https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kam na romanje v Pomurju?

14.08.2022 ob 6:00  

Jutri, 15. avgusta, se bodo po cerkvah vrstila slovesna bogoslužja ob največjem Marijinem prazniku, Marijinem vnebovzetju ali velikem šmarnu, ki ga rimskokatoliška cerkev praznuje 15. avgusta.


Slovenski škofje in njihovi namestniki bodo na praznični dan Marijinega vnebovzetja darovali svete maše in nič drugače ne bo tudi v Pomurju, kjer so najbolj znana Marijina romarska središča Turnišče, Grad in Apače.

Turnišče  

V ponedeljek, 15. avgusta, bo ob 10. uri v Turnišču  glavna romarska slovesna sveta maša na praznik Marijinega vnebovzetja, ki jo bo vodil ob somaševanju msgr. dr. Peter Štumpf; takoj po sveti maši pa sledijo litanije. Praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga katoliški in pravoslavni kristjani obhajajo 15. avgusta, je eden izmed največjih krščanskih praznikov in so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Velike maše in proščenja v Turnišču se vsako leto udeležijo verniki iz vseh koncev Slovenije. Po maši bodo na voljo tudi stojnice, kjer se bo dalo marsikaj kupiti. Poskrbljeno pa bo tudi za jedačo in pijačo. 

Grad

Tudi pri Gradu na Goričkem bo potekala slovesna romarska sveta maša. Slovesna romarska sveta maša bo potekala ob 10. uri. Grad na Goričkem, ki je najsevernejša točka romanja po slovenskih božjih poteh, je nosil do leta 1952 ime Gornja Lendava. Na tukajšnjem skrajnem robu slovenskega ozemlja je domnevno že leta 1208 bila župnija pod zavetjem Matere božje. Vsako leto je zato v župniji Grad praznovanje, imenovano VEL´KA MEŠA, torej praznik Marijinega vnebovzetja, saj je župnijska cerkev posvečena Mariji Vnebovzeti. Čez dan pa bo potekal kramarski sejem, ki pa bo potekal v središču vasi Grad, v Pörgi. 

Kapelica v Šprincu - 24. prireditev Pozdrav jeseni

Prireditev Pozdrav jeseni ob Marijinem vnebovzetju se bo začela ob 10.30 s povorko - procesijo cvetja iz razkriške in štrigovske strani do kapelice v Šprincu (iz razkriške strani začetek povorke: Veščica 17a, domačija Srša) iz štrigovske strani začetek povorke: Banfi 201, domačija Novak). Ob 11. uri bo pri kapelici v Šprincu, posvečeni Marijinemu vnebovzetju, sveta maša z blagoslovom cvetja, ki jo bo daroval razkriški župnik msgr. Franc Režonja s somaševanjem štrigovskega župnika dr. Kristijana Kuharja in razkriškega rojaka, mag. Luke Rajfa. Prireditev se bo nadaljevala v velikem šotoru pri kapelici v Šprincu z blagoslovom klopotca in vinogradov. Ob 12.30 začetek kulturnega programa, od 13.30 dalje pa bo potekal voden program ob ljudskih pevcih in godcih iz obeh strani meje ter plesu ob glasbi ansambla Štrk. V sklopu prireditve se bo ob 18. uri začel 18. tek prijateljstva Razkrižje-Štrigova 2022, s starti otroških tekov in ob 18.30 start glavnega teka. Poudarek prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Ta dan bo v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje.  

Apače

Tudi letos bo za praznik Marijinega vnebovzetja, v katoliški Cerkvi Marijinega vnebovzetja v Apačah, potekala praznična maša in po maši tradicionalni kramarski sejem, ki bo potekal pri cerkvi. Slovesni maši v apaški cerkvi bosta potekali ob 8. in 10. uri. Temu bo sledilo druženje vernikov ob hrani in pijači pri novem gasilskem domu Apače. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija