https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Arriva od ministrstva za infrastrukturo pričakuje transparentno odločitev in zavrača vse očitke

09.08.2022 ob 10:10  

V družbi Arriva menijo, da je skrajni čas, da se v državi prekine zloraba inštitucij za zaščito privilegiranih posameznikov. 

Skupino Arriva, ki je bila v postopku za »Izbiro koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz na območju Republike Slovenije« izbrana za sklop 5 – Pomurje, je konkurenčni ponudnik AP Murska Sobota označil, da je v oddani ponudbi podala dampinško in predatorsko ceno.

V izjavi za medije so zapisali, da je Arriva s podrobno analizo in prikazano strukturo ponujene cene ministrstvu za infrastrukturo v postopku dokazala, da je bila njena ponudbena cena korektna in od ponudbene cene konkurenta AP Murska Sobota nižja samo za 7,2 odstotka. S ponujeno ceno bi dokazano zagotavljala tudi ustrezno pokritje vseh stroškov in dobiček.

Zakon o javnem naročanju (86. člen) namreč pravi, da mora naročnik preveriti, ali je ponudba neobičajno nizka, če je vrednost ponudbe za več kot 50 % nižja od povprečne vrednosti pravočasno prispelih ponudb in za več kot 20 % nižja od naslednje uvrščene ponudbe, vendar le, če je prejel vsaj štiri ponudbe. Zakon je v tem primeru zelo jasen. S 7,2 odstotno nižjo ponudbo od ponudbe APMS, cena družbe Arriva v nobenem pogledu še zdaleč ne presega kriterijev, ki jih definira omenjeni zakon.

Arriva se je glede na to, da so močno prisotni že v podravski in delno tudi pomurski regiji, odločila za širitev poslovanja v Pomurje. Na podlagi ekonomskih in prometnih analiz ter preteklih izkušenj so pripravili najboljšo možno ponudbo. V ceno na kilometer so zajeli vse stroške kot tudi financiranje in dobiček. Zato ne more nihče trditi, da gre za dampinško oziroma predatorsko ceno. V kolikor bi v Sloveniji vse ponudbe, ki so za 7,2 odstotka nižje od ostalih, izločili iz postopkov javnega naročanja, bi to na letni ravni pomenilo več kot 420 milijonov evrov večji strošek davkoplačevalskega denarja.

V Arrivi pričakujejo, da bo ministrstvo za infrastrukturo odločalo in ravnalo transparentno, pošteno in v skladu z zakonodajo ter ne bo podleglo pritiskom posameznikov in njihovim ozkim interesom. Menijo, da je skrajni čas, da se v državi prekine zloraba inštitucij za zaščito privilegiranih posameznikov, so še zapisali.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2022 ob 18:16 gost

      Brez skrbi Ariva lahko mirno spi, pomurci, oziroma AP MS pa se mora sprijaznit z to odločitvijo Ministerstva za promet in seveda pomurskih ministrov v tej ptičji vladi , ki pa je normalno da kranjskemu prevozniku ( Ariva) pogledajo čez prste.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.08.2022 ob 8:52 molitek gost

      smotani zakomplicirani zakoni. zato pa je vse tako kto je v tej Zloveniji. pribiti vse na križ ki so izmislili vse te absurdne zakone, vsem poslancem pa obvezno najprej nek šus direktno v možgane, nato pa še metek v čelo, a da ne umrejo, pač pa postanejo rastline.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.08.2022 ob 21:36 mokica gost

      Ptičja vlada se je pač tako odločila ,seveda z dogovorom med prevoznikom ARIVA in sedanjo vlado,da v Sloveniji bosta za javni promet sedanji prevoznik NOMAGO in ARIVA. Sigurno pa bo nekaj šoferjev od pomurskega prevoznika zamenjalo delovne obleke ARIVA in to z večjo plačo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.