https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

(FOTO in VIDEO) Šernek ob odprtju razstave Čar lesa: »Les si zasluži bistveno več pozornosti«

Murska Sobota, 10.08.2022 ob 15:55  

V paviljonu Expano je potekalo odprtje razstave "Čar lesa" v organizaciji Društva za zaščito lesa Slovenije in Sveta za les. Odprtja se je med drugim udeležil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu mag. Dejan Židan.


Slovenija se uvršča med tri najbolj gozdnate države v Evropi. Na leto v gozdovih zraste štiri kubične metre lesa na prebivalca. Za izdelke ga na prebivalca porabimo le okoli 0,5 kubičnega metra. Celj je, da se doma predela vsaj tri milijone kubikov lesa letno.

Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les že štirinajsto leto zapored, z namenom promocije predelave lesa in rabe lesnih izdelkov, organizirata razstave Čar lesa v CD in po Sloveniji. Danes so razstavo uradno odprli tudi v paviljonu Expano.

Zbrane je uvodoma nagovorila Helga Lukač, vodja Regijskega promocijskega centra Expano, ki je izpostavila, da so sledili načelom krožnega gospodarstva, recikliranja in trajnostnega delovanja. "V Expanu uspešno zgodbo svetovne razstave nadaljujemo in skrbimo za odgovorno in trajnostno poslovanje, zato si nenehno prizadevamo, da ozaveščamo zaposlene, partnerje in obiskovalce. V tem duhu smo pridobili certifikat Zeleni ključ in se vključili v shemo zelenega slovenskega turizma, z znakom Slovenia Green Attraction," pove.

V nadaljevanju sta zbrane pozdravila Albin Škalič, direktor ljutomerskega podjetja Murales, ki se ponaša s tridesetletno tradicijo na področju specializirane izdelave stolov in jedilniških garnitur, ter Zoran Hoblaj, podžupan, v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Murska Sobota.

Hoblaj je dejal, da je paviljon Expano dokaz, kako les pristaja modernim objektom. "Mestna občina Murska Sobota deluje trajnostno na mnogih področjih, v sklopu mnogih projektov se trudimo in zasadimo dvakrat več dreves, kot so bila na območjih, v katera posegamo."

Dr. Milan Šernek, profesor z oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Ljubljana je izpostavil, da bi si les zaslužil bistveno več pozornosti, tako z gospodarskega kot širšega družbenega vidika. "Imamo ga na pretek, znamo ga predelati in obdelati. Les je naraven, obnovljiv in njegova uporaba ne sprošča škodljivih vplivov, predelava je relativno nizko energijsko potratna, tako, da bi lahko tukaj bistveno več naredili. Novi izdelki, novi proizvodi," pove. Ob tem je dejal, da je kljub temu še vedno veliko lesa, ki gre v tujino. "S tem ne dobimo dodane vrednosti, ne zaslužimo mi, ampak tujci."

Dr. Franc Pohleven, pobudnik in organizator razstav Čar les je dejal, da je namen razstave promocija rabe lesa in tudi proizvodnja iz lesa. "Slovenija nima energetskih virov, imamo pa les, ki ga lahko z malo energije predelamo v izdelke. V sedanjih časih, ko so motene oskrbovalne poti, tako surovin, kot energentov, je prehod na lesno industrijo pravi odgovor," pove Pohleven in doda, da je prihodnost Slovenije v lesni proizvodnji, ki bi omogočala lokalno gospodarstvo, kar je po njegovih besedah prihodnost Evrope in sveta.  

Razstavo je odprl mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je med drugim povedal, da lesarstvo, celotna gozdno-lesna veriga eden od pomembnih ukrepov v boju proti klimatskim spremembam. 

Program, ki ga je povezovala Marjana Grčman, sta z glasbenimi vložki popestrila Dorina Gujt in cimbalist Andi (Andrej) Sobočan.

Razstava je v Expanu postavljena na ogled vse do 31. avgusta 2022, potem se seli na dvorec Štatenberg pri Makolah, kjer bo na ogled do 13. septembra.

 Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2022 ob 17:32 drejvo gost

      Napišite raje ,koliko lesa odpeljejo Avstrijci in mi po tem uvozimo ta isti les nazaj v Slovenijo za dragi denar . Mi nismo sposobni delati niti pelete saj jih uvažamo iz Avstrije

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.08.2022 ob 6:41 gost

      Za slovenski les se tako skrbi da se šefta v tujino ostalo pa se zakuri. To je skrb za les samo da je profit. Zato že enkrat nehajte lapati in začnite delati kar je prav. Kajti skrb za slovenski les so samo lepe besede za javnost.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.