https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se septembra obeta višje nadomestilo za prehrano?

11.08.2022 ob 16:50  

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog sprememb uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, na podlagi katerih bi se zvišal neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 na 7,96 evra na dan. Spremembe bi tako po predlogu ministrstva začele veljati že s septembrom.

S spremembami uredbe bi se tako upošteval trend višanja rasti cen hrane, ki vpliva tudi na višanje stroškov delojemalcev za prehrano med delom, zato se navedena problematika naslavlja tudi s spremembami zneskov neobdavčene višine povračil teh stroškov.

"Nastale zaostrene razmere tudi na področju rasti cen hrane narekujejo spremembe uredbe tako, da se povračilo tega stroška ne všteva v davčno osnovo v nekoliko višjih zneskih, upoštevaje že doseženo rast kot tudi glede na izražene trende rasti cen," so še obrazložili in dodali, da so predlagane spremembe posledica dogovora članov Ekonomsko-socialnega sveta.

Po njihovih navedbah predlagano 30-odstotno zvišanje sledi povprečni višini rasti povračil stroškov prehrane med delom od leta 2008, ko se je povračilo stroškov prehrane nazadnje usklajevalo.

Če je delojemalec na delu prisoten vsaj štiri ure, bi se najvišji neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 dvignil na 7,96 evra na dan.

V primeru, če zaposleni dela deset ur ali več, pa se višina, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

O samih učinkih zvišanja zneska povračila stroškov prehrane so na finančnem ministrstvu v predlogu vladi zapisali, da bi lahko to zamaknilo dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa bi delavci oziroma sindikati vsaj na začetku zaradi tega pristali na manjše zvišanje plač.

Po oceni ministrstva bi v tem primeru za vsak mesec, ko bi dvig tega povračila nadomestil dvig plač, izpad javnofinančnih prihodkov skupno znašal okoli devet milijonov evrov, pri čemer bi bilo tri milijone evrov izpada pri dohodnini in šest milijonov evrov pri prispevkih za socialno varnost.

"Gre za znesek javnofinančnih prihodkov, ki bi ga prineslo zvišanje plač, a se bo ta zaradi dviga povračila stroškov prehrane zgodil nekoliko kasneje ali pa bo zvišanje plač manjše. Ocenjujemo, da bi ta zamik lahko trajal okvirno tri mesece," so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da bi v tem primeru finančni učinek ukrepa zvišanja zneska povračila stroškov prehrane v letošnjem letu pomenil okoli 18 milijonov evrov izpada javnofinančnih prihodkov, od tega devet milijonov evrov izpada dohodnine oziroma izpada prihodkov državnega proračuna.

Nova vlada je junija z uredbo zvišala neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo z 0,18 na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa z 0,37 na 0,43 evra na kilometer, poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.08.2022 ob 18:44 gost

      Vašo kalkukiranje pa pesek v oči

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.08.2022 ob 19:57 gost

      Tv Slovenija se preleevila v levi pol

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.08.2022 ob 21:08 gost

      Dviguje se NAJVIŠJI cenzus za malico. Kaj pa najmanjši ? Ostaja ali se tudi dviga? Delodajelec NI obvezan najvišjemu izplačilu! 😱🕊😜

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.08.2022 ob 21:24 cinki gost

      To zvišanje gre na mlin javnim uslužbencem ki bodo sigurni deležni te ugodnosti.Zato pa so volili Goloba.Kaj pa tist ki ustvarjajo denar (delavci).Ti pa lahko da delajo za mizerne plače. Sramota

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.08.2022 ob 21:44 gost

      I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do---------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.08.2022 ob 12:54 gost

      Ukinite že enkrat to malico in ukinite potne stroške. Plačo povišajte za to povprečje, pa takrat naj vidimo te silne (ne)politične sindikate, kak se bodo borili. Za svoje riti seveda, kak dozdaj!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.08.2022 ob 16:44 cinkiju gost

      jebo te vlada, če si delavec z veliko črko DELAJ IN PLAČILO ZAHTEVAJ OD DELODAJALCA, če si slab delavec BODI TIHO, SAJ NE MOREŠ NIČ ZAHTEVATI.Vsak delavec ima najprej naloge in obveznosti, če to izpolnjuješ zahtevaj plačo, kot te pripada. Najboljše je iti delat k DREKAŠU, od države pa zahtevati plačilo, KJE ŽIVIŠ PEDERSKI DELAVEC?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.