https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni svoja vrata odprl jubilejni 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

Gornja Radgona, 20.08.2022 ob 11:30  

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je predsednik države Borut Pahor uradno odprl jubilejni 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem je bil tudi slavnostni govornik. Sejem Agra se bo letos predstavil ponovno v vsem svojem sijaju predhodnih let, tokrat s 1.750 razstavljavci iz 31 držav, bo na ogled od sobote 20. avgusta do četrtka, 25. avgusta, med 9. in 18. uro. 

Sejem Agra, ki je že polnih šest desetletij praznik zemlje, stroke, posla in srca, bo na razstavišču v Gornji Radgoni na ogled od 20. do 25. avgusta. S svojimi bogatimi vsebinami je nepogrešljiv za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja. Prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse. Gospodarstvenikom omogoča nepogrešljive poslovne mednarodne povezave in strokovnjake sooča z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano ter pristen stik s podeželjem, predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob tem dogodku poudaril: "Mladi ljudje so tisti, ki lahko, pod ugodnimi in spodbudnimi pogoji, pomembno prispevajo k prehodu na zdravo prehranjevanje, regeneraciji ekosistemov, blažitvi podnebnih sprememb, socialni varnosti in enakosti – prehodu na trajnostne, pravične in odporne prehranske sisteme. Naj k temu dodam še novo energijo podeželske mladine, kmečki sindikat, poslovnost zadružne zveze in kmetijsko gozdarsko zbornico.Kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva. Pri tem naj izpostavim še posebej kmečke in podeželske žene, ki delajo na kmetijah, skrbijo za dom in družino in prek Zveze kmetic poživljate podeželje. V ospredje je stopila tudi prehranska kriza in vprašanje prehranske varnosti - tema, ki nas spremlja že vsa leta, vendar se njenega pomena ponovno in dodatno zavemo, ko pride do kriz in dogodkov, kot je vojna v Ukrajini." 

"Posledice podnebnih sprememb vedno bolj čutimo. Zato je ključnega pomena prilagajanje klimatskim spremembam ter iskanje vseh možnih rešitev, da kmetijstvo s svojim delovanjem ne bo pospeševalo klimatskih sprememb, temveč jih bo blažilo, Kmetijstvo najbolj čuti podnebne spremembe, saj je ‘tovarna pod milim nebom. Vse pogostejše ujme kot so pozeba, toča, žled, poplave, neurja, suša od vseh gospodarskih panog najbolj prizadenejo prav kmetijstvo in tudi z njim tesno povezano gozdarstvo. Povečanje sodelovanja med Slovenijo in Japonsko na gospodarskem in znanstvenem področju odpira nove možnosti sodelovanja, tudi na področju kmetijstva in hrane," je dodal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.  

Ob tej priložnosti je nato Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor Pomurskemu sejmu vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije za 60 let uspešnega prirejanja mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki spodbuja odličnost, povezovanje in mednarodno sodelovanje v kmetijstvu in živilstvu ter razvoj slovenskega podeželja. Nato pa si je sejem ogledal v spremstvu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, pa je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila razvoj kmetijstva za soočanje z aktualnimi krizami in poudarila pomen sejmov za izobraževanje kmetov.  

Ob razstavah in predstavitvah, ki so jih pri Pomurskem sejmu opisali z besedami "sveži poudarki in tradicionalna kakovost", bodo sejemsko dogajanje tudi letos sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije na čelu z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Te bodo z različnimi dogodki osvetljevale vidike aktualnih tem in perečih vprašanj kmetijstva in živilstva.

Sejem, na katerem se bo predstavilo 1.750 razstavljavcev iz 31 držav, tudi letos prinaša predstavitve sodobne mehanizacije in opreme ter digitalnih rešitev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Na ogled bodo strokovne razstave živali, s katerimi predstavljajo rejske dosežke, sonaravne prakse pa si bodo obiskovalci lahko ogledali na sejemskih vrtovih. Vzorčne nasade so vzgojili na kar 15.300 kvadratnih metrih površin.

Dežela partnerica sejma Agra je letos Japonska, tako da se obetajo predstavitve naprednih sistemov avtomatizacije v kmetijstvu. Sicer pa bodo vsebinski poudarki sejma na evropskem letu mladih in mednarodnem letu ribištva in ribogojstva. 

V vzorčnih nasadih bodo danes v ta namen tudi posadili drevo češnjo v čast državi partnerici sejma Japonski. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2022 ob 12:23 Karel K. gost

      Pahor je spet glavni, Goloba pa nikjer kateri bo moral zagotoviti pogoje za boljše stanje v kmetijstvu. Pa pravih sploh kmetov ni v prvi vrsti, le oni drugi so, kateri živijo na račun države in v življenju sploh niso nič ustvarili ne na podorčju kmetijstve, ne gospodarstva. Pa ka vraga dela pop tam, saj je kmete zapustil tudi bog, ko pač noče pomagati, da bi molili in bi začel padati dež. Tako pravi sveto pismo, da je bog vsemogočni in njegovi pastirji in zastopniki na zemlji njegovo voljo morajo uresničiti, pa nič koristi od njih.

