https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih predstavili program domoljubne prireditve ob državnem prazniku

Prekmurske čete 20, 11.08.2022 ob 6:00  

V sredo, 10. avgusta, je v sejni sobi Občine Črenšovci potekala novinarska konferenca, kjer so podrobno predstaviti program domoljubne prireditve ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bodo potekale 14. in 16. avgusta 2022.

 

Na novinarski konferenci so sodelovali županja občine Črenšovci Vera Markoja, predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci Damjan Hozjan, predsednica Prekmurskega društva generala Maistra Črenšovci Mateja Zelko, Andreja Sever, članica upravnega odbora Kulturno-turističnega društva Črenšovci ter Črenšovski "bovjaš" Mirko Šernek, ki je slavnostno odprl konferenco in povabil vse v Črenšovce, kjer se marsikaj „godi“.  

Predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci Damjan Hozjan, pove da so v občini Črenšovci dobili priložnost, da ta pomembni praznik obeležijo v imenu celotne pokrajine. Obeležiti obletnico priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom jim pomeni veliko čast in priznanje. 

Županja občine Črenšovci Vera Markoja pove, da je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom slovenski praznik, ki ga praznujemo na 17. avgusta. Občina obeležuje omenjen praznik že od leta 2007 naprej vsako leto in od leta 2013 polaga slavnostno venec pred spomenikom Jožefa Kleka starejšega, Predsednik Republike Slovenije. Letos so povabili k organizaciji vsa društva in vaške odbore. Pri tem pa županja poudari, da je častni pokrovitelj vseh teh domoljubnih prireditev v počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor in da poteka Regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pod častnim pokroviteljstvom Ministrice za kulturo RS, dr. Aste Vrečko. Prireditev pa finančno podpira zveza društev general Maistra. Ob tem pa županja izrazi željo, da ob vseh teh dogodkih vsi začutijo, da smo Slovenci in Slovenke in izrazimo spoštovanje do domovine in da se hkrati obvežemo, da se bomo tudi v prihodnje zavzemali za Prekmurje in ga spoštovali. In ta glas domoljubja njihove občine ob tem državnem prazniku bo zagotovo: " Jaz sem srčen in ponosen."

Predsednica Prekmurskega društva generala Maistra Črenšovci Mateja Zelko pove, da se bo dogajanje začelo v nedeljo, 14. avgusta, ob 16.30 v Parku spominov v Črenšovcih z zdaj že devetim domoljubnim kolesarjenjem s polaganjem cvetja ob branikih slovenstva po občini. S tem želijo počastiti vse domoljube v občini in tudi širše. Nato je predstavila še tradicionalno akcijo, ki poteka že sedmo leto. Gre za domoljubno akcijo "Küpim pa izobesim slovensko zastavo". Namen te akcije je spodbujanje k nakupu in izobešanje zastave ob vseh državnih praznikih, še posebej pa ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, saj na ta način občane spodbujajo da izrazijo pripadnost. Ob tem omeni, da se je preko akcije nakupilo že več kot 250 zastav.

Članica upravnega odbora Kulturno-turističnega društva Črenšovci Andreja Sever, doda, da bo potekala osrednja občinska prireditev s kulturnim programom ob prazniku v torek, 16. avgusta, ob 19. uri pred stavbo občine Črenšovci. Pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega bo venec položil predsednik države Borut Pahor. Vse obiskovalce pa prosijo, naj pridejo vsaj 20. minut pred začetkom na prireditveni prostor. Sledil bo kratki kulturni program in podelitev priznanja zlatemu maturantu Občine Črenšovci. Ob 19.40 sledi v Športnem parku Črenšovci "Predstavitveni program garde Slovenske vojske". Prireditev bo potekala v vsakem vremenu.

Ob 20. uri pa bo v omenjenem parku potekala Osrednja regijska slovesnost:" Slovenec sem" Slovenka sem!" Slavnostni govornik na osrednji regijski slovesnosti bo Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na prireditvi pa bo kot zanimivost predstavljena tudi Kleklova knjižnica, ki hrani izjemno bogato dediščino. Najstarejša knjiga v tej knjižnici nosi letnico 1512. V slovenji obstajata samo dve knjigi s tako letnico. Okrog 300 knjig pa je starejših od leta 1900. In to so podatki, ki pričajo o tem, da so tukaj živeli zelo zavedni Slovenci in Slovenke. V samem programu pa se bodo predstavili domači kulturniki nekaj pa so jih povabili tudi v goste.  

 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.08.2022 ob 21:46 gost

      I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do---------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.08.2022 ob 21:58 gost

      Pa j..o vas Pahor😡 Kaj še ga nimate zadosti???

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.