tlaka in sladkorja). Na stojnici si bodo obiskovalci lahko ogledali njihove izdelke ter delovanje Kluba Štrk podprli z nakupom srečke za srečelov. Ob 16. uri sledi „Jenamena fuzbal“, katerega namen je predvsem srečanje “starih znancev”, ki bodo tvorili ekipe članov občinskih uprav, novinarjev in obrtnikov. Vsekakor cilj ne bo zmagati za vsako ceno, čeprav drži, da si prav vsaka od sodelujočih ekip želi biti najboljša. Ob 16.30 sledi „Program za otroke – gledališka predstava“, ob 18, uri pa „Gledališka predstava "Snubec", katero bo predstavila Dramska skupina Močnikovi. Ob 19. uri sledi glasbeni večer z nastopom domače skupine "Moški vokalni kvintet Aeternum." Sledi pa Jenamena veselica z Ansamblom Saša Avsenika.

Sobota, 20. avgusta

Zadnji dan se v okviru Jenamena fest lahko v dopoldanskem času pridružite "Jenamena ribičiji" ali pa "Nogometnemu turnirju", kjer se bodo na travnatih površinah srečali igralci iz Občine Črenšovci, ki jim je skupna ena strast – "fuzbal". Jenamena nogometni turnir se bo začel že ob 8. uri na igrišču. Na njem se bodo pomerili ekipe, ki bodo sestavljene iz prebivalcev posameznih ulic, ki so v vasi Črenšovci. Ob 11. uri sledi „Jenamena rejli kolesarjev starodobnikov.“ Ljubitelji starodobnih koles in drugih vozil se bodo peljali po trasi, ki bo omogočala prijateljski klepet in občudovanje lepot naših krajev. Zaključna postaja bo na osrednjem prireditvenem prostoru, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali zanimiva kolesa in še kaj. Letošnja trasa bo potekala: Prizorišče Jenamena festa - mlin Odranci - žganjara Smej - prizorišče Jenamena festa. Na ta dogodek so povabili tudi "Pufkače", gre za Društvo ljubiteljev Starodobne tehnike Pufkači, ki bodo vse kateri ne bodo zmogli relija zapeljali na svojih "kolah". Ob 13. uri pa se lahko pridružite novosti letošnjega festivala- "Jenamena kulinarični kaut", ki bo v posebej pripravljenem domačem ambientu obiskovalcem ponudil priložnost degustacijske pokušine različnih jedi, ki jih bodo na prireditvenem prostoru pripravili njihovi gostje - društva in skupine, s katerimi Kulturno-turistično društvo Črenšovci odlično sodeluje. Ob tem pa bo ob isti uri potekalo „Jenamena senje INDA, GNJES (predstavitve starih obrti in rokodelstva na stojnicah).“ Predstavitev starih obrti in rokodelstva na stojnicah, predvsem pa tistih, ki to bogato tradicijo že vrsto let s svojim srčnim delovanjem ohranjajo, je jedro Jenamena festa. Vsekakor so stojnice na Jenamena festu vsako leto znova raznolike in bogato založene ter tako obiskovalcem ponujajo posebno sejemsko doživljanje še posebej zaradi dejstva, da so njihovi gostje, umetniki in različni ustvarjalci, tisti, ki s svojo pristno človeško toplino nagovarjajo mnoge obiskovalce. Tokrat bo na voljo več kot 20 razstavljavcev, ki bodo ponujali bogato izbiro. Ob vsem tem pa bo potekala tudi Jenamena veselica, "ODBOJKA za otroke" in „Rokometno popoldne (“LOKALNE LEGENDE”).“ Rokometno popoldne bo letos ponudilo posebno popestritev, saj se bo moškim ekipam pridružila tudi ženska ekipa. Rokomet bo spet “oživel”, bodite del tega tudi vi. Ob 15. uri sledi „Jenamena balinanje,“ ki vsako leto privabi lepo število tekmovalcev kot tudi obiskovalcev, ki pozorno opazujejo, kdo ima najbolj mirno roko in najbolj ostro oko.

Ob 18. uri si boste obiskovalci lahko ogledali „Jenamena kaula – KULINARIČNA PONUDBA “STARIH” JEDI.“ Gre za predstavitev starih obrti in rokodelstva na stojnicah, predvsem pa tistih, ki to bogato tradicijo že vrsto let s svojim srčnim delovanjem ohranjajo. Ob 19. uri sledi podelitev priznanj in žrebanje za Jenamena Biciklin in Skiro. Jenamena biciklin je namenjen starejšim. Skiro pa je namenjen mlajši generaciji. Jemena fest pa se bo zaključil z Jenamena veselico, na kateri bo nastopila Larisa Sreš & Skupina Avantura.

Županja Občine Črenšovci Vera Markoja pove, da občina podpira omenjen festival Jenamena in jo veseli, da se po dveh letih premora ta festival nadaljuje, na tak način, kot so ga bili vajeni iz preteklih let. Saj se na tem festivalu obuja tradicija, športne dejavnosti, družabni dogodki in nekdanja kulinarika, kar vodi do ustvarjanja pozitivnega utripa občine in nudi priložnost za promocijo občine ter kulturne in naravne dediščine. Obenem pa izrazi hvaležnost, da je Kulturno-turistično društvo Črenšovci ponovno obudilo omenjen festival. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2022 ob 13:18 gost

      To je eno brezvezno sranje. Kot vse nič pametnega isto tudi v Polani Beltinci itd eno in isto. Samo da se napijejo in najdejo za celi teden tisti keri so kao tam glavni

      18 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.08.2022 ob 16:09 gost

      Ustanovitev občin ja za fešte.Kaj pa vse drugo,kar je bolj pomembno pa kaj?.Kaj je z kolesarsko stezo od Črenšovec do Gomilic?, kaj bo z uničenimi medkrajevnimi cestami.Zakaj sploh imamo občine naj mi nekdo razloži,v čem je smisel le teh.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.08.2022 ob 17:37 \\\ gost

      Točno tak kak pijše zgoraj ob 13;18 to je velki plus samo za tiste keri so poulek kot kakšni funcionarji in postreščeki .Samo eden od hiže ,če je poulek jej cejla familija in pije

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.08.2022 ob 13:28 Alen gost

      Najlepša županja v Sloveniji in tudi brihtna! Lep pozdrav.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.08.2022 ob 11:15 nilskikonj85 gost

      vupan ka nede bujto gnes

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.