      14 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 16:25 gost

        Ti pasi svoje fččele in pusti politiko bole ti paše ker kak lape odpreš je groza, ka si zafrustrerani z vsemi ker so te fsi skužili ka si lažov

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 16:40 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Karel ne tupi Golob ma bole pametno delo kak pa oditi po sejmaj za tou je pajac Pahor dober.

        9 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 17:02 Karel K. gost

        Izgleda, da je tebe pičilo cel panj čebel, kako si naperjen proti tesnici in objektivnosti. Sicer ne vem o kom ti govoriš, vendar ti moram povedati, da jaz s čebelami nimam nič skupnega. Jaz ne tupim ampak pišem resnico. Golob sploh ne ve kaj je njegovo delo. Za njega je pomebna manekenska drža, nakladanje tja v en dan, kar so spoznali že v Bruslju, ko jim je solil pamet o energetiki, ker on misli, da je kot šeftar z elektriko vešč energetske politike.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 17:52 963 gost

        Van enim tak nika ne paše. Če bi Golob prišel bi pa spet cvilili, kako hodi v Prekmurje samo jest in pit.

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2022 ob 13:38 gost gost

      SE DOBRO KA NEGA ZDRAVSTNEGA MINISTRA PA DO JELI TE PRIDEJO SKORAJ VSI DELAVNI DAN PRIJTE DA PUMURSKI NAROD DELA KAK JUNEC ZA SLABO PLAČO STE PRINESLI PENEZE VIDIMO VAS

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2022 ob 13:55 gost gost

      KJE SO KMETJE NEGA STOLOV ZA NJIH GOSPODI KMET SMRDI TAK VUN VIDI

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2022 ob 16:17 gost

      Samo lopovi na otvoritvi, verjetno še vstopnice niso niti plačali,ker to itak pokrijejo ljudje z njihovim obiskom,zato pa je vstopnina 8.eurov pa kaj ste znoreli dokonca,saj pa slovenski narod na serje denarja.Glede na standard v Skoveniji bi vstopnica morala stati 2.eura in nič več.

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 17:05 Karel K. gost

        Vstopnina bi morala biti brezplačna ali bi prireditelj moral celo vsakemu obiskovalcu plačati vsaj 20 EUR, saj je sejem namenjen temu, da firme iščejo kupce za svoje izdelke, prav tako gostinci in drugi rokodelci tudi.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.08.2022 ob 16:22 gost

      Vojna sloh ni potrebna ,dovolj je ruvanja med ljudi brez tega . Kam ta svet pelje !!! Rajši bi živel s klošarji kot pa z teleti , ki se imajo za pametne ., v resnici pa je bolj zabit kot norček v ustanovi ....LP

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.08.2022 ob 16:57 cinki gost

      Kdaj pa pride minister Šarec na sejem?Njegovega strokovnega predavanja bi se zelo zelo rad udeležil.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 20:45 123 gost

        Šarec ma sigurno več pameti kot Tonin, poleg tega pa je to živilski sejem in ne spada sem, vaš Janša bi itak celo ekipo pripelal in spotoma bi še leljaka obiskal

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.08.2022 ob 16:59 cinki gost

      Kdaj pa pride minister Šarec na sejem? Njegovega strokovnega predavanja bi bil zelo vesel.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.08.2022 ob 17:53 gost

      Ministri vlade imajo drugo delo tista kera je zato pristojna pa je bila prisotna. Ta vlada ni taka kot Janševa kera ni delala drugega ko samo hodila po Sloveniji gor in dol ter trošila denar ubogih Slovencev. Vse so zakockali pa se zadolžili uboge Slovence za milijarde in milijarde pa inflacijo 10 procentno ustvarili. Tolpa prekleta SDS.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.08.2022 ob 18:23 gost

      Bog se vas usmili saj ne veste kaj delate !!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.08.2022 ob 18:52 gost

      Ne paše v takšne komentarje

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.08.2022 ob 18:53 Janči gost

      Letošnji gosti so še kar vredu. Drugo leto, ko bo sejem odprla kaka od zaslepljenih izvoljena Nataša, pa si bom sam izrekel prepoved približevanja.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.08.2022 ob 19:06 Kepa gost

      In kaj je novega - nič- krave, konji, klobase in politiki

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.08.2022 ob 19:29 gost gost

      NOVEGA ŠE VEČ BUDAL KA PODPIRAJO VLADO

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.08.2022 ob 19:56 RIFLE gost

      Ti si največje budalo na planetu zemlja in tvoj veliki Janez Janša, ki je zadolžil državo za nekaj 10 milijard.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2022 ob 21:12 Karel K. gost

        Kateri od predsednikov vlad samostojne Slovenije pa ni zadožil države, vsi po vrsti in to v desetmilijardnih zneskih. Saj pa nobeden ni podpiral proizvajanje dobrin ampak le troženje in dajanje subvencij svojim privilegirancem. Dokler bo še mednarodna skupnost dajala kredite bo obstoj tega sistema obvladovanja oblasti in reševanja države pred bankrotom funkcioniral in bo Slovenija še plavala, ampak ko bodo uvideli, da je Slovenija v bankrotu potem se bo zgodilo enako kot s Titovo Jugoslavijo, propadla in bo razpadla, upajmo samo, da v miru.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.08.2022 ob 22:32 AAAAAAAAAAAAA gost

      Karel 40 milijar v dvema letoma je do zdaj uspelo edijno tvojomi čelavomi zadužiti, tou je rekord.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